Neljä paikkaa keittiössä, jotka ovat törkyisempiä kuin luulitkaan – milloin siivosit viimeksi?

Mitä tapahtuu, kun puiset keittiövälineet laittaa kiehuvaan veteen? MTV testasi kohutun kikan – katso lopputulos 0:31
KATSO MYÖS: Mitä tapahtuu, kun puiset keittiövälineet laittaa kiehuvaan veteen?

Jos siivoat keittiön aina samojen rutiinien mukaan, saatat jättää välistä alueita ja asioita, jotka todella kaipaisivat puhdistusta tai uusimista.

Kun siivoat keittiön, pyyhit todennäköisesti pöytätasot, hellan ja ehkäpä roiskeet kaakeleista ja kodinkoneista.

Monet välineet ja asiat keittiössä jäävät kuitenkin siivouksessa liian vähälle huomiolle, vaikka joko niihin kosketaan usein likaisilla käsillä tai niitä käytetään puhdistamaan likaisia asioita.

Jääkaapin vihanneslaatikko

New York Post kirjoittaa, että jääkaapin vihanneslaatikko saattaa olla yllättävänkin likainen.

Jos jääkaapissasi on erillinen laatikko vihanneksille, se kannattaa vetää vähintään kerran kuukaudessa ulos jääkaapista ja puhdistaa tiskiaineen ja kädenlämpöisen veden avulla.

Jos vihanneslaatikkoon oli unohtunut jotain pidemmäksikin aikaa ja jääkaappiin jää epämiellyttävä haju, sitä voi koittaa neutralisoida esimerkiksi kahvin porojen avulla.

Tiskiallas

Tiskialtaaseen päätyy usein sekä kypsennettyä että kypsentämätöntä ruokaa, minkä takia sinne kertyy helposti myös erilaisia bakteereja.

Asiantuntijoiden mukaan tiskialtaaseen kerääntyvä tahmakerros, jota biofilmiksikin kutsutaan, voi olla syyllinen pitkittyneeseen yskään, flunssaan ja jopa korvatulehdukseen.

Biofilmillä tarkoitetaan mikrobien muodostamaa järjestynyttä rakennetta, joka on kiinnittynyt elolliseen tai elottomaan pintaan, kertoo Duodecim.

Biofilmi ei pelkästään haise pahalta, vaan voi olla kasvualusta terveydelle vaarallisille bakteereille.

– Lopulta tuo biofilmi voi jopa olla tarpeeksi suuri puhjetakseen, jolloin se pääsee ruokiisi ja astioihisi, Arizonan yliopiston mikrobiologi Kelly Reynolds kommentoi Prevention-julkaisulle.

Pesusienet, rätit ja tiskiharjat

Tiskaat astiat ja pyyhit keittiön pinnat, mutta puhdistatko ikinä siivousvälineitäsi?

Erään tutkimuksen mukaan keittiön hankaussieni saattaa sisältää jopa yhtä paljon bakteereja kuin wc-pönttö.

Myös tiskiharja, hankaussieni ja tiskirätit kannattaa siis aika ajoin puhdistaa. Tiskiharjan voi nakata astianpesukoneeseen ja kestorätit pyykinpesukoneeseen.

Muista myös, että keittiössä aikansa palvellut tiskiharja voi olla vielä oiva apu esimerkiksi lattiakaivon puhdistamisessa.

Maustepurkit

Journal of Food Protectionin vuonna 2022 julkaisemassa tutkimuksessa havaittiin, että maustepurkeissa oli korkein ristikontaminaation taso koko keittiössä.

Ruokaviraston mukaan ristikontaminaatiolla tarkoitetaan mikrobien tai elintarvikkeeseen kuulumattomien ainesosien siirtymistä elintarvikkeesta toiseen joko suoralla kosketuksella tai välillisesti esimerkiksi käsien tai välineiden kautta.

Maustepurkkeihin tartutaan usein juuri silloin, kun käsitellään raakaa lihaa tai vihanneksia.

Asiantuntijat suosittelevat puhdistamaan maustepurkkien ulkopinnat kuumalla saippuavedellä ja mittaamaan mausteet ruokaa varten ennen raa'an lihan käsittelyä.

Katso myös: Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä

Näin puhdistat keittiön likaisen viemärin – haju sihisee tiehensä 1:13
Tällä ekologisella kotikonstilla puhdistat keittiön viemärin hetkessä.

Lue myös:

    Uusimmat