Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö pastaveteen oikeasti lisätä oliiviöljyä? Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"

0:41Oletko aina käyttänyt tätäkin keittiövälinettä väärin? Oikea tapa mullistaa ruoanlaiton
Julkaistu 11.01.2021 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Osaatko keittää täydellistä pastaa? Lue ammattilaisen vinkit.

Tiedätkö, miten pastasiivilää käytetään oikein? Katso video ja hämmästy.

Arvostetun Food52-ruokasivuston pasta-asiantuntija Meryl Feinstein paljastaa parhaat vinkkinsä pastaruokien valmistamiseen.

Milloin suola lisätään?

Moni kotikokki on voinut törmätä neuvoon, jossa pastavesi kehotetaan suolaamaan ”meriveden kaltaiseksi”. Feinstein kuitenkin muistuttaa, että vaarana on tällöin pastan ylisuolaisuus. Meriveden suolapitoisuuden sijaan pitäisikin miettiä ennemmin keittoa. Mausta pastavesi siis samaan tapaan suolalla, kun maustaisit mitä tahansa keittoa. Tarkkaa suolamäärää on mahdonta nimetä, sillä suolat ovat erilaisi.

– Kun maistat pastaa sitä keittäessäsi, sen tulsi maistua mukavan suolaiselta. Jos pasta maistuu vaisulta, lisää suolaa. Jos se maistuu suolaiselta kuin meri, lisää hieman vettä joukkoon. Jos se maistuu pastalta, jossa on hieman suolaa ripoteltuna päälle, olet onnistunut. Kokeilemalla oppii.

Feinstein muistuttaa myös, että suola tulisi lisätä kiehuvaan veteen juuri ennen pastan lisäämistä. Jos suolan lisää aiemmin, se tiivistyy veden haihtuessa ja lopputulos on haluttua suolaisempi.

Älä lisää oliiviöljyä

Pastaveteen ei tarvitse lisätä mitään muuta kuin suolaa. Oliiviöljy ei ehkäise pastan tarttumista, toisin kuin usein luullaan.

– Kun pasta kypsyy, se vapauttaa veteen tärkkelystä. Tärkkelyspitoinen vesi on täydellinen suuruste kastikkeelle ja toimii ikään kuin liimana kastikkeen ja pastan välillä. Jos lisäät oliiviöljyä, pastan pinnasta tulee liukas, eikä kastike tartu siihen halutulla tavalla.

Älä luota pastapaketin keittoaikaan

Maista aina pastaa keittäessäsi sitä, jotta löydät oikean suolapitoisuuden ja kypsyyden. Kuivapasta tulee yleensä keittää ”al dente” -kypsyiseksi. Ei siis aivan pehmeäksi, vaan pastassa saa olla hiukkasen purutuntumaa. Älä luota pastapaketin ehdottamaan keittoaikaan.

– Maista pastaa jo parin minuutin keittämisen jälkeen selvittääksesi kuinka kypsää se on. Toista prosessi noin minuutin välein. Pastassa näkyy valkoinen viiva, kun se on vielä raakaa. Al dente -kypsyisessä pastassakin tätä viivaa näkyy vielä hieman. Henkilökohtaisesti lopetan keittämisen jo ennen al dente -kypsyyttä, koska voin sitten vielä lisätä pastan kastikkeen joukkon kypsymään hetkeksi.

Säästä aina pastavettä, älä huuhtele pastaa

Paras pastakastike syntyy, kun säästät tärkkelyspitoista pastan keitinvettä kastiketta varten.

– Cacio e pepe on yksinkertisesti lempipastani ja se nojaa vahvasti siihen, että tärkkelyspitoinen vesi muuntaa juuston ja pippurin luksuskastikkeeksi. Pari lusikallista pastavettä emulgoi minkä tahansa kastikkeen täydelliseksi.

Feinstein kertoo, että varmin tapa säästää tarpeeksi pastavettä on säästää se kokonaan. Pastaa ei siis kaadeta keittämisen jälkeen siivilään, vaan pastat nostellaankin vedestä pois esimerkiksi keittiöpihtien tai reikäkauhan avulla.

– Sama neuvo pätee myös pastan huuhteluun: älä tee sitä! Kylmällä vedellä lämpimän pastan huuhteleminen poistaa kaiken tärkeän tärkkelyksen.

LUE MYÖS: Hanna löysi kaapistaan vodkaa ja siitä se ajatus sitten lähti – kaikki kokkaavat taas tätä 1980-luvun hittipastaa: "Tosi helppo tehdä"

Lähde: Food52

Lisää aiheesta:

Älä missään nimessä tee näin, kun keität pastaaAsiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit – vältä pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Rakastatko pastaa? Älä sorru yleiseen mokaan valmistusvaiheessa – "Ilmainen ja tehokas ainesosa"Muista aina tämä, kun keität pastaa – yleinen valmistustapa ei kannata: "Muuten menee hukkaan"Teetkö sinä näin? Gordon Ramsay kertoo, miten pasta pitäisi oikeasti keittää – yksi ainesosa oleellista lisätä keitinveteen suolan lisäksi
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen