Pitääkö pastaveteen oikeasti lisätä oliiviöljyä? Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"

Oletko aina käyttänyt tätäkin keittiövälinettä väärin? Oikea tapa mullistaa ruoanlaiton 0:41 Oletko aina käyttänyt tätäkin keittiövälinettä väärin? Oikea tapa mullistaa ruoanlaiton

Osaatko keittää täydellistä pastaa? Lue ammattilaisen vinkit.

Tiedätkö, miten pastasiivilää käytetään oikein? Katso video ja hämmästy.

Arvostetun Food52-ruokasivuston pasta-asiantuntija Meryl Feinstein paljastaa parhaat vinkkinsä pastaruokien valmistamiseen.

Milloin suola lisätään?

Moni kotikokki on voinut törmätä neuvoon, jossa pastavesi kehotetaan suolaamaan ”meriveden kaltaiseksi”. Feinstein kuitenkin muistuttaa, että vaarana on tällöin pastan ylisuolaisuus. Meriveden suolapitoisuuden sijaan pitäisikin miettiä ennemmin keittoa. Mausta pastavesi siis samaan tapaan suolalla, kun maustaisit mitä tahansa keittoa. Tarkkaa suolamäärää on mahdonta nimetä, sillä suolat ovat erilaisi.

– Kun maistat pastaa sitä keittäessäsi, sen tulsi maistua mukavan suolaiselta. Jos pasta maistuu vaisulta, lisää suolaa. Jos se maistuu suolaiselta kuin meri, lisää hieman vettä joukkoon. Jos se maistuu pastalta, jossa on hieman suolaa ripoteltuna päälle, olet onnistunut. Kokeilemalla oppii.

Feinstein muistuttaa myös, että suola tulisi lisätä kiehuvaan veteen juuri ennen pastan lisäämistä. Jos suolan lisää aiemmin, se tiivistyy veden haihtuessa ja lopputulos on haluttua suolaisempi.

Älä lisää oliiviöljyä

Pastaveteen ei tarvitse lisätä mitään muuta kuin suolaa. Oliiviöljy ei ehkäise pastan tarttumista, toisin kuin usein luullaan.

– Kun pasta kypsyy, se vapauttaa veteen tärkkelystä. Tärkkelyspitoinen vesi on täydellinen suuruste kastikkeelle ja toimii ikään kuin liimana kastikkeen ja pastan välillä. Jos lisäät oliiviöljyä, pastan pinnasta tulee liukas, eikä kastike tartu siihen halutulla tavalla.

Älä luota pastapaketin keittoaikaan

Maista aina pastaa keittäessäsi sitä, jotta löydät oikean suolapitoisuuden ja kypsyyden. Kuivapasta tulee yleensä keittää ”al dente” -kypsyiseksi. Ei siis aivan pehmeäksi, vaan pastassa saa olla hiukkasen purutuntumaa. Älä luota pastapaketin ehdottamaan keittoaikaan.

– Maista pastaa jo parin minuutin keittämisen jälkeen selvittääksesi kuinka kypsää se on. Toista prosessi noin minuutin välein. Pastassa näkyy valkoinen viiva, kun se on vielä raakaa. Al dente -kypsyisessä pastassakin tätä viivaa näkyy vielä hieman. Henkilökohtaisesti lopetan keittämisen jo ennen al dente -kypsyyttä, koska voin sitten vielä lisätä pastan kastikkeen joukkon kypsymään hetkeksi.

Säästä aina pastavettä, älä huuhtele pastaa

Paras pastakastike syntyy, kun säästät tärkkelyspitoista pastan keitinvettä kastiketta varten.

– Cacio e pepe on yksinkertisesti lempipastani ja se nojaa vahvasti siihen, että tärkkelyspitoinen vesi muuntaa juuston ja pippurin luksuskastikkeeksi. Pari lusikallista pastavettä emulgoi minkä tahansa kastikkeen täydelliseksi.

Feinstein kertoo, että varmin tapa säästää tarpeeksi pastavettä on säästää se kokonaan. Pastaa ei siis kaadeta keittämisen jälkeen siivilään, vaan pastat nostellaankin vedestä pois esimerkiksi keittiöpihtien tai reikäkauhan avulla.

– Sama neuvo pätee myös pastan huuhteluun: älä tee sitä! Kylmällä vedellä lämpimän pastan huuhteleminen poistaa kaiken tärkeän tärkkelyksen.

Lähde: Food52

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat