Muista aina tämä, kun keität pastaa – yleinen valmistustapa ei kannata: "Muuten menee hukkaan"

pastasiivilä pasta
Shutterstock

Älä missään nimessä heitä pastan keitinvettä viemäriin.

Videolla: Joko testasit? Kari Aihisen älyttömän helppo ja hyvä pasta – kuka tahansa osaa tehdä: "Elävä legenda"

Moni kotikokki on tottunut keittämään spagetin tai muun pastan tutulla tavalla: kun pasta on kiehunut kypsäksi, keitinvesi kaadetaan pois ja pasta asetellaan lautaselle kastikkeen kera. Tässä toimintatavassa on kuitenkin yksi seikka, mikä kannattaa muuttaa.

Pastan keitinvettä ei nimittäin suinkaan kannata heittää viemäriin – eikä pastaa missään nimessä huuhdella vedellä kiehumisen jälkeen. Tällöin pastasta voi tulla ikävän tahmeaa ja tarttuvaa.

Näin pasta kannattaa kypsentää

Pastan keitinvesi sisältää pastasta irronnutta tärkkelystä, joka tekee pastasta silkkisen pehmeää. Toimi siis seuraavalla kerralla näin:

1. Kypsennä pasta normaalisti ja säästä sivuun hieman pastan keitinvettä.
2. Heitä kypsyneet pastat hetkeksi pannulla kuumenevan kastikkeen sekaan.
3. Lisää kastike-pastaseoksen joukkoon hieman pastan keitinvettä.
4. Lisää lopuksi joukkoon vielä hieman voita, oliiviöljyä ja raastettua juustoa. Tämä on italialainen tapa viimeistellä pastaruoka.

Meinaako keitinveden säilyttäminen unohtua? Kokeile tätä vinkkiä

The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja Meghan Splawn vinkkaa tavan pastan keitinveden säilyttämiseen.

– Pastan keitinvesi on ilmainen ja tehokas ainesosa, jos vain muistamme säästää sitä. Muuten se menee hukkaan. Pastan keittämisen jälkeen vedessä on sekä tärkkelystä että suolaa, joten se on ihanteellinen lisä kastikkeeseen. Tilkka pastavettä ohentaa paksua pestoa ja auttaa sitä tarttumaan fusilliin, mutta samalla pastavesi voi toimia myös kermaisten ruokien sakeuttajana, Splawn muistuttaa.

Jos meinaat kaataa pastaveden aina viemäriin ja näin ollen et muista säästää siitä osaa, ota avuksesi pieni mittakuppi, ruokatoimittaja vinkkaa. Kun ryhdyt pastankeittoon, ota kaapista samaan aikaan pastalävikkö ja mittakuppi. Aseta mittakuppi lävikön sisään, niin et voi enää unohtaa pienen vesimäärän säästämistä. 

– Unohdan usein kaataa vähän tätä maagista eliksiiriä pastakastikkeeseen. Äskettäin opin kuitenkin tämän pienen vinkin – sellaisen, joka ei vaadi enempää kuin itseni organisointia ennen ruoanlaittoa. Se on pelastanut minut siltä suurelta tuskalta, joka aiheutuu, kun olen vahingossa kaatanut kaikki pastavedet viemäriin.

Osittainen lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja