Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Rakastatko pastaa? Älä sorru yleiseen mokaan valmistusvaiheessa – "Ilmainen ja tehokas ainesosa"

Shutterstock
Julkaistu 02.08.2021 16:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pastan keitinvettä ei kannata heittää viemäriin eikä pastaa pidä missään nimessä huuhdella vedellä keittämisen jälkeen.

Katso videolta helppo niksi, jolla mittaat sopivan määrän spagettia syöjiä kohti.

Moni kotikokki on tottunut keittämään spagetin tai muun pastan tutulla tavalla: kun pasta on kiehunut kypsäksi, keitinvesi kaadetaan pois ja pasta asetellaan lautaselle kastikkeen kera. Tässä toimintatavassa on kuitenkin yksi seikka, mikä kannattaa muuttaa.

Pastan keitinvettä ei nimittäin suinkaan kannata heittää viemäriin – eikä pastaa missään nimessä huuhdella vedellä kiehumisen jälkeen. Tällöin pastasta voi tulla ikävän tahmeaa ja tarttuvaa.

Näin pasta kannattaa kypsentää

Pastan keitinvesi sisältää pastasta irronnutta tärkkelystä, joka tekee pastasta silkkisen pehmeää. Toimi siis seuraavalla kerralla näin:

1. Kypsennä pasta normaalisti ja säästä sivuun hieman pastan keitinvettä.
2. Heitä kypsyneet pastat hetkeksi pannulla kuumenevan kastikkeen sekaan.
3. Lisää kastike-pastaseoksen joukkoon hieman pastan keitinvettä.
4. Lisää lopuksi joukkoon vielä hieman voita, oliiviöljyä ja raastettua juustoa. Tämä on italialainen tapa viimeistellä pastaruoka.

Meinaako keitinveden säilyttäminen unohtua? Kokeile tätä vinkkiä

The Kitchn -ruokasivuston ruokatoimittaja vinkkaa tavan pastan keitinveden säilyttämiseen.

Meghan Splawn

– Pastan keitinvesi on ilmainen ja tehokas ainesosa, jos vain muistamme säästää sitä. Muuten se menee hukkaan. Pastan keittämisen jälkeen vedessä on sekä tärkkelystä että suolaa, joten se on ihanteellinen lisä kastikkeeseen. Tilkka pastavettä ohentaa paksua pestoa ja auttaa sitä tarttumaan fusilliin, mutta samalla pastavesi voi toimia myös kermaisten ruokien sakeuttajana, Splawn muistuttaa.

Jos meinaat kaataa pastaveden aina viemäriin ja näin ollen et muista säästää siitä osaa, ota avuksesi pieni mittakuppi, ruokatoimittaja vinkkaa. Kun ryhdyt pastankeittoon, ota kaapista samaan aikaan pastalävikkö ja mittakuppi. Aseta mittakuppi lävikön sisään, niin et voi enää unohtaa pienen vesimäärän säästämistä. 

– Unohdan usein kaataa vähän tätä maagista eliksiiriä pastakastikkeeseen. Äskettäin opin kuitenkin tämän pienen vinkin – sellaisen, joka ei vaadi enempää kuin itseni organisointia ennen ruoanlaittoa. Se on pelastanut minut siltä suurelta tuskalta, joka aiheutuu, kun olen vahingossa kaatanut kaikki pastavedet viemäriin.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2020.

Lue myös: Nyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Osittainen lähde: The Kitchn

Lisää aiheesta:

Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit – vältä pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Pitääkö pastaveteen oikeasti lisätä oliiviöljyä? Asiantuntija paljastaa parhaat pastavinkit ja pahimmat mokat: "Älä tee sitä"Muista aina tämä, kun keität pastaa – yleinen valmistustapa ei kannata: "Muuten menee hukkaan"Virhe, joka voi pilata pasta-ateriasi sekunneissa – ethän sorru tähän kotikokeille tyypilliseen mokaan? Ethän lisää öljyä keitinveteen? Kahdeksan virhettä, jotka saattavat pilata pasta-ateriasi
RuoanlaittoRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma13:38
    Ruoka

    Täydellisen meheviä broilerinfileitä: "Paras tapa valmistaa"

  • 2.11.09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?