Hanna löysi kaapistaan vodkaa ja siitä se ajatus sitten lähti – kaikki kokkaavat taas tätä 1980-luvun hittipastaa: "Tosi helppo tehdä"

0:41 Oletko aina käyttänyt tätäkin keittiövälinettä väärin? Oikea tapa mullistaa ruoanlaiton

Vuosikymmeniä vanha pastaresepti on kokenut uuden tulemisen ja sosiaalisessa mediassa on nyt nähtävillä vodkapastavillitys. Mistä ilmiössä on oikein kyse? Lue ja nappaa ruokavaikuttaja Hanna Hurtan vodkapastaresepti.

Videolla paljastetaan oikea tapa käyttää pastalävikköä. Oletko tehnyt näin?

Vodkapasta eli penne alla vodka on alun perin 1980-luvulla ilmiöksi noussut, italialaiseen sekä amerikanitalialaiseen keittiöön nojaava ruokalaji. Penne al vodka oli 1980-luvulla suosittua ruokaa yökerhoissa ja diskoissa. Erään tarinan mukaan pastan olisi keksinyt roomalainen kokki, jonka tehtävänä oli loihtia resepti vodkafirmalle lisätäkseen brändin tunnettuutta Italiassa. Monissa ruokateoksissa mainitaan vodkapastan olleen ensin suosittua Italiassa, kunnes se rantautui myös Yhdysvaltoihin 1980-luvulla.

Vodkapastan uusi tuleminen vuonna 2020

Joka tapauksessa, vuonna 2020 vodkapasta on jälleen nosteessa. Ilmiö lähti liikkeelle, kun huippumalli Gigi Hadid vinkkasi somekanavissaan vodkapastan reseptin keskellä kevään koronapandemiaa. Tämä "tujumpi koronapasta" upposi yleisöön maailmanlaajuisesti. Suomessa ruokalajin ovat nyt nostaneet esiin useat eri ruokabloggaajat ja -vaikuttajat, muun muassa suositun Hannan soppa -blogin  Hanna Hurtta.

– Vodkapasta pulpahti yhtäkkiä somekanaviin, kun helsinkiläisravintola Story toteutti kampanjan, jossa kiikutti ravintolan vodkapastaa ruoka-alan vaikuttajille. Minullakin oli pitkään tarkoituksena tehdä blogiini vodkapastaresepti, mutta aina se vain jäi, Hanna kertoo. 

Viikonlopun ruokaa miettiessään Hanna huomasi yllätyksekseen, että kaapista löytyi kaikki tarvittavat ainekset vodkapastan tekemiseen, vodkaa myöten. 

– Se on tosi helppo tehdä ja vaatii vain vähän raaka-aineita.

"Makumaailmaa on vaikea käsittää ennen kuin itse testaa"

Vodkapastan juju piilee tietysti nimensä mukaisesti vodkassa. Juoma tuo Hannan mukaan pastaan syvää makua. Pasta ei maistu alkoholilta tai vodkamaiselta, mutta jos vodkan jättää pastasta pois, sen puuttumisen kyllä huomaa.

– Makumaailmaa on vaikea käsittää ennen kuin itse testaa, Hanna sanoo.

Tomaattimurskan sijaan pastassa käytetään tomaattipyreetä, joka syventää ruokalajin makua entisestään. Perinteisesti vodkapasta tehdään pennestä, mutta Hanna itse testasi reseptiä tamperelaisesta erikoisliikkeestä ostamastaan calamarata-pastasta. Pastaan lisätään myös kermaa, joka voi olla perinteiseen tyylii kuohukermaa tai Hannan tapaan kaurakermaa.

Kuten sanottu, vodkapastan valmistaminen on todella helppoa, mutta yksi valmistuskikka kannattaa Hannan mukaan pitää mielessä.

– Jotta kastike ei leikkaa kermaa lisätessä, kannattaa kerma lämmittää tilkalla kuumaa pastan keitinlientä ja sekoittaa sitten tomaatti-vodkapohjaan ohuena nauhana.


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja