Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hanna löysi kaapistaan vodkaa ja siitä se ajatus sitten lähti – kaikki kokkaavat taas tätä 1980-luvun hittipastaa: "Tosi helppo tehdä"

0:41Oletko aina käyttänyt tätäkin keittiövälinettä väärin? Oikea tapa mullistaa ruoanlaiton
Julkaistu 30.11.2020 17:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Vuosikymmeniä vanha pastaresepti on kokenut uuden tulemisen ja sosiaalisessa mediassa on nyt nähtävillä vodkapastavillitys. Mistä ilmiössä on oikein kyse? Lue ja nappaa ruokavaikuttaja Hanna Hurtan vodkapastaresepti.

Videolla paljastetaan oikea tapa käyttää pastalävikköä. Oletko tehnyt näin?

Vodkapasta eli penne alla vodka on alun perin 1980-luvulla ilmiöksi noussut, italialaiseen sekä amerikanitalialaiseen keittiöön nojaava ruokalaji. Penne al vodka oli 1980-luvulla suosittua ruokaa yökerhoissa ja diskoissa. Erään tarinan mukaan pastan olisi keksinyt roomalainen kokki, jonka tehtävänä oli loihtia resepti vodkafirmalle lisätäkseen brändin tunnettuutta Italiassa. Monissa ruokateoksissa mainitaan vodkapastan olleen ensin suosittua Italiassa, kunnes se rantautui myös Yhdysvaltoihin 1980-luvulla.

Vodkapastan uusi tuleminen vuonna 2020

vodkapasta-2Hanna Hurtan vodkapastaa. Kuva: Hanna Hurtta, hannansoppa.com.Hanna Hurtta Photography

Joka tapauksessa, vuonna 2020 vodkapasta on jälleen nosteessa. Ilmiö lähti liikkeelle, kun huippumalli Gigi Hadid vinkkasi somekanavissaan vodkapastan reseptin keskellä kevään koronapandemiaa. Tämä "tujumpi koronapasta" upposi yleisöön maailmanlaajuisesti. Suomessa ruokalajin ovat nyt nostaneet esiin useat eri ruokabloggaajat ja -vaikuttajat, muun muassa suositun Hannan soppa -blogin  Hanna Hurtta.

– Vodkapasta pulpahti yhtäkkiä somekanaviin, kun helsinkiläisravintola Story toteutti kampanjan, jossa kiikutti ravintolan vodkapastaa ruoka-alan vaikuttajille. Minullakin oli pitkään tarkoituksena tehdä blogiini vodkapastaresepti, mutta aina se vain jäi, Hanna kertoo. 

Viikonlopun ruokaa miettiessään Hanna huomasi yllätyksekseen, että kaapista löytyi kaikki tarvittavat ainekset vodkapastan tekemiseen, vodkaa myöten. 

– Se on tosi helppo tehdä ja vaatii vain vähän raaka-aineita.

"Makumaailmaa on vaikea käsittää ennen kuin itse testaa"

Vodkapastan juju piilee tietysti nimensä mukaisesti vodkassa. Juoma tuo Hannan mukaan pastaan syvää makua. Pasta ei maistu alkoholilta tai vodkamaiselta, mutta jos vodkan jättää pastasta pois, sen puuttumisen kyllä huomaa.

– Makumaailmaa on vaikea käsittää ennen kuin itse testaa, Hanna sanoo.

Tomaattimurskan sijaan pastassa käytetään tomaattipyreetä, joka syventää ruokalajin makua entisestään. Perinteisesti vodkapasta tehdään pennestä, mutta Hanna itse testasi reseptiä tamperelaisesta erikoisliikkeestä ostamastaan calamarata-pastasta. Pastaan lisätään myös kermaa, joka voi olla perinteiseen tyylii kuohukermaa tai Hannan tapaan kaurakermaa.

Kuten sanottu, vodkapastan valmistaminen on todella helppoa, mutta yksi valmistuskikka kannattaa Hannan mukaan pitää mielessä.

– Jotta kastike ei leikkaa kermaa lisätessä, kannattaa kerma lämmittää tilkalla kuumaa pastan keitinlientä ja sekoittaa sitten tomaatti-vodkapohjaan ohuena nauhana.

KATSO RESEPTI: Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje

LUE MYÖS: Outin neljän raaka-aineen koronapastasta tuli huikea hitti: "Valmistelut kestävät kolme minuuttia, ja sen jälkeen voi lykätä uuniin"

Lisää aiheesta:

1980-luvun hittipasta teki taas paluun: "Tosi helppo tehdä"Nämä viraalihiteiksi ampaisseet reseptit TikTok tarjoili meille vuonna 2021 – joko olet testannut kaikkia?Oletko testannut? 1980-luvun pastahitti villitsee jälleen: "Tosi helppo tehdä ja vaatii vain vähän raaka-aineita"MTV testasi Natalian käsittämättömän suositun pastareseptin: Salaisuus piilee yhdessä raaka-aineessaKäsittämätön suosio – kaikki tekevät nyt tätä Natalia Salmelan hittipastaa: "Mahdotonta mokata, lapsetkin ovat tykänneet"Ruokabloggari lorautti pastan joukkoon vodkaa ja ällistyi – supermaukas lopputulos sai jopa periaatteet horjumaan
RuokaSomehititMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 13:35
    Makkara

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 10:39
    Ravintolat

    Tunnettu ravintola sulki ovensa Helsingissä

  • 09:51
    Jäätelö

    47 vuoden uralle karu loppu – Ben & Jerry'sin perustaja eroaa

  • 07:46
    Jauheliha

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • Eilen17:02
    Leivonta

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa