Sosiaalisen median kuvapalveluiden kasvun myötä yhä useampi kuvaa ruoka-annoksia harrastuksekseen tai jopa ammatikseen. Makuja.fi otti selvää, kuinka syntyy ruokakuva, jossa värit ovat harmoniassa – ja joka tuo veden kielelle.
Mari Moilanen bloggaa ja kirjoittaa reseptejä työkseen. Vastikään Sitä parempi soppa -keittokirjan julkaissut Moilanen panostaa työssään erityisen paljon kuviin, jotka hän ottaa itse – omassa olohuoneessaan, luonnonvalossa. Bloggarilla onkin tarkka näkemys siitä, millainen on onnistunut ruokakuva.
– Haluan, että ruoka näyttää herkulliselta. Minä mietin ensimmäiseksi sitä, että mikä kunkin ruoan oma väri on ja miltä ruoka tulee valmiina näyttämään. Siltä pohjalta mietin sitä, että minkävärisessä ympäristössä ruoka näyttäisi parhaimmalta – ja mikä tukisi ruoan omaa luonnetta, Moilanen toteaa.
"Värit ovat kaikki kaikessa"
Kun tavoitteena on ottaa kerta toisensa jälkeen toinen toistaan upeampia ruokakuvia, on yksi asia ylitse muiden. Väreillä leikitellen Moilanen pyrkii kehittymään entisestään ruokakuvaajana. Moilanen muistuttaa, että hän kuvaa annoksia ammatikseen ja onkin siksi äärimmäisen tarkka.
– Mielestäni pahin virhe ruokakuvissa, joita nettiin laitetaan on se, että ne vain näyttävät yksinkertaisesti ruskeakeltaiselta mössöltä. Se ei tee oikeutta ruoalle, eikä sille idealle, mikä ruoan takana on.
– Minulle värit ovat kaikki kaikessa. Mietin värimaailmaa paljon, Moilanen toteaa.
"Inspiraationi saattaa muuttua"
Rutinoituneena kuvaajana Moilanen pyrkii luottamaan kuvaustilanteessa intuitioonsa. Hän ei suunnittele etukäteen kovin tarkkaan sitä, millaisessa ympäristössä mikäkin annos tullaan kuvaamaan.
