Herätä huomio herkuilla – näin syntyy täydellinen ruokakuva

EI SAA KAYTTAA Mari Moilanen (1)
Kuva: Mari Moilanen

Sosiaalisen median kuvapalveluiden kasvun myötä yhä useampi kuvaa ruoka-annoksia harrastuksekseen tai jopa ammatikseen. Makuja.fi otti selvää, kuinka syntyy ruokakuva, jossa värit ovat harmoniassa – ja joka tuo veden kielelle.

Mari Moilanen bloggaa ja kirjoittaa reseptejä työkseen. Vastikään Sitä parempi soppa -keittokirjan julkaissut Moilanen panostaa työssään erityisen paljon kuviin, jotka hän ottaa itse – omassa olohuoneessaan, luonnonvalossa. Bloggarilla onkin tarkka näkemys siitä, millainen on onnistunut ruokakuva.

– Haluan, että ruoka näyttää herkulliselta. Minä mietin ensimmäiseksi sitä, että mikä kunkin ruoan oma väri on ja miltä ruoka tulee valmiina näyttämään. Siltä pohjalta mietin sitä, että minkävärisessä ympäristössä ruoka näyttäisi parhaimmalta – ja mikä tukisi ruoan omaa luonnetta, Moilanen toteaa.

"Värit ovat kaikki kaikessa"

Kun tavoitteena on ottaa kerta toisensa jälkeen toinen toistaan upeampia ruokakuvia, on yksi asia ylitse muiden. Väreillä leikitellen Moilanen pyrkii kehittymään entisestään ruokakuvaajana. Moilanen muistuttaa, että hän kuvaa annoksia ammatikseen ja onkin siksi äärimmäisen tarkka.

– Mielestäni pahin virhe ruokakuvissa, joita nettiin laitetaan on se, että ne vain näyttävät yksinkertaisesti ruskeakeltaiselta mössöltä. Se ei tee oikeutta ruoalle, eikä sille idealle, mikä ruoan takana on.

– Minulle värit ovat kaikki kaikessa. Mietin värimaailmaa paljon, Moilanen toteaa.

"Inspiraationi saattaa muuttua"

Rutinoituneena kuvaajana Moilanen pyrkii luottamaan kuvaustilanteessa intuitioonsa. Hän ei suunnittele etukäteen kovin tarkkaan sitä, millaisessa ympäristössä mikäkin annos tullaan kuvaamaan.

– Silloin kuvista tulee yleensä parhaita! En koskaan lyö etukäteen lukkoon sitä, että jokin ruoka tulee ehdottomasti olemaan esimerkiksi tietyllä alustalla, hän kertoo.

Kokemus on opettanut, että itse kuvaustilanteessa, ruoan vasta valmistuttua syntyvät villeimmät ideat.

– Kun ruoka on valmis, niin usein inspiraationi saattaa muuttua. Saatan miettiä, että sopisiko kuvaan jokin ruoan vastaväri vai olisiko jokin disharmoninen väri vielä parempi, Moilanen kertoo.

"Kyse on minuuteista"

Rustiikkiselle, nopeasti väännetylle pastalle Moilanen saattaa valita alustaksi vanhoja lautoja ja fiinimmän aterian ympärille hän saattaa kattaa kuvitellun arvokkaamman tilaisuuden luonteen mukaisesti servetit ja haarukat ja veitset.

– Mietin aina vähän sellaista tarinaa sille, että kuka sitä ruokaa olisi syömässä ja miksi se ruoka on tehty juuri tietyllä tapaa, Moilanen kertoo.

Moilanen ei käytä tuntitolkulla aikaa kuviensa ottamiseen, vaikka lopputuloksista näkee, että kuviin on todella panostettu. Kuvauskohteena ruoka asettaa myös omat haasteensa, sillä annos ei pysy kauniina ikuisuutta.

– Siinä on minuuteista kyse kun minä rakennan ympäristöä, jossa annokset kuvataan. Yhtenä syynä on tietysti se, että sitten ruoka ei näytä kovin hyvältä, jos se kauhean kauan seisoo pöydällä, Moilanen toteaa.

– Olen myös huomannut, että jos jää hiomaan ja lisäämään haarukoita ja poistelemaan rättejä, niin yleensä se lopputulos vain huononee, Moilanen vinkkaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!