Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Herätä huomio herkuilla – näin syntyy täydellinen ruokakuva

Kuva: Mari Moilanen
Kuva: Mari Moilanen
Julkaistu 15.11.2014 09:02

MTV LIFESTYLE

Sosiaalisen median kuvapalveluiden kasvun myötä yhä useampi kuvaa ruoka-annoksia harrastuksekseen tai jopa ammatikseen. Makuja.fi otti selvää, kuinka syntyy ruokakuva, jossa värit ovat harmoniassa – ja joka tuo veden kielelle.

Mari Moilanen bloggaa ja kirjoittaa reseptejä työkseen. Vastikään Sitä parempi soppa -keittokirjan julkaissut Moilanen panostaa työssään erityisen paljon kuviin, jotka hän ottaa itse – omassa olohuoneessaan, luonnonvalossa. Bloggarilla onkin tarkka näkemys siitä, millainen on onnistunut ruokakuva.

– Haluan, että ruoka näyttää herkulliselta. Minä mietin ensimmäiseksi sitä, että mikä kunkin ruoan oma väri on ja miltä ruoka tulee valmiina näyttämään. Siltä pohjalta mietin sitä, että minkävärisessä ympäristössä ruoka näyttäisi parhaimmalta – ja mikä tukisi ruoan omaa luonnetta, Moilanen toteaa.

"Värit ovat kaikki kaikessa"

Kun tavoitteena on ottaa kerta toisensa jälkeen toinen toistaan upeampia ruokakuvia, on yksi asia ylitse muiden. Väreillä leikitellen Moilanen pyrkii kehittymään entisestään ruokakuvaajana. Moilanen muistuttaa, että hän kuvaa annoksia ammatikseen ja onkin siksi äärimmäisen tarkka.

– Mielestäni pahin virhe ruokakuvissa, joita nettiin laitetaan on se, että ne vain näyttävät yksinkertaisesti ruskeakeltaiselta mössöltä. Se ei tee oikeutta ruoalle, eikä sille idealle, mikä ruoan takana on.

– Minulle värit ovat kaikki kaikessa. Mietin värimaailmaa paljon, Moilanen toteaa.

"Inspiraationi saattaa muuttua"

Rutinoituneena kuvaajana Moilanen pyrkii luottamaan kuvaustilanteessa intuitioonsa. Hän ei suunnittele etukäteen kovin tarkkaan sitä, millaisessa ympäristössä mikäkin annos tullaan kuvaamaan.

– Silloin kuvista tulee yleensä parhaita! En koskaan lyö etukäteen lukkoon sitä, että jokin ruoka tulee ehdottomasti olemaan esimerkiksi tietyllä alustalla, hän kertoo.

Kokemus on opettanut, että itse kuvaustilanteessa, ruoan vasta valmistuttua syntyvät villeimmät ideat.

– Kun ruoka on valmis, niin usein inspiraationi saattaa muuttua. Saatan miettiä, että sopisiko kuvaan jokin ruoan vastaväri vai olisiko jokin disharmoninen väri vielä parempi, Moilanen kertoo.

"Kyse on minuuteista"

Rustiikkiselle, nopeasti väännetylle pastalle Moilanen saattaa valita alustaksi vanhoja lautoja ja fiinimmän aterian ympärille hän saattaa kattaa kuvitellun arvokkaamman tilaisuuden luonteen mukaisesti servetit ja haarukat ja veitset.

– Mietin aina vähän sellaista tarinaa sille, että kuka sitä ruokaa olisi syömässä ja miksi se ruoka on tehty juuri tietyllä tapaa, Moilanen kertoo.

Moilanen ei käytä tuntitolkulla aikaa kuviensa ottamiseen, vaikka lopputuloksista näkee, että kuviin on todella panostettu. Kuvauskohteena ruoka asettaa myös omat haasteensa, sillä annos ei pysy kauniina ikuisuutta.

– Siinä on minuuteista kyse kun minä rakennan ympäristöä, jossa annokset kuvataan. Yhtenä syynä on tietysti se, että sitten ruoka ei näytä kovin hyvältä, jos se kauhean kauan seisoo pöydällä, Moilanen toteaa.

– Olen myös huomannut, että jos jää hiomaan ja lisäämään haarukoita ja poistelemaan rättejä, niin yleensä se lopputulos vain huononee, Moilanen vinkkaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Henri Alén metsästää edelleen yhtä täydellistä ateriaa – intohimo kokkaamiseen lähti kotitaloustunneilta: "Ruoassa on vapaus"Suomalainen meikkitaiteilija murtaa myytit meikkaajista – tiesitkö näitä faktoja?Ammattilaisen vinkit kesän rientoihin: Näin otat kännykkäkameralla entistä parempia kuviaMitä tänään syötäisiin? -ohjelma täyttää 10 vuotta – kokit muistelevat hulvattomia kommelluksia: ”Kerran tuuli niin, että munavaahto lähti lentoon”Yllätä vieraat älyttömän helpolla tarjoiluvinkillä – tv-kokki paljastaa hittireseptinsä: ”Tarjoiluista ei pidä tehdä kilpailua”Tuhansia työtunteja, hikeä ja pettymyksiä – suomalaisen huippukokin arkea ei moni jaksaisi
RuokablogiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokablogi
  • 25.01.202115:00
    Kuolleet

    Suosittu ruokabloggari Lotta Viitaniemi menehtyi onnettomuudessa 39-vuotiaana – "Lotta antoi meille syötävän hyvät reseptit elämään"

  • 01.12.201918:01
    Sivumaku

    Sivumaku-Jani kannustaa suomalaisia käyttämään viiniä ruoanlaitossa: "Marsala-kanan tulisi olla jokaisen tuntema ruokalaji"

  • 08.03.201807:02
    Smoothie

    Ruokabloggaaja Hanna paljastaa nyt parhaat smoothievinkkinsä – "vain mielikuvitus on rajana"

  • 06.07.201714:10
    Kesä

    Pauliinan seitsemän vinkkiä: Näin saat herkän vatsasi kesäkuntoon – pysyvästi

  • 16.11.201408:57
    Makuja

    Ruokabloggaajan vinkit: Täydellinen kuvakulma ruokakuviin