Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ruokabloggaajan vinkit: Täydellinen kuvakulma ruokakuviin

Kuva: Mari Moilanen
Kuva: Mari Moilanen
Julkaistu 16.11.2014 08:57

MTV LIFESTYLE

Instagram pursuaa tänä päivänä ruokakuvia, mutta kuinka oman annoksensa voi onnistua taltioimaan täydellisesti valokuvaan – annoksen parhaat puolet huomioon ottaen?

Jotain maukasta -ruokablogiin reseptejä loihtiva ja upeita kuvia taltioiva Mari Moilanen muistuttaa, että valo on valokuvaamisessa aina pääroolissa. Moilanen kertoi Makuja.fi-sivustolle omat vinkkinsä siihen, millaiset kuvakulmat sopivat eri ruokalajeille parhaiten.

Kaikki lähtee valaistuksesta

Valon merkitystä osana valokuvia ei voida väheksyä. Sopiva kirkkaus ja oikeasta suunnasta tuleva valo luovat yhdessä kehykset myös onnistuneelle ruokakuvalle.

– Valo on kaikki kaikessa. Itse kuvaan pelkästään sataprosenttisessa luonnonvalossa. Valon valjastaminen kuvaan tuomaan hehkeyttä ja kiiltoa juuri oikeisiin kohtiin – sehän on ruokakuvien ydin. Sen eteen tehdään paljon töitä, Moilanen toteaa.

Annos määrittelee oikean kuvakulman

EI SAA KAYTTAA Mari Moilanen (2)

Kuva: Mari Moilanen

Sopivan ja oikeasta suunnasta tulevan valon lisäksi myös kuvakulmalla on tärkeä rooli täydellisesti onnistuneessa ruokakuvassa. Suoraan annoksen yläpuolelta otetut kuvat ovat viime vuosina saavuttaneet suuren suosion.

– Suoraan ylähäältä kuvaaminen eli over head -kuvaaminen on ollut muodikasta viimeiset pari vuotta. Se tuli Instagramin kautta, koska siellä nopeasti selatessa kuvat näyttävät aika hyvältä silloin, kun ne on otettu suoraan ylhäältä, Moilanen kertoo.

Joitakin annoksia suoraan ylhäältä kuvaaminen imartelee, mutta jos omiin ruokakuviinsa haluaa persoonallista twistiä, suosittelee Moilanen kuvaamaan annoksia rohkeasti hieman poikkeavista kuvakulmista.

– Suosikkikuvani on otettu 45 asteen kulmassa. Kuvakulma on silloin vähän niin kuin istuisi itse ruokapöydässä. Se on sama kulma, josta ihminen katsoo annostaan ja silloin annos näyttää yleensä hyvältä kuvassa, koska se on vähän niin kuin istuisi itse sen annoksen ääressä, Moilanen vinkkaa.

Tietyillä ruoka-annoksilla on kuitenkin vahvuuksia, joiden taltioimiseksi täytyy ottaa käyttöön kikkoja. Esimerkiksi monikerroksinen täytekakku saattaa aiheuttaa koko komeudessaan tottumattomalle valokuvaajalle päänvaivaa.

– Jos kuvattavana on ihana kakku, jossa on kerroksia vaikka kolme ja välissä jotain eriväristä tahnaa, niin silloin ihan suoraan sivulta otettu kuva on tosi kiva. Silloin sen kakun rakentumisen näkee kuvasta, Moilanen huomauttaa.

Toisaalta ruoka-annosten joukkoon lukeutuu ominaisuuksiltaan täysin vastakohtaisia ruokalajeja. Kuinka olisi syytä kuvata esimerkiksi perinteinen pizza?

– Pizzalle ehdottomasti paras kuvakulma on suoraan ylhäältä, koska silloin se kaikki värikkyys näkyy nimenomaan sieltä ylhäältä, hän vinkkaa.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Valokuvaaja vinkkaa: Älä laita Tinderiin tällaisia kuvia – "Laiskaa, pinnallista ja turhamaista"Hannun kuvasarja täysikuusta Helsingin yllä mykistää – näillä ohjeilla saat täydelliset kuukuvat yhdellä laukaisulla!Instagramin vaikutus näkyy jo ravintoloiden annoksissa ja sisustuksessa – lähimmät esimerkit ilmiöstä löytyvät SuomestaAmmattilaisen vinkit kesän rientoihin: Näin otat kännykkäkameralla entistä parempia kuviaSalakavala lihottaja! Ruokakuvien ottamisella yllättävä vaikutus vaa'an lukemaan Mitä tänään syötäisiin? -ohjelma täyttää 10 vuotta – kokit muistelevat hulvattomia kommelluksia: ”Kerran tuuli niin, että munavaahto lähti lentoon”
RuokablogiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokablogi
  • 25.01.202115:00
    Kuolleet

    Suosittu ruokabloggari Lotta Viitaniemi menehtyi onnettomuudessa 39-vuotiaana – "Lotta antoi meille syötävän hyvät reseptit elämään"

  • 01.12.201918:01
    Sivumaku

    Sivumaku-Jani kannustaa suomalaisia käyttämään viiniä ruoanlaitossa: "Marsala-kanan tulisi olla jokaisen tuntema ruokalaji"

  • 08.03.201807:02
    Smoothie

    Ruokabloggaaja Hanna paljastaa nyt parhaat smoothievinkkinsä – "vain mielikuvitus on rajana"

  • 06.07.201714:10
    Kesä

    Pauliinan seitsemän vinkkiä: Näin saat herkän vatsasi kesäkuntoon – pysyvästi

  • 15.11.201409:02
    Makuja

    Herätä huomio herkuilla – näin syntyy täydellinen ruokakuva