"Pannaanko pakasteet pieneen pussiin?" – tätä lausetta ei olisi olemassa ilman tärkeää yksityiskohtaa Suomen historiassa!
Nykypäivänä kaupan kassalla tiedustellaan asiakkaalta, haluaako hän pakastetut tuotteet erilliseen pieneen muovipussiin. Sanaa pakaste ei kuitenkaan välttämättä olisi edes olemassa ilman kaikkien tuntemaa kahviyritystä, Pauligia.
Oletko koskaan kuullut, mistä sana pakaste on peräisin suomen kielessä?
Paulig järjesti nimikilpailun – herra Pakaste pani hanttiin
Aikoinaan Helsingissä avattiin Pauligin syväjäädyttämö, joka oli koko Pohjoismaiden ensimmäinen. Henrik Paulig oli tunnetun kahviyrityksen johdossa sota-aikana, jolloin oli haasteena saada rintamalle muonitusta. Maailmalta tulikin idea syväjäädyttämöstä, joka avattiin Helsingin Herttoniemeen vuonna 1943.
Ruokia kutsuttiin syväjäädytetyiksi tuotteiksi. Nimi todettiin kuitenkin liian vaikeaksi, joten aiheesta päätettiin järjestää nimikilpailu suomalaisten keskuudessa.
– Nimikilpailun kautta tuli sana ”pakastaa” ja ”pakaste”. Kun pakaste-sana keksittiin, siinä oli yksi mutta matkassa. Oli nimittäin olemassa mies, herra Pakaste, joka pisti kovasti hanttiin, että hänen nimeään ei näissä vatkuleissa saa käyttää, Pauligin Paula, Maija Niemi kertoo.
Sopuun kuitenkin päästiin ja sana pakaste jäi elämään suomalaisten sanavarastoon. Tarina ei kerro, maksettiinko herra Pakasteelle jotain korvauksia nimen käytöstä.
Pakasteliiketoiminnasta luovuttiin Pauligilla kokonaan 1980-luvun lopulla, kun yrityksessä päätettiin keskittyä mausteisiin ja kahviin.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta