Et ikinä usko, mikä valmisruoka oli Suomen ensimmäisten pakasteiden joukossa 1940–1950-luvuilla
Muistatko vielä ajan, kun kahvitehdas Paulig valmisti myös pakastetuotteita? Pakasteiden valmistus aloitettiin Suomessa itse asiassa jo 1940-luvulla.
MTV:n ruokasivusto Makuja.fi kertoi perjantaina, kuinka Helsingissä avattiin aikoinaan Helsingissä Pauligin syväjäädyttämö, joka oli koko Pohjoismaiden ensimmäinen. Henrik Paulig oli tunnetun kahviyrityksen johdossa sota-aikana, jolloin oli haasteena saada rintamalle muonitusta. Maailmalta tulikin idea syväjäädyttämöstä, joka avattiin Helsingin Herttoniemeen vuonna 1943.
Ruokia kutsuttiin syväjäädytetyiksi tuotteiksi. Nimi todettiin kuitenkin liian vaikeaksi, joten aiheesta päätettiin järjestää nimikilpailu suomalaisten keskuudessa. Nimikilpailun voitti sana "pakaste".
Ensimmäiset pakasteruoat Suomessa
Pauligin ensimmäisten pakastetuotteiden joukossa oli muun muassa herneitä ja muita vihanneksia. Pian markkinoille kuitenkin saatiin myös ensimmäiset valmisruoat. Olisitko uskonut, että Suomessa myytiin jo 1940–1950-luvuilla pakastettuja hampurilaisia?
Pauligin pakastetuotevalikoimiin kuuluivat tuolloin myös pakastetut lihapullat, pakastettu pinaatti sekä myöhemmin myös erilaiset jäätelöt.
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan