Voiko auringonkukan pään todella syödä? Ruokatoimittajat testasivat outoa sometrendiä

shutterstock_1718393608
Auringonkukan siemeniä voi syödä, kunhan muistaa kohtuuden. Kuvituskuva. Copyright (c) 2020 Pablesku/Shutterstock.

Grillattu auringonkukka on uusi sosiaalisen median ruokatrendi. Kaksi ruokatoimittajaa testasi erikoiselta kuulostavaa reseptiä. Toinen heistä aikoo kokeilla grillattua auringonkukkaa toistamiseenkin.

Auringonkukan siemenet ovat tunnetusti syömäkelpoisia, mutta miltä kuulostaisi kokonaisena grillattu auringonkukan pää?

Vuonna 2020 sosiaalisessa mediassa alkoi viritä trendi, jossa varrestaan leikattu kukka puhdistetaan, maustetaan ja heitetään grilliin. Viime kesän aikana ruokavillitys kasvoi uusiin mittoihin, kun maanviljelijä Brian Brigantti testasi reseptiä ja jakoi kokeilustaan videon TikTokiin. Videolla on yli 25 miljoonaa katselukertaa, ruokasivusto Delish kertoo.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Mielipiteitä jakavaa reseptiä kokeilleet ruokatoimittajat yllättyivät huomatessaan, että grillattu auringonkukka on kuin onkin maittava ruokalaji. Auringonkukalla herkutellessa tulee kuitenkin muistaa kohtuus, sillä sen siemenet sisältävät runsaasti raskasmetalleja.

Auringonkukkaa grillissä

Käyttötarkoitukseen sopii parhaiten auringonkukka, jonka terälehdet ovat alkaneet juuri varista ja siemenet kehittyä, mutta niiden kuoret ovat vielä pehmeät.

Auringonkukkaa ei tule hankkia kukkakaupasta, sillä sen tulisi olla syötäväksi tarkoitettu. Omassa puutarhassa kasvatettu auringonkukka sopii tarkoitukseen, jos sen pinnassa ei näy tuholaisia tai muuta epäilyttävää.

Terälehtien ja nuppujen poistamisen jälkeen kalju auringonkukan pää valellaan öljyllä ja mausteilla. Sitten sitä kypsennetään kukinto alaspäin grillissä 5–15 minuuttia, kunnes kukka on pehmennyt ja paahtunut. Lopuksi auringonkukkaa voi vielä maustaa lisää.

Delish-sivuston ruokatoimittaja Felicia Lalomia kertoo, että grillatun auringonkukan koostumus muistuttaa maissinähkää ja ruoka maistuu artisokan ja munakoison sekoitukselta pähkinäisellä vivahteella. Taste of Home -sivuston toimittaja Audrey Rompon luonnehtii grillatun auringonkukan siemeniä pehmeiksi ja suussa poksahtaviksi.

Miedon ominaismaun vuoksi vallitseva makuprofiili tulee reseptissä käytetyistä mausteita, joiden kanssa ei siis tarvitse pihtailla. Toisaalta neutraalin makunsa vuoksi auringonkukka sopii monenlaiseen ruoanlaittoon.

Siemeniä korkeintaan 2 ruokalusikallista päivässä

Vaikka grillatun auringonkukan syöminen on mieleenpainuva kokemus, ei Rompon vaivautuisi enää valmistamaan sitä toistamiseen. Lalomia puolestaan kertoo olevansa valmis kokeilemaan grillattua auringonkukkaa uudestaan, sillä sen voi mausteilla tuunata halutunlaiseksi.

Liian paljoa auringonkukkia ei kuitenkaan kannata syödä siementen sisältämien raskasmetallien vuoksi. Öljykasvien siemeniä tulisi käyttää enintään kaksi ruokalusikallista päivässä siemenlajeja vaihdellen. Alle kouluikäisten ei tulisi syödä ruokalusikallista enempää siemeniä päivässä.

Raskaana olevien, imettävien tai imeväisikäisten ei tule syödä öljykasvien siemeniä.

2:49

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja