Syötkö näitä? Ammattilaiset listaavat parhaimmat ja pahimmat säilykkeet: "Pysyttele erossa..."

2:30 Makutestissä uusi Luonnonkalasäilyke: Onko paremaa kuin tonnikala?

Amerikkalaiskokit listaavat suomalaisillekin tuttuja säilykeruokia. Osaa ammattilaiset suosittelevat lämpimästi, toiset tuotteet kannattaisi kokkien mukaan jättää kaupan hyllyyn.

Videolla testissä kehuttu suomalainen luonnonkalasäilyke. Voittaako se tonnikalan?

Erilaiset säilyke-elintarvikkeet kuuluvat myös suomalaisten keittiöihin ja tuotteilla on ollut kova menekki erityisesti korona-aikana. Ruokakaupoista on hamstrattu muun muassa säilyketonnikalaa, tomaattimurskaa sekä perinteistä purkkihernekeittoa. 

Mutta mitä säilykkeitä kaupasta kannattaa ostaa ammattilaisten mukaan, ja mitä ei? Insider-sivusto haastatteli kokkeja ja keittiömestareita aiheesta.

Näitä säilykkeitä kokit suosittelevat: Purkkimaissi, tomaattimurska, pavut, vesikastanjat...

Suositeltujen säilykkeiden joukossa on muun muassa purkkimaissi.  Säilykemaissi säästää paljon valmisteluaikaa, sanoo kulinaarisen koulutuksen instituutin koulutusjohtaja ja kokki Barry Tonkinson.

– Niin paljon kuin nautin tuoreen maissin valmistamisesta ja keittämisestä, haluan joskus lisätä ripauksen makeutta ja väriä astiaan ilman pitkää valmistelua., hän kertoi Insiderille.

Lisäksi purkitettu maissi säilyttää korkean antioksidanttitason ja on paljon halvempaa kuin tuore, Tonkinson lisää.

Myös säilykepavut saavat kokeilta kannatusta. Monet ihmiset eivät halua tai jaksa liottaa ja esikypsentää papuja, joten säilykkeet ovat seuraavaksi paras vaihtoehto,  sanoo kokki Amy Riolo, palkittu kirjailija ja televisiopersoona. Lisäksi purkitetut pavut ovat täynnä proteiinia ja kuituja, ja niistä voi valmistaa monipuolisesti erilaisia ruokia. 

Kokki Stacie Simonson suosittelee myös kateogorian "purkitetut maut" -tuotteita. Näihin kuuluvat muun muassa sardellit, kaprikset, artisokat, vihreät chilit, oliivit ja marinoidut jalapeñot. Tällaiset ainesosat ovat loistava lisä mihin tahansa ruokalajiin, koska ne tarjoavat paljon makua pienellä määrällä.

Suositeltujen säilykkeiden joukossa ovat myös erilaiset tomaattisäilykkeet aina tomaattimurskasta tomaattikuutioihin. Aasialaisiin ruokiin kokit suosittelevat rapsakoita vesikastanjoita. Tämä aliarvostettu raaka-aine tuo annoksiin kaivattua tekstuuria. 

Näitä säilykkeitä kokit eivät suosittele: Vihreät vihannekset, tietyt säilykehedelmät, säilykelihat...

Kaikki säilykkeet eivät saa ammattilaiskokkien hyväksyntää. Esimerkiksi vihreät vihannekset kannattaa Barry Tonkinsonin mukaan ostaa mieluummin tuoreena tai pakasteena kuin säilykeenä.

– Vihreät vihannekset, kuten parsa, vihreät pavut tai herneet eivät sovellu hyvin säilykkeeksi ja menettävät paljon ravintoaineita ja makua prosessin aikana. Pysyttele tuoreissa ja tai käytä pakasteita.

Tonkinson muistuttaa, että osa säilykehedelmistäkin kannattaa jättää ostamatta. Ne saattavat näyttää mauikkailta, mutta osa hedelmistä on säilötty sokeriliemiin ja siirappeihin, ja osa tärkeistä ravintoaineista on tipotiessään.

Kaikkia säilykelihoja- tai kalojakaan kokit eivät suosittele.

– Pysyttele erossa paljon prosessoiduista säilykelihoista. Säilykelihoissa voi olla todella runsas määrä suolaa ja muita säilöntäaineita. Myös niiden mausta on hyvin vähän hyvää sanottavaa, Tonkinson summaa. 

Myös muiden säilykkeiden kohdalla kannattaa olla tarkkana ja miettiä, voisiko ruoan tehdä paremmin ja vähemmällä prosessoinnilla sekä lisäaineilla itse. On kuitenkin muistettava, että poikkeuksiakin löytyy. Monet Suomessa valmistetut, tässäkin jutussa amerikkalaiskokkien parjaamat säilykkeet, ovat aivan mainioita tuotteita, eikä väitteitä voi yleistää kaikkiin säilykkeisiin.

Lähde: Insider

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja