Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Palkittu espanjalaisravintola kiinni salmonellaepidemian vuoksi – ikoninen annos paljastui pöpöpesäkkeeksi

1:59Legendaarisen helsinkiläisravintolan munakasta ylistetään – et ikinä arvaa, mistä se tehdäänKATSO MYÖS VIDEO: Näin valmistuu espanjalainen perunamunakas.
Julkaistu 06.02.2023 09:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Espanjalaisista tortilloistaan eli perunamunakkaista tunnettu madridilaisravintola joutui sulkemaan väliaikaisesti ovensa salmonellaepidemian vuoksi, kertoo muun muassa BBC.

Madridissa sijaitseva, palkittu Casa Dani -ravintola on toistaiseksi suljettu ravintolassa puhjenneen salmonellaepidemian vuoksi. BBC:n mukaan ainakin 59 ihmistä on ilmoittanut saaneensa ravintolasta ruokamyrkytysoireita syötyään siellä kuuluisaa espanjalaista tortillaa, eli perunamunakasta. Paikallisten terveysviranomaisten mukaan kuusi ihmistä joutui ruokamyrkytyksen vuoksi sairaalaan.

Casa Dani -ravintola on voittanut lukuisia palkintoja, muun muassa Espanjan perunamunakasmestaruuden vuonna 2019. Ravintola esiintyi myös Netflixin supersuositussa Somebody Feed Phil -ruokasarjassa.

Lue myös: Amerikkalaistähti vieraili Helsingissä – erityisesti saunamakkara kirvoitti hersyvät naurut: "Onneksi se ei ollut mitään muuta"

Ikoninen annos olikin pöpöpesäke

Salmonellaepidemian epäillään lähteneen liikkeelle ravintolan ikonisesta perunamunakkaasta. Casa Danissa on tapana jättää munakkaan keskusta hieman juoksevaksi, jolloin kanamunat jäävät siis aavistuksen raaoiksi.

Tällä kertaa ikoninen ruokalaji valitettavasti paljastui pöpöpesäkkeeksi, sillä kypsentämättömissä kanamunissa piilee salmonellariski. Tapaus on herättänyt Espanjassa keskustelua siitä, pitäisikö maan elintarvikelainsäädäntöä muuttaa kananmunien kypsentämisen osalta.

PerunamunakasTortilla eli espanjalainen perunamunakas.Shutterstock

Viimeisen kolmen vuosikymmenen ajan lainsäädännössä on määritelty, että ravintoloissa tarjoiltavat kananmunat tulee olla joko pastöroituja tai sitten täysin kypsennetty vähintään 75-asteisiksi.

Ruokaviraston mukaan suomalaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, majoneesia ynnä muuta sellaista, johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella, koska salmonellaa esiintyy suomalaisissa munintakanoissa vähän. Kovaksi keittämällä tai paistamalla kypsäksi mahdollinen salmonella tuhoutuu kananmunasta.

Joulukuussa 2022 lainsäädäntöä kuitenkin hieman höllennettiin, ja uuden määritelmän mukaan kananmunia tulee kypsentää vähintään 70-asteiseksi kahden sekunnin ajan, tai 63-asteiseksi 20 sekunnin ajan. BBC:n mukaan astemäärät ovat oleellisia, sillä kananmunan valkuainen hyytyy 62–65 asteessa ja keltuainen 65–70 astessa.

– Me laitamme lämpömittarin perunanmunakkaaseen ja annamme munakkaan kypsyä 70 asteessa noin kahden minuutin ajan. Tämä tappaa kaikki bakteerit, sanoo madridilaisen Sylkar-ravintolan omistaja Alfredo García BBC:lle.

Garcían mukaan kanamuna on tällöin vielä hieman juoksevaa, jolloin tortilla on parhaimmillaan.

Lue myös: Kari Aihisen fantastinen lohimunakas on arkiruokahitti: "Sairaan hyvää"

Pyhä ruokalaji espanjalaisille

Madridin viranomaisten mukaan perunamunakkaissa piilee kuitenkin salmonellariski erityisesti lämpimällä säällä.Kun perunamunakkaassa käytetään tuoreita kananmunia, munakkaan keskusta ei täysin hyydy ja ruoka jätetään huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi, kasvaa riski ruokamyrkytykseen. 

Testaa resepti: Espanjalainen perunamunakas – Kimin ylistetty munakas valmistuu helposti pakasteperunasta

Alfredo Garcían mukaan 90 prosenttia Sylkar-ravintolan asiakkaista haluaa silti munakkaansa hieman juoksevana, tuoreista ja pastöroimattomista kananmunista valmistettuna. García kuitenkin myöntää, että Casa Dani -ravintolan ruokamyrkytysepidemian jälkeen moni ruokailija on nyt pyytänyt myös Skylar-ravintolassa munakkaansa normaalia kypsempänä.

Tortilla eli espanjalainen perunamunakas on monelle paikalliselle suorastaan pyhä asia ja se tulee valmistaa tietyllä reseptillä. Maassa keskustellaan usein muun muassa siitä, kuuluuko sipuli munakkaaseen vai ei. 

Lue myös: Helsinkiläisravintolan perunaruokaa ylistettiin jopa maailman parhaaksi – testaa Kimin suitsutettu resepti: "Pakastetuote on ihan hirveän hyvä"

Lähde: BBC

Lisää aiheesta:

Tiesitkö? Paistopisteen liha- ja riisipiirakoita ei saisi syödä enää ostopäivän jälkeenKananmunien valmistuksessa on yksi sudenkuoppa: "Helposti mennään mönkään siinä"Tuukka keksi ratkaisun kotikokkeja piinaavaan ilmiöön: "Halpa ja helppo kikka on pelastanut useamman hernekeittosatsini"Syöthän jo? Halpa raaka-aine, jota kannattaa juuri nyt ehdottomasti ostaa: Helppo tapa tehdä "kermaisen pehmeää"Espanjalainen ruokatoimittaja ylisti helsinkiläisravintolan munakasta maailman parhaaksi – totuus vetää hiljaiseksi: "Pakastetuote on ihan hirveän hyvä"Yle: Suomalainen huippukokki suosittelee syömään perunat aina kuorineen: "Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:47
    Ruoka

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • Eilen15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • Eilen11:55
    Kahvi

    Kahvin joukkoon laitetaan nyt supersuosittua seosta: "Syksyn isoimpia trendejä"

  • to17:02
    Ruoka

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja