Vaikutukset sähkölaskuun: Paljonko joulukinkun paistaminen oikeasti maksaa?

Näin kuorrutat kinkun! Pankojauhoilla kuorrutettu joulukinkku 0:57 Näin kuorrutat kinkun! Pankojauhoilla kuorrutettu joulukinkku
KATSO MYÖS: Joulukinkun kuorrutus – katso Katin vinkki!

Joulukinkun paistaminen sähköuunissa ei ole valtava kuluerä, mutta tietyillä toimenpiteillä voi kuitenkin varmistaa pienemmän sähkönkäytön. 

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin monen suomalaisen miettivän nyt jouluruoan hintaa entistäkin tarkemmin. S-ryhmän mukaan tarjoustuotteita kytätään aiempaa enemmän myös jouluruokaostoksilla.

Moni joutuu miettimään myös sähkönkäyttöään pörssisähkön hintojen ollessa kymmenissä senteissä. HKScanin joulututkimuksen mukaan jo viime jouluna opeteltiin hyödyntämään ahkerasti käyttämättömänä olleita leivinuuneja, jotta sähköä pystyttäisiin säästämään. 

Paljonko kinkun paistaminen maksaa?

Yleisin tapa on paistaa joulukinkku on kuitenkin perinteisesti sähköuunissa. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta, HK:lta muistutetaan.

– Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120 asteisessa uunissa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin hiukan uunista riippuen noin 2,5–3 kilowattituntia (kWh). Jos sähkön hinta olisi 25 senttiä/ kWh, tulee kinkun paistaminen maksamaan selvästi alle euron, HK:lta kerrotaan tiedotteessa.

Näin säästät sähköä kinkunpaistossa

Jos kuitenkin haluat varmistaa mahdollisimman vähäisen sähkönkäytön kinkkua paistasessa, pidä mielessä nämä HK:n vinkit.

Huoneenlämpöön hyvissä ajoin

Kinkkua ei kannata paistaa jäisenä, mikäli sähköä haluaa säästää. Ota kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja laita se  uuniin vasta sitten, kun sisälämpötila on 15 astetta. Tämä takaa myös mehevän kinkun, kun lihan "lämpöshokki" on pienempi.

Hyödynnä uunin alkulämpö ja jälkilämpö

Kinkun voi laittaa uuniin heti kun uunin laittaa päälle. Virran voi katkaista uunista vähän aiemmin ennen kuin ottaa kinkun uunista pois, kinkku jatkaa edelleen kypsymistä. Kinkun oikean kypsyyden voi tarkistaa lihalämpömittarilla. Tarkista myös, voisitko paistaa jotain muuta samaan aikaan uunissa kinkun kanssa.

Muista lihalämpömittari, niin et turhaan paista kinkkua ylikypsäksi. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Muista, että kinkku jatkaa hetken kypsentymistä myös uunista pois oton jälkeen.

Uunin matala lämpötila 

Kiertoilmalla voit paistaa kinkun 15 astetta matalammassa lämmössä, kuin ylä- ja alalämmöllä. Se myös nopeuttaa paistamista. 

Kaksi kinkkua kerralla?

HK:lta vinkataan, että pieniä ja keskikokoisia kinkkuja mahtuu uuniin kaksikin. Voisiko kinkun paistaa siis vaikka naapurin kanssa samassa uunissa?

Tarkista sähkön tuntihinnat

Valitse kinkun paistamiseen oikea ajankohta vuorokaudesta, hyödynnä edullista yösähköä tai jos käytät pörssisähköä, niin tarkista etukäteen edullinen ajankohta kinkunpaistolle.

Jäähdytä ulkona ja säästä sähköä

Kinkun paistamisen jälkeen kinkku kannattaa jäähdyttää kunnolla esimerkiksi ulkona parvekkeella hyvin peitettynä ennen jääkaappiin laittoa, muutoin jäähtyminen kuormittaa jääkaappia.

 

Lähde: HK

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!