Näiden joulukinkkujen suosio on räjähtänyt

Lidl toi kauppoihin yhden hengen jouluaterian – tältä se näyttää 0:43 Lidl toi kauppoihin yhden hengen jouluaterian – tältä se näyttää
KATSO MYÖS: Testasimme Lidlin yhden hengen jouluaterian – tätä se pitää sisällään.

Joulukinkkutrendeissä on tapahtunut viime vuosina selkeitä muutoksia.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin, millainen jouluruoka tänä vuonna käy kaupaksi. S-ryhmän mukaan hinnan merkitys on korostunut myös jouluostoksilla. 

Myös kinkkujen myynnissä ja syömisessä on viime vuosien aikana tapahtunut muutoksia. Lidlin ostojohtaja Thomas Heinrichs kertoi joulukuussa tiedotteessa suomalaisten vaalivan perinteitä kinkunsyönnin osalta, mutta nykypäivänä yhä useampi jättää perinneruoan ostamatta. 

– Sitä ei myöskään hankita niin suuria määriä kuin aiemmin. Kinkkua ei välttämättä nautita monena päivänä peräkkäin, vaan pienempi annos riittää hyvin kinkkuperinteen ylläpitoon. Lihan kulutusmäärään kiinnitetään selkeästi huomiota aiempaa enemmän.

Joulukinkku on suosituin jouluruoka, sitä haluaa syödä 70 prosenttia HK:n joulututkimukseen vastanneista. Kakkospaikan ottaa porkkanalaatikko (64 %), pronssisijan saa joulupuuro (57 %). TOP 5 -joukkoon yltävät myös perunalaatikko (55 %) ja lanttulaatikko (54 %). 

HK:n tekemän tuoreen joulututkimuksen mukaan 70 prosenttia kuluttajista haluaa kuitenkin kinkkua joulupöytäänsä. Joulukinkkujen keskikoko on yleisesti viimeisten vuosien aikana pienentynyt ja ostetuimpia kinkkuja ovat noin 3–5 kiloiset luuttomat kinkut. 

Valmiiksi kypsennettyjen kinkkujen suosio räjähtänyt

Yksi selkeä muutos kinkkujen myynnissä on viime vuosien aikana tapahtunut: valmiiksi kypsennettyjen kinkkujen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. HK:n mukaan niiden suosio kasvoi nyt vuodessa peräti 44 prosentilla. Valmiiksi kypsennetty kinkku tai kinkkuviipaleet päätyvät nyt ostoskoriin 27 prosentilla kinkunostajista.

Lähes joka toinen (46 %) päätyy HK:n mukaan kinkkuostoksilla pakastekinkkuun. Tuoresuolatun kinkun hankkii useampi kuin joka neljäs (28 %). Melkein yhtä monen (27 %) ostoskärryyn päätyy valmiiksi kypsennetty kinkku tai kinkkuviipaleet. 

HKScanin tutkimus- ja vastuullisuusjohtaja Mikko Järvinen kertoo tiedotteessa helppouden ja ajan säästön olevan usein kriteereinä, kun ostetaan valmiiksi kypsää kinkkua tai kinkkuviipaleita.

– Ei tarvitse miettiä paistoaikoja, eikä valutella ja pakata paistorasvoja. Toisille taas kinkun paistaminen on tärkeä joulun traditio, joka tehdään vuodesta toiseen aina samalla tavalla. Innokkaimmat kinkkufanit ostavat erilaisia kypsiä kinkkuviipaleita myös paistettavan kinkun lisäksi, Järvinen kertoo.

Valmiiksi kypsennettyjä kokonaisia kinkkuja ja kinkkuviipaleita löytyy ruokakaupoista useilta eri valmistajilta, esimerkiksi Atrialta, Snellmanilta, HK:lta, Korpelalta, Tammiselta, Wurstilta ja Savuhovilta.

HKScanin teettämä jouluruokakysely toteutettiin joulun 2022 aikana ja siihen vastasi Suomessa 800 henkilöä. Kyselyn toteutti Crowst.

Lue myös: Käänne joulukinkkujen myynnissä!

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat