Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kari Aihisen tärkeimmät vinkit joulukinkun paistoon: "Se ei ole mikään vaurauden merkki, että sulla on taloyhtiön isoin kinkku"

1:36Pienen joulukinkun paistaminen – näillä helpoilla ohjeilla onnistut
Julkaistu 22.12.2021 19:57

Emmi Niiniaho

Huippukokilla on muutama näppärä vinkki joulukinkun paistamiseen.

Pääkuvan videolta voit katsoa vinkkejä pienen joulukinkin paistamiseen.

Joulukinkun paistaminen on yhtä herkkä ja arka keskustelunaihe kuin saunarituaalit, totesi keittiömestari Kari "Kape" Aihinen HKScanin joulutilaisuudessa lokakuussa. 

– En mä hirveästi mun äitiä rupea kinkun paistossa neuvomaan. Hän on paistanut sitä nyt 74 vuotta niin äiti saa hoitaa sen homman, Kape toteaa.

Vaikkei Kape äitiään neuvokaan, on hänellä meille muille näppäriä vinkkejä.

Minkälainen ja kokoinen kinkku?

Kaupasta on saatavilla nykyään kinkkuja laidasta laitaan. Mistä kannattaisi lähteä liikkeelle?

– Miettikää, että minkä kokoisen kinkun himaan ostatte. Se ei ole mikään vaurauden merkki, että sulla on taloyhtiön isoin kinkku. Meidän kannattaisi miettiä Suomessa hävikkiä, ja sitten kun sitä kinkkua kumminkin jää, niin miten sitä pystyttäisiin hyödyntämään.

Kinkun mallilla ei kuitenkaan Kapen mielestä ole niinkään väliä.

– Tarkoitan sitä, että onko se luullinen kinkku, tuore tai pakaste. Toivon mukaan kaikki käyttävät kuitenkin kotimaisia raaka-aineita, Kape toteaa.

Lue myös: Pelastuslaitos varoittaa: Älä tee ainakaan tätä virhettä kinkunpaistossa

Kinkun paistaminen

Kinkkua ei kannata lähteä paistamaan suoraan jääkaappikylmänä. Kape neuvoo ottamaan kinkun viimeistään puoli tuntia tai jopa kaksi tuntia aikaisemmin huoneenlämpöön.

Joulukinkun paistamiseen Kape antaa yleisohjeen: tunti per kilo. Suurin piirtein puolessa välissä paistoaikaa kinkkuun kannattaa törkätä elektroninen paistomittari.

JoulukinkkuJoulukinkun paistamisessa paistomittari tulee tarpeeseen.Lehtikuva

Kape antaisi porsaan sisälämpötilan nousta noin 65–67 asteeseen, joka miehen mukaan lihan vetäytyessä nousee kuitenkin noin 72 asteeseen. 72 astetta on virallinen linja kypsennetyn porsaan sopivaksi sisälämpötilaksi.

Jos kinkun paistorasvaa aikoo käyttää kastikkeen pohjana, Kape muistuttaa huomioimaan rasvan korkean suolapitoisuuden.

– Ainahan se on parempaa, kun käyttää paistorasvaa, se on paras ja aidoin, mutta olkaa varovaisia sen suolaprosentin kanssa.

Lue myös: Muista tämä, kun teet ruokaa jouluna – kinkkurasva ei kuulu viemäriin: "Kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi"

Jäisen kinkun paistaminen

Entäs jos kaupasta löytää jouluaattoa edeltävänä päivänä vain sen jäisen kinkun?

– Hätä ei ole tämän näköinen, välillä jouluaatto aina yllättää, vaikka se on aina se 24. päivä, Kape veistelee.

Jotta muovin saa jäisen kinkun ympäriltä helpommin pois, sitä kannattaa pitää hetki lämpimän juoksevan veden alla.

– Kinkku paistetaan matalalla lämmöllä, miten matalaksi sen uskallatkin jättää. Noin 85–90 asteessa, hirveästi ei saisi mennä yli sadan asteen uunin lämpötila.

Jäisen kinkun paistamisessa maltti on valttia ja hommaan kannattaa varata hieman enemmän aikaa, kuin sulan kinkun kanssa. Kapen mukaan matalalla lämpötilla jäisestäkään kinkusta ei irtoa kamalasti nesteitä. Jos jäistä kinkkua yrittää paistaa liian kuumassa lämpötilassa, siitä tulee rutikuiva.

Kape kertoo kuuluvansa siihen koulukuntaan, joka paistaa joulukinkkunsa ritilän päällä. Ritilän alle kannattaa muistaa laittaa kuitenkin uunipelti, jonka peseminen on huomattavasti helpompaa kuin koko uunin.

joulukinkkuJoulukinkku paistuu, vaikka liha olisi vielä aatonaattona jäinen kalikka.HKScan

Jäiseen kinkkuun lämpömittaria on hankala iskeä, mutta paiston loppupuolella se kannattaa kuitenkin kiinnittää.

– 77-asteinen kinkku on mehevä ja 82 murea. Me kokit paistettaisiin 77-asteiseksi, mutta normaalisti suositus on 82 ja mun äiti vetää siitä sitten vielä 10 tuntia päälle, että on varmasti kypsä, Kape hauskuuttaa ja kertoo eräästä joulusta, jolloin kinkun paisto jäi puolitiehen yöllä tulleen sähkökatkoksen vuoksi.

Kapen mielestä ei ole myöskään epäselvää, pitäisikö kinkku kuorruttaa vai ei.

– Kyllä kinkkuun kuuluu kuorrutus, Kape toteaa ja fiilistelee sitä hetkeä, kun kinkku on vielä hieman lämmin ja kuorrutus on juuri kovettunut sen pintaan.

Lue myös: Tämä on Suomen suosituin joulukinkku

Lisää aiheesta:

Kuinka monta päivää joulukinkku säilyy? Asiantuntija vastaaNäin Kari Aihinen kehottaa paistamaan joulukinkun – älä ainakaan sorru perusvirheeseen: "Tulee sahanpurua uunista ulos"Näin Kari Aihinen neuvoo paistamaan joulukinkun – älä ainakaan sorru perusvirheeseen: "Sitten tulee sahanpurua uunista ulos"Unohditko sulattaa kinkun? Ei hätää, voit laittaa sen jäisenä uuniin Hans Välimäki varoittaa yleisestä joulumokasta: "Kinkku on rutikuivaa sen jälkeen"Joulukinkun paistaminen: Muista nämä tärkeät asiat!
JouluruokaKari AihinenJouluMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • 15.9.17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?