Kaksi erilaista vaihtoehtoa! Näin teet piparkakkutaloon upeat ikkunat – lopputulos kuin lasia
Piparkakkutalosta on mahdollista saada aikaan upea taideteos, joka ilahduttaa jouluna sekä omaa että vieraiden silmää. Ammattilainen antaa vinkkejä siihen, kuinka piparkakkutalosta saa pienellä vaivalla entistä näyttävämmän.
Koko Suomi leipoo -voittaja Liisa Westerbergin vinkeillä loihdit piparkakkutaloon näyttävät ikkunat. Ikkunat voi loihtia kahdella tapaa; joko liivatelehtiä tai sulatettua sokeria apuna käyttäen.
Ohut taikina ja siistit reunat takaavat onnistuneen lopputuloksen
Ennen kuin piparkakkutaloon tehdään ikkunat, se täytyy ensin leipoa. Westerberg muistuttaa muutamasta tärkeästä seikasta, jonka avulla talo pysyy varmimmin kasassa.
– Kun piparkakkutaloa tehdään, taikina tulisi malttaa kaulita melko ohueksi. Yleensä kun pipareita tehdään, taikina jätetään melko paksuksi, jolloin piparit turpavat ja jäävät pehmeiksi, Westerberg toteaa.
– Reunat tulisi myös muistaa siistiä ennen kasaamista. Ainakin kiinnityskohdat kannattaa käsitellä veitsellä ennen kokoamista.
Ikkunat voi loihtia taloon joko helposti liivatelehdellä tai vaihtoehtoisesti sulalla sokerilla. Sulan sokerin kanssa kannattaa kuitenkin muistaa, että maltti on valttia. Sokerin tulisi antaa sulaa kattilassa rauhassa, eikä sokeria saa mennä sekoittelemaan sulamisen aikana. Sokerin kiteytymisen voi estää märällä pullasudilla sivelemällä.
– Isomaltoosi toimii ikkunoihin parhaiten, mutta myös tavallisella kidesokerilla ikkunoiden tekeminen onnistuu, Westerberg kertoo.
Katso artikkelin alusta löytyvältä videolta, kuinka homma oikein hoituu helposti kotikeittiössä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti