Oletko maistanut? Suomalainen kulttijuoma täyttää 90 vuotta – reseptimuutos aiheutti ryntäyksen Alkoon

5:13 Mitä eroa on tequilalla ja mezcalilla?
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä eroa on tequilalla ja mezcalilla?

Erityisesti opiskelijoiden suosima suomalainen kulttijuoma Gambina täyttää 90 vuotta.

Kieltolain päätyttyä vuonna 1932 tarvittiin vastaperustetun Alkon valikoimiin myös miedompaa valikoimaa väkevien juomien rinnalle. Silloin saivat juomayritys Anoran (ent. Altia) mukaan alkunsa niin sanotut ensimmäisen sukupolven juomasekoitukset, eli Viinake-sarja. Viinake-nimi oli vapaa suomennos englanninkielisestä cocktail-sanasta. Juomasarjaan kehiteltiin myös myöhemmin kulttimaineeseen noussut Gambina, joka täyttää nyt 90 vuotta,

– Se ei ollut synkkä ja myrskyinen, mutta saamiemme tietojen mukaan kuitenkin tyypillinen syyskuinen päivä vuonna 1932. Rajamäen tehtaalla tuotantoinsinööri Veikko Ollila, mies Hehkuviinin, Pöytäviinan, Karhuviinan ja Vineton reseptien takana, pyöritteli käsissään vastapullotettua vermutti- ja ginipohjaista väkevää juomasekoitusta. Pullon kylkeä koristi Lasse Linnanmäen suunnittelema moderni etiketti. Gambina Viinake oli syntynyt, Anoran tiedotteessa kuvaillaan. 

Reseptimuutos aiheutti ryntäyksen Alkoon

Nyt Gambina tuleekin juhlavuoden kunniaksi myyntiin hetkellisesti juhlaetiketillä varustettuna. Tämä muutos tuskin hätkähdyttää juoman faneja yhtä paljon kuin vuonna 2020 toteutettu reseptimuutos.

Kun Gambinan tulevasta reseptimuutoksesta tihkui tietoa, juomaa fanittavat opiskelijajärjetöt huolestuivat ja hamstrasivat Alkot tyhjiksi klassisella ohjeella valmistetusta juomasta. Kulttijuomasta vaihdettiin tuolloin pohjaviini, mutta fanien onneksi juoman makuprofiili ei kuitenkaan muuttunut. Anoran Markus Hannula kertoi MTV Uutisille reseptimuutoksen perustelut, jotka liittyivät muuttuneeseen EU:n lainsäädäntöön.

– Oli kaksi vaihtoehtoa. Olisimme voineet nostaa hintaa useilla euroilla tai lopettaa tuotteen. Kumpaakaan emme halunneet tehdä, vaan etsimme keinon pitää Gambinan samanlaisena kuin ennen, Hannula kertoi. 

Tampereella toimii vessassa perustettu Gambina-yhdistys

Kerroimme jo vuonna 2020, että Tampereella Gambinan fanitus on viety askeleen pidemmälle:  yliopiston opiskelijat ovat perustaneet oman Tampereen Akateemisesti Sivistyneet Gambinan Ystävät -yhdistyksen. Yhdistys sai inspiraationsa ja alkunsa eräästä Jallukerhosta, jonka kosteahkossa kokouksessa Gambinan Ystävien perustajajäsen vieraili. 

– Eräillä vuosijuhlilla pääsimme osallisiksi Limeksen Jallukerhon kokoukseen, jossa kokouksen aikana juotiin pullo Jallua. Halusimme vastaavanlaista toimintaa, mutta hieman omanlaisella värilä. Ensimmäisen kokouksen pidimme Tampereen yliopiston vessassa lokakuussa 2011. Valitsimme Gambinan ja Vergin väliltä – Gambina voitti. Loppu on historiaa, yhdistyksen perustajajäsen kertoi MTV Uutisille vuonna 2020.

Myös Gambina-yhdistyksen kokouksiin kuuluu oleellisena osana nimikkojuoman nauttiminen.

– Juodaan Gambina-pullollinen ja käydään läpi kokousohjesäännön mukainen esityslista.

Tästä rubiininpunaisesta juomasta on tehty vuosikymmenten varrella laulujakin, kuten Juice Leskisen Iso Gee. Se onkin toinen suosituista Gambinan lempinimistä Kampiviinan ohella.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja