Tamperelainen Miska ehti jo pelästyä kulttijuoma Gambinan yllättävää muutosta – opiskelijayhdistys varautui järein asein: "Kymmenittäin pulloja varastossa hamstrattuna"

Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti 1:16 Näin avaat viinitonkan oikeaoppisesti

Opiskelijayhdistyksessä meinasi jo puhjeta paniikki, kun huhupuheet kulttijuoma Gambinan reseptimuutoksesta levisivät. Tilanne kuitenkin rauhoittui, kun valmistajalta tuli lisätietoa muutoksesta.

Videolla nerokas vinkki viinitonkan avaamiseen.

Maanantaina uutisoitiin, että vuodesta 1932 myynnissä olleen väkevän viinin, Gambinan, resepti muuttuu. MTV:n jutussa kerrottiin vermutti- ja ginipohjaisen juoman saavuttaneen vuosien varrella kulttimaineen esimerkiksi erilaisissa opiskelijajärjestöissä.

Tampereella juoman fanitus on viety niin pitkälle, että yliopiston opiskelijat ovat perustaneet oman Tampereen Akateemisesti Sivistyneet Gambinan Ystävät -yhdistyksen. Yhdistyksessä huolestuttiin reseptimuutoshuhuista sen verran, että sosiaalisessa mediassa masinoitiin jo Gambinan hamstrauskampanja. 

Jos kuva ei näy, katso se täältä.

Yhdistyksen puheenjohtaja, tamperelainen Miska Rantala kertoo MTV:lle olevansa huojentunut, kun reseptimuutokselle saatiin selitys Altialta.

–  Muutos on aina jännä juttu, kun emme kuluttajana voi tietää, miten se vaikuttaa tuotteen makuun. Mutta haluamme luottaa Altiaan: Jos he sanovat, että maku ei muutu, niin olemme tästä todella iloisia.

Rantala kertoo yhdistyksen ymmärtävän myös perustelut reseptimuutokselle. Altian Markus Hannulakertoi aiemmin MTV:lle, että vaihtoehtona olisi ollut nostaa Gambinan hintaa useilla euroilla tai lopettaa koko tuote. Näin ei klassikkojuomalle kuitenkaan haluttu tehdä, joten yhtiössä päädyttiin reseptimuutokseen.

– Gambina on tunnettu halpuudestaan, joten kyllä tämä oli suhteessa järkevämpi muutos kuin se, että tuotteen hinta olisi noussut. Kunhan ei vaan lopeteta meidän rakasta rubiininpunaista juomaa, Gambina-yhdistyksen Rantala sanoo. 

Gambina-yhdistys perustettiin vessassa vuonna 2011

Tampereen Akateemisesti Sivistyneet Gambinan Ystävät -yhdistys perustettiin vuonna 2011. Yhdistys sai inspiraationsa eräästä Jallukerhosta, jonka kosteahkossa kokouksessa Gambinan Ystävien perustajajäsen vieraili. 

– Eräillä vuosijuhlilla pääsimme osallisiksi Limeksen Jallukerhon kokoukseen, jossa kokouksen aikana juotiin pullo Jallua. Halusimme vastaavanlaista toimintaa, mutta hieman omanlaisella värilä. Ensimmäisen kokouksen pidimme Tampereen yliopiston vessassa lokakuussa 2011. Valitsimme Gambinan ja Vergin väliltä – Gambina voitti. Loppu on historiaa, yhdistyksen perustajajäsen keroo.

Myös Gambina-yhdistyksen kokouksiin kuuluu oleellisena osana nimikkojuoman nauttiminen.

– Juodaan Gambina-pullollinen ja käydään läpi kokousohjesäännön mukainen esityslista.

Yhdistyksen nettisivuilla kokousohjeistuksessa mainitaan muun muassa, että ketään ei tule pakottaa kokousjuotavien nauttimiseen - joskin edes yhden hörpyn ottaminen on soveliasta.

Reseptiltään uudistunut Gambina ei ahdista enää yhdistyksen jäseniä niin paljon kuin vielä muutama päivä sitten, kun muutoksesta ei tiedetty faktoja. Joka tapauksessa yhdistyksessä ollaan haluttu kunnioittaa myös alkuperäisen Gambinan muistoa. 

– Meillä on kymmenittäin pulloja varastossa hamstrattuna. Niitä nautitaan sitten varmaan yhdistyksen 10-vuotisjuhlissa, Rantala sanoo. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.