Muutaman peruskastikkeen avulla valmistat helposti lukemattomia eri kastikevaihtoehtoja. Näiden kolmen klassikon avulla pääset jo pitkälle.
Sanonta kastikkeesta kokkikin tunnetaan pitää hyvinkin paikkansa, sillä herkullinen kastike kruunaa annoksen kuin annoksen. Muutaman peruskastikkeen opettelu kannattaa, sillä mausteita vaihtelemalla samasta perusreseptistä voidaan valmistaa kastikkeita niin liha-, kala- kuin kasvisruoillekin.
Voin ja jauhojen suhde ratkaisee
Kastikkeiden valmistus lähtee rouxista, eli voin ja jauhojen suhteesta litraa nestettä kohden. Suurin osa peruskastikkeista suurustetaan tämän voi-jauhoseoksen avulla. Roux sisältää aina saman verran jauhoja kuin voita, ja niiden määrä ratkaiseekin sen, mitä kastiketta ollaan valmistamassa.
Rouxin valmistus
Sulata rasva kattilassa ja sekoita siihen jauhot. Anna rasvan imeytyä ja kypsyä hetki. Jauhojen kypsytysaika riippuu kastikkeesta, sillä jauhot ruskistuvat kypsyessään. Lisää seoksen sekaan kuuma neste ja sekoita hyvin. Ota huomioon, että nesteen tulee olla voi-jauhoseosta kuumempaa, jottei kastikkeeseen muodostuisi paakkuja.



