Ruskean kastikkeen valmistus – varo virhettä, joka tekee soosista paakkuista!

Ruskeakastike ruskea kastike
Lehtikuva

Ruskea kastike on kastikkeiden klassikko, jonka valmistaminen kannattaa opetella!

Kun haluat valmistaa maukasta ruskeaa kastiketta, voin ja jauhojen suhde on avain täydelliseen lopputulokseen.

Roux ratkaisee

Monen kastikkeen valmistus lähtee rouxista, eli voin ja jauhojen suhteesta litraa nestettä kohden. Suurin osa peruskastikkeista suurustetaan tämän voi-jauhoseoksen avulla. Roux sisältää aina saman verran jauhoja kuin voita, ja niiden määrä ratkaiseekin sen, mitä kastiketta ollaan valmistamassa. 

Lisää neste lämpimänä!

Ruskeaa kastiketta valmistettaessa jauhojen ja voin suhde on sama. Litraa kohden nestettä laitetaan pannulle 1 desilitra voita ja 1 desilitra jauhoja. Jauhoja ruskistetaan pannulla voissa, jotta kastike saa kauniin värinsä. Jauhoja tulee myös sekoittaa ruskistettaessa. Pannu ei saa olla liian kuuma, jotta jauhot eivät pala.

Lisää seoksen sekaan kuuma neste pikku hiljaa ja sekoita hyvin. Ota huomioon, että nesteen tulee olla voi-jauhoseosta kuumempaa, jottei kastikkeeseen muodostuisi paakkuja. Ruskea kastike valmistetaan perinteisesti veteen, mutta voit lisätä lopussa joukkoon myös esimerkiksi kermaa täyteläisyyttä antamaan. Nestettä voi myös maustaa lihaliemellä, tai sitten perinteisesti suolalla ja pippurilla. 

***

0:34

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja