Tyypillinen virhe tekee soosista paakkuista – ethän sorru tähän ruskean kastikkeen valmistuksessa?

Porkkanainen jauhelikastike 0:34 Porkkanainen jauhelikastike
Videolta voit poimia ohjeet perinteisen jauhelihakastikkeen valmistukseen.

Sileä kastike syntyy, kunhan nesteen muistaa lisätä voi-jauhoseoksen joukkoon riittävän kuumana. 

Ruskea kastike on arkiruokien klassikko, josta loihdit helposti niin nakki- kuin jauhelihakastikkeet. Tämän kastikkeen valmistus onkin asia, joka kannattaa opetella kunnolla! 

Kastikkeen valmistus lähtee liikkeelle rouxista, eli voin ja jauhojen suhteesta litraa nestettä kohden. Ruskeaa kastiketta valmistettaessa pannulle lisätään 1 desilitra voita ja 1 desilitra jauhoja litraa kohden nestettä. Määrän voi helposti puolittaa: ½ desilitraa voita ja ½ desilitraa jauhoja puolta litraa kohden nestettä.

1. Sulata rasva

Kastikkeeseen voi käyttää mitä tahansa rasvaa, mutta voi antaa kastikkeeseen ainutlaatuisen maun.

Kuumenna pannu keskilämmöllä ja lisää rasva pannuun. Anna rasvan sulaa, mutta varo, että se ei pääse palamaan.

2. Lisää jauhot

Ripottele jauhot sulan rasvan sekoon ja sekoita. Jatka jauhojen kypsentämistä, kunnes voi-jauhoseos on muuttunut ruskeaksi. Ruskean kastikkeen teossa tämä työvaihe voi kestää minuutteja, joten ole kärsivällinen. Muista kuitenkin lämpötilaa, jotta jauhot eivät pääse palamaan.

3. Lisää kuuma neste

Nesteen lisäämisvaihe on se, jossa monella kotikokilla menee pieleen. Pannulle lisättävän nesteen tulee nimittäin olla voi-jauhoseosta kuumempaa, jottei kastikkeeseen muodostuisi paakkuja. Lämmitä siis neste huolellisesti ennen kastikkeeseen lisäämistä, niin säästyt monelta vaivalta.

Lähde: Delish

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.