Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tyypillinen virhe tekee soosista paakkuista – ethän sorru tähän ruskean kastikkeen valmistuksessa?

0:34Porkkanainen jauhelikastikeVideolta voit poimia ohjeet perinteisen jauhelihakastikkeen valmistukseen.
Julkaistu 14.02.2019 17:02

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Sileä kastike syntyy, kunhan nesteen muistaa lisätä voi-jauhoseoksen joukkoon riittävän kuumana. 

Ruskea kastike on arkiruokien klassikko, josta loihdit helposti niin nakki- kuin jauhelihakastikkeet. Tämän kastikkeen valmistus onkin asia, joka kannattaa opetella kunnolla! 

Kastikkeen valmistus lähtee liikkeelle rouxista, eli voin ja jauhojen suhteesta litraa nestettä kohden. Ruskeaa kastiketta valmistettaessa pannulle lisätään 1 desilitra voita ja 1 desilitra jauhoja litraa kohden nestettä. Määrän voi helposti puolittaa: ½ desilitraa voita ja ½ desilitraa jauhoja puolta litraa kohden nestettä.

1. Sulata rasva

Kastikkeeseen voi käyttää mitä tahansa rasvaa, mutta voi antaa kastikkeeseen ainutlaatuisen maun.

Kuumenna pannu keskilämmöllä ja lisää rasva pannuun. Anna rasvan sulaa, mutta varo, että se ei pääse palamaan.

LUE MYÖS: Näin huippukokki Harri Syrjänen valmistaa lihapullat – pois jää yksi tärkeänä pidetty ainesosa: "Pullista tulee muuten liian kovia"

2. Lisää jauhot

Ripottele jauhot sulan rasvan sekoon ja sekoita. Jatka jauhojen kypsentämistä, kunnes voi-jauhoseos on muuttunut ruskeaksi. Ruskean kastikkeen teossa tämä työvaihe voi kestää minuutteja, joten ole kärsivällinen. Muista kuitenkin lämpötilaa, jotta jauhot eivät pääse palamaan.


3. Lisää kuuma neste

Nesteen lisäämisvaihe on se, jossa monella kotikokilla menee pieleen. Pannulle lisättävän nesteen tulee nimittäin olla voi-jauhoseosta kuumempaa, jottei kastikkeeseen muodostuisi paakkuja. Lämmitä siis neste huolellisesti ennen kastikkeeseen lisäämistä, niin säästyt monelta vaivalta.

Lähde: Delish

Lisää aiheesta:

Osaatko tehdä ruskean kastikkeen? Moni sortuu yksinkertaiseen virheeseen – tässä oikea tapaParas ja helpoin tapa valmistaa ruskea kastike – oletko sinäkin tehnyt sen väärässä järjestyksessä?Ruskea kastike – näin valmistat sen oikein ja saat siitä takuuvarmasti ruskeaa!Ruskean kastikkeen valmistus – varo virhettä, joka tekee soosista paakkuista!Tärkeä perussääntö unohtuu suomalaisilta: Näin jauheliha paistetaan oikeinTäydellinen kastike lihalle, kanalle ja kalalle – älä osta tätä valmiina kaupasta!
RuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • Eilen09:42
    Ruoka

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 27.10.17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta