Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuluttaja: Suomalaisprofessori tyrmää yleisen harhaluulon – prosessoitu einesruoka ei olekaan epäterveellistä

Einesruokaa parjataan asiantuntijan mukaan turhaan.
Einesruokaa parjataan asiantuntijan mukaan turhaan. Lehtikuva
Julkaistu 02.08.2017 09:44

MTV LIFESTYLE

Kuluttaja-lehden haastatteleman suomalaisprofessorin mukaan ei ole olemassa tutkimustuloksia siitä, että nimenomaan prosessointi heikentäisi ruoan terveellisyyttä. 

Uutisissa usein esiintyvä väite einesruoan epäterveellisyydestä ei pidä paikkaansa. Näin sanoo Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Kuluttaja-lehden haastattelussa.

– En tiedä mitään tutkimusta, jossa olisi tutkittu nimenomaan ruuan prosessoinnin vaikutuksia terveyteen, Heinonen toteaa.

 ”Teollinen prosessi, mitä se on? Sehän on vain ruuan valmistusta suuressa mittakaavassa”, Marina Heinonen toteaa Kuluttaja-lehden haastattelussa.

Heinonen muistuttaa, että lähes kaikki syömämme ruoka on jollain tavalla prosessoitua. Prosessointi tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan ruoan valmistusta: siis kasvisten pilkkomista tai pullan leipomista. 

Erilaisilla prosessointi- eli valmistustavoilla on toki vaikutusta ruoan terveellisyyteen. Esimerkiksi suola on epäterveellistä, mutta sillä ei ole merkitystä, onko suola lisätty ruokaan tehtaassa vai kotona. Teollista ruokaa ei voi siis automaattisesti tuomita epäterveelliseksi. 

"Lisäaineiden vaikutus on mitätön"

Myös lisäaineiden vaikutusta terveyteen liioitellaan. Teollisten lihajalosteiden sisältämä nitriitti on epäterveellistä, jos lihajalosteita syö paljon. Kaikki lisäaineet eivät kuitenkaan ole epäterveellisiä. THL:n Heli Kuusipalon mukaan lisäaineet ovat tutkittuja, ja niiden käytöstä on annettu suosituksia, joita noudattamalla vältetään terveysriskit. 

– Ja jos ajatellaan ihmisen riskiä sairastua syöpään, niin huonon ilmanlaadun tai tupakoinnin rinnalla lisäaineiden vaikutus on mitätön, Kuusipalo sanoo Kuluttaja-lehden haastattelussa.

Lähde: Kuluttaja

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Lääkäri listaa: Kolme elintarviketta, jotka kannattaa vaihtaa toiseenVältteletkö ultraprosessoitua ruokaa? Mikael Fogelholm nimeää pahimmat tuoteryhmät: "Ennustavat huonoa terveyttä"Prosessoitu ruoka ja lisäaineet pilaavat terveyden – vai pilaavatko? Yleiset ruokamyytit syynissäSyötkö paljon ultraprosessoitua ruokaa? Harkitse uudelleenSyötkö "kertaalleen syötyä" ruokaa? Uhkana painonnousu, sairastuminen ja jopa ennenaikainen kuolemaRuokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaa
RuoanlaittoPikaruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • ma17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"