Kuluttaja: Suomalaisprofessori tyrmää yleisen harhaluulon – prosessoitu einesruoka ei olekaan epäterveellistä

eines spagetti mies liha ruoka valmisruoka einesruoka jauheliha
Einesruokaa parjataan asiantuntijan mukaan turhaan. Lehtikuva

Kuluttaja-lehden haastatteleman suomalaisprofessorin mukaan ei ole olemassa tutkimustuloksia siitä, että nimenomaan prosessointi heikentäisi ruoan terveellisyyttä. 

Uutisissa usein esiintyvä väite einesruoan epäterveellisyydestä ei pidä paikkaansa. Näin sanoo Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Kuluttaja-lehden haastattelussa.

– En tiedä mitään tutkimusta, jossa olisi tutkittu nimenomaan ruuan prosessoinnin vaikutuksia terveyteen, Heinonen toteaa.

 ”Teollinen prosessi, mitä se on? Sehän on vain ruuan valmistusta suuressa mittakaavassa”, Marina Heinonen toteaa Kuluttaja-lehden haastattelussa.

Heinonen muistuttaa, että lähes kaikki syömämme ruoka on jollain tavalla prosessoitua. Prosessointi tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan ruoan valmistusta: siis kasvisten pilkkomista tai pullan leipomista. 

Erilaisilla prosessointi- eli valmistustavoilla on toki vaikutusta ruoan terveellisyyteen. Esimerkiksi suola on epäterveellistä, mutta sillä ei ole merkitystä, onko suola lisätty ruokaan tehtaassa vai kotona. Teollista ruokaa ei voi siis automaattisesti tuomita epäterveelliseksi. 

"Lisäaineiden vaikutus on mitätön"

Myös lisäaineiden vaikutusta terveyteen liioitellaan. Teollisten lihajalosteiden sisältämä nitriitti on epäterveellistä, jos lihajalosteita syö paljon. Kaikki lisäaineet eivät kuitenkaan ole epäterveellisiä. THL:n Heli Kuusipalon mukaan lisäaineet ovat tutkittuja, ja niiden käytöstä on annettu suosituksia, joita noudattamalla vältetään terveysriskit. 

– Ja jos ajatellaan ihmisen riskiä sairastua syöpään, niin huonon ilmanlaadun tai tupakoinnin rinnalla lisäaineiden vaikutus on mitätön, Kuusipalo sanoo Kuluttaja-lehden haastattelussa.

Lähde: Kuluttaja

***

4:15

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja