Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Onko pitkään kypsynyt ruoka herkkuasi? Näin käytät haudutuspataa oikein

Haudutettuja ruokia tehdessä voi hyödyntää halvempia ruhonosia, sillä pitkä kypsennysaika mureuttaa sitkeänkin lihan.
Haudutettuja ruokia tehdessä voi hyödyntää halvempia ruhonosia, sillä pitkä kypsennysaika mureuttaa sitkeänkin lihan.SHUTTERSTOCK
Julkaistu 27.12.2014 14:02

MTV LIFESTYLE

Talvisen ulkoilupäivän päätteeksi pitkään haudutetut lihapadat maistuvat erityisen hyviltä.

Haudutuspata saattaa olla seuraava keittiöhitti. Pitkään haudutetut ruoat maistuvat etenkin kylminä talvipäivinä, mutta uunin jättäminen päälle tunneiksi yksin kotiin on turhan riskialtista.

Useimmissa haudutuspadoissa on kolme lämpötilavaihtoehtoa, joten ruoan valmistumiseen menevää aikaa voi säätää omien menojen mukaan. Haudutuspataa käyttäessä kannattaa muistaa muutama helppo nyrkkisääntö.

Lihan valinta

Haudutuspadassa halvemmat ruhon osat, joissa on paljon sidekudosta ja rasvaa, pääsevät oikeuksiinsa. Kokeile esimerkiksi naudan lapaa tai possun kassleria. Hauduttaessa sidekudos hajoaa ja tuloksena on erittäin mureaa lihaa murto-osalla siitä hinnasta, mitä kalliimpi liha maksaa.

Ruskistaminen

Ennen hauduttamista lihan pinta kannattaa ruskistaa pikaisesti pannulla. Lihat ovat tällöin maukkaampia ja kauniimman värisiä.

Kypsennys

Aseta haudutuspadan lämpötila ensin korkeaksi ja odota, kunnes ruoka alkaa kiehua. Vähennä sen jälkeen lämpöä ja jätä ruoka hautumaan.

Muista neste

Haudutuspadassa tehdyt ruoat vaativat nestettä. Vesi on hyvä pohja, mutta voit halutessasi lisätä ruokaan esimerkiksi punaviiniä.

Yrtit ja vihannekset

Lisää yritit ja vihannekset ruokaan vasta loppuvaiheessa, jotta ne säilyttävät rapeutensa.

Älä kurki

Pidä haudutuspadan kansi paikoillaan, vaikka kuinka haluaisit nuuhkaista padan ihanaa tuoksua silloin tällöin. Padan lämpö karkaa, jos kantta aukoo turhaan.

Älä ahtaa

Älä täytä haudutuspataa äärimmilleen, vaan jätä noin kolmasosa tyhjää tilaa. Tällöin nesteellä on tilaa kiehua.

LUE MYÖS:

Tapatko ruoasta ravinteet väärällä kypsennyksellä? Kokeile tätä!

Suurin osa kasvissyöjistä luovuttaa – näin nopeasti liha palaa lautaselle

Suomalaisten perisynti tekee uunilohesta rutikuivaa ja mautonta – ethän sorru?

Lähde: Sparkpeople.com

Lisää aiheesta:

Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaPorsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenJulkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvinSlow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä5 tuttua ruokaa: Älä lämmitä näitä mikrossa!Älä käytä vähärasvaista lihaa! Korjaa nämä 7 yleisintä pataruokavirhettä
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä