Älä käytä vähärasvaista lihaa! Korjaa nämä 7 yleisintä pataruokavirhettä

lihapata
Mikä olisikaan herkullisempaa syysruokaa kuin pitkään hautunut lihapata? SHutterstock

Älä tuhlaa kalliiseen lihaan! Opi yleisimmistä virheistä ja valmista entistäkin herkullisempaa pataruokaa.

Hitaasti kypsennettävät pataruoat sopivat erinomaisesti syksyyn. Nämä tuhdit, lähes itsestään valmistuvat ruoat ovat herkullisia, mutta myös valmistuksen kanssa tulee olla tarkkana.

Näillä vinkeillä saat pataruoat taatusti onnistumaan.

Älä käytä vähärasvaista lihaa

Rasvattomien lihatuotteiden käyttäminen on yksi tavallisimmista virheistä. Rasva on nimittäin juuri se aine, joka antaa ruoalle makua ja pitää lihan mehevänä pitkään, matalassa lämpötilassa kypsennettäessä. Vähärasvainen liha voi helposti muuttua sitkeäksi ja kovaksi pitkään kypsennettäessä.

Muista aina ruskistaa

Vaikka padat helpottavat ruoanlaittoa, se ei tarkoita sitä, että voisit ohittaa lihan ruskistamisen. Nopea ruskistaminen kuumalla pannulla ennen hauduttamista tekee ruoasta erityisen maukasta. 

Ruskistaminen nimittäin syventää aromeja ja sulattaa lihan rasvaa. Vaikka ruskistaminen tuo yhden työvaiheen lisää, se on sen arvoista.

Lisää alkoholia maltilla

Vaikka punaviinin, oluen tai muun alkoholin lisääminen tuovatkin ruokaan makua, älä lisää niitä kuitenkaan liikaa. Esimerkiksi kastikkeiden teossa alkoholi reagoi ilman kanssa poistaen alkoholin ja turhan väkevät aromit. Padoissa alkoholi ei kuitenkaan pääse reagoimaan ilman kanssa, vaan jää nesteeksi pataan. Käyttämällä liikaa voimakkaan makuista alkoholia saatat Liian voimakkaan alkoholin käyttäminen voi saada koko ruoan maistumaan pelkälle viinille tai oluelle.

Älä lisää yrttejä tai maitotuotteita liian aikaisin

Tämä on myös yksi hyvin yleinen virhe pataruokia valmistettaessa. Jos haluat pitää padan liemen kirkkaana, lisää yrtit vasta kypsennyksen loppupuolella, aikaisintaan viimeisen kypsennystunnin aikana. Myös maitotuotteiden, kuten kerman, lisääminen vasta haudutuksen loppuvaiheessa pitää ruoan maut selkeinä.

Älä tuhlaa kalliiseen lihaan

Pataruokia valmistettaessa kalliit fileet kannattaa unohtaa, sillä parhaimman lopputuloksen saat käyttämällä edullisia ruhonosia, kuten niskaa. 

Nämä ruhonosat pehmenevät herkulliseksi pitkään kypsennettäessä, toisin kuin kalliimmat fileet, jotka saattaisivat vain sitkistyä.

Muista lisätä tarpeeksi nestettä

Hauduttamisessa oleellista on, että kypsennettävät lihat on peitetty kauttaaltaan nesteellä. Toinen tärkeä seikka on, että pataa ei täytetä aivan piripintaan saakka, vaan jätetään tarpeeksi tilaa nesteelle. 

Hyvä määrä on täyttää pata puoliväliin, jolloin lihat pääsevät peittymään kauttaaltaan nesteellä.

Tarkkaile lämpötilaa ja kypsennysaikaa

Älä automaattisesti oleta saman lämpötilan ja kypsennysajan sopivan kaikille ruoille. Kypsennysajat riippuvat siitä mitä olet tekemässä ja mitä raaka-aineita käytät. Resepti kannattaa siis lukea huolella, mutta parhaimman lopputuloksen saat itse kokeilemalla.

Lähde: Huffingtonpost

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja