Maailmanlaajuinen juomatrendi kasvattamassa suosiotaan Suomessa – huippusommelier: ”Tässä on meidän mahdollisuus”

7:34 Näin Suomi juo

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin tuoreista Alkon myyntitilastoista ja siitä, millaisia alkoholin nauttijoita me suomalaiset oikein olemme.

Aiheesta keskustelemassa olivat Olutliiton puheenjohtaja Anikó Lehtinen sekä sommelier Samuil Angelov. Katso koko haastattelu pääkuvan videolta. 

Tuoreen myyntitilaston mukaan Alkon kolme suosituinta tuotemerkkiä menevät viinoille. Vaikka Angelovin mukaan lista on huolestuttavaa luettavaa, kannattaa muistaa, että kokonaismyyntiä tarkasteltaessa miedot alkoholijuomat ovat edelleen väkeviä suositumpia. Viinien osalta myynti on puolestaan jakautunut yli 10 000 eri tuotteen välille.

Ruokakauppojen olutvalikoima parantunut

Monien oluiden ja lonkeroiden myynti on uuden alkoholilain myötä siirtynyt Alkoista ruokakauppoihin.

– Olutvalikoima on parantunut ruokakaupoissa, ja myyntiin on saatu useita oluttyyppejä, joita ei ole ennen ruokakaupassa ollut, Lehtinen kertoo.

– Kuluttajille se on vaivattomuus; voit ostaa ruoat ja juomat samasta paikasta. Tämä on yksi valintakriteeri, minkä takia olut valitaan juuri ruokakaupasta, Lehtinen lisää.

Videolla asiantuntijat keskustelevat muun muassa juomatrendeistä ja siitä, mihin suomalainen juomakulttuuri on menossa. 

9:08

Asiantuntijat toivoisivat myös viinien vapautuvan ruokakauppoihin, mikä mahdollistaisi sen, että kuluttaja voi valita helposti eri kategorioiden väliltä. Valita toisena päivänä oluen, toisena viinin.

"Ostetaan vähemmän, ostetaan parempaa"

Tilastojen valossa roseeviini sekä alkoholittomat juomat ovat kovaa vauhtia tekemässä tuloaan. Angelovin mukaan alkoholittomat juomat ovat vahva maailmanlaajuinen trendi, joka tekee yhä enemmän tuloaan myös Suomessa. Tässä asiantuntija näkee mahdollisuuden.

– Tässä on meidän suomalaisten mahdollisuus lyödä läpi, sillä luonto tarjoaa kuusenkerkkäjuomia, lehtikuohujuomia ja muita loistavia tuotteita, Angelov toteaa.

Sommelier iloitsee myös roseeviinien suosion kasvusta; roseeta ei enää nähdä pelkkänä kesäjuomana.

– Se on mahtava juttu! Vihdoin roseeviini on lunastanut paikkansa varteenotettavana viininä puna- ja valkoviinien rinnalla. Olemme päässeet yli makeista roseista, joita oli 80–90-luvulla, Angelov kertoo.

Lehtisellä on suomalaisille yksi neuvo, jonka hän toivoisi jokaisen painavan mieliin.

– Pyrittäisi nauttimaan näistä juomista ilman, että puhuttaisiin pelkästään alkoholiprosentista ja hinnasta. Ostetaan vähemmän, ostetaan parempaa ja nautitaan ruoan kanssa, Lehtinen toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja