Vaihtoehto oluelle! Tämä juomatrendi kasvattamassa kovaa vauhtia suosiotaan Suomessa – "on nyt se juttu"
Tuorepuristettuun omenamehupohjaan tehdyt artesaanisiiderit tekevät kovaa vauhtia tuloaan myös Suomeen. Kiinnostus kotimaisia ja luonnollisia raaka-aineita kohtaan on nostanut tämän juomaryhmän kiinnostavuutta kuluttajien silmissä.
Viime vuosien aikana erilaiset artesaanioluet ovat nousseet isoksi trendiksi kuluttajien keskuudessa. Nyt oluiden rinnalle tekevät kovaa vauhtia tuloaan myös artesaanisiiderit.
Vaikka siiderien kokonaiskulutus on laskussa, siideriyrittäjä Petri Halmetojan mukaan siiderikategorian sisällä on tapahtunut muutosta.
Suomalaisen Aidon Siiderin Seura määrittää artesaanisiideriksi siiderin, jossa on 100 % tuorepuristettu omenamehupohja ja se on käytetty villihiivoilla, eikä siihen ole lisätty mitään aromeja tai sokereita.
– Aidot siiderit ovat selvästi kasvattamassa suosiotaan, Halmetoja toteaa.
Olvin julkaiseman tiedotteen mukaan artesaaniolutbuumi on lähtenyt alun perin liikkeelle USA:sta, josta se on laajentunut Eurooppaan ja sitä myötä nyt myös Suomeen.
– Siideri kannattaa ottaa myös ruokajuomaksi, siiderin ja ruoan yhdistäminen on nyt se juttu, olutsommelier Maria Markus lisää Huomenta Suomen haastattelussa.
Oikeat omenaljikkeet oikeantyyppisiin juomiin
Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna monille tuttuihin niin sanottuihin perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.
Halmetojan mukaan omenalajikkeet ja niille tyypilliset makumaailmat näyttelevät suurta roolia artesaanisiidereiden valmistuksessa.
– Lajikkeesta on kaikki kiinni, ja Suomessa ollaan vasta alettu tehdä töitä sen eteen, että löydetään oikeat lajikkeet oikeantyyppiset juomiin, Halmetoja kertoo.
Artikkelin alusta löytyvältä videolta selviää, mistä aidon siiderin oikein tunnistaa. Lisäksi videolla puhutaan siitä, mitkä muut juomat kuin aidot siiderit ovat tällä hetkellä pinnalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa