Oletko maistanut? Mansikkakakku, jota suomalaiset palvovat – kesän ehdoton ykkönen

Britakakku on todellinen kesäkakkujen klassikko, jota suomalaiset rakastavat. Marjoja, marenkia, kermaa ja kakkupohjaa yhdistelevä herkku on vastustamaton juhlapöydän kuningatar.

Britakakku on yksi Suomen suosituimmista kesäkakuista. Mehevä kakkupohja, makea marenki ja marjat tekevät britakakusta varman hitin. Iki ihanan britakakun täytteitä voi vaihdella sesongin mukaan, mutta klassisin ja monelle rakkain on tietysti perinteinen mansikkabrita.

Katso myös: Varoiteltiinko sinuakin lapsena mansikkakuumeesta? Tästä on kyse.

Varoiteltiinko sinuakin lapsena mansikkakuumeesta? Tätä et kenties"taudista"tiennyt 0:52
Moni sai lapsena kuulla tarinaa "mansikkakuumeesta", johon sairastuu, jos syö liikaa mansikoita liian nopeasti. 

Britakakku tunnetaan myös muilla nimillä

Britakakun nimen alkuperästä ei ole saatavilla varmaa tietoa. Kakku on mitä ilmeisemmin rantautunut Suomeen rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista, jossa se tunnetaan useilla eri nimillä: Pinocchiotårta, Brittatårta, Glömmingetårta, Mammas tårta, Ölandstårta ja Margaretatårta.

Ulkoministeriön mukaan Ruotsista tullut Pinocchio-kakun resepti olisi nimenomaan meidän britamme taustalla. Legendan mukaan suomenruotsalaisessa kartanossa keittäjätär nimeltä Brita ryhtyi valmistamaan kyseistä kakkua. Brita antoi nimensä kakulle, koska Pinocchion tarina oli hänen mielestään liian surullinen. 

Jos et vielä ole testannut britakakkua, nyt on korkea aika! Sen valmistaminen on yllättävän helppoa ja lopputulos palkitsee. Katso myös videolta vinkit mansikoiden perkaamiseen

 

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2021.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.