Oletko koskaan testannut? Suklainen "lamakakku" kaikkea muuta kuin ankea: "Sensaatiomainen, kimmoisa ja makea"

Suklaakakku
Lamakakku on nimestään huolimatta mitä herkullisin suklaakakku. Kuvituskuva. Shutterstock, Africa Studio

Ruokatoimittaja joutui yllättävän paikan eteen, kun hän huomasi leipomaan aloittaessaan, ettei kaapissa ole munia, maitoa eikä voita. Etsintöjen jälkeen hän löysi reseptin, joka ei vaadi yhtäkään edellä mainituista aineksista: ”lamakakun”.

Lamakakun juuret sijoittuvat pula-aikoihin, kuten ensimmäiseen maailmansotaan ja 1930-luvun suureen lamaan. Tästä johtuu myös nimitys ”lamakakku”. Vaikka ajatus pula-ajan kakusta voi kuulostaa masentavalta, se on todellisuudessa kaikkea muuta.

Herkullinen suklaakakku syntyy helposti. Kuten nimestä voi päätellä, siihen ei tarvita paljoa aineksia. Reseptiä on helppo soveltaa: ruokatoimittaja Mary Elizabeth Williams kertoo esimerkiksi korvanneensa reseptissä olevan veden kylmällä kahvilla ja normaalin kaakaojauhon tummalla, jolloin kakkuun tulee heti uutta tvistiä.

Mary Elizabeth kertoo ihastuneensa kakkuun toden teolla, ja ottaneensa sen vakiorepertuaariinsa.

– Kakku oli sensaatiomainen: kimmoisa, makea (kiitos reilun sokerimäärän), eikä maistunut laisinkaan siltä, että sen eteen olisi tehty kompromisseja, hän kirjoittaa Saloniin.

Näin teet lamakakun

Lamakakku sopii moneen makuun, ja se on myös vegaaninen. Sen resepti on helposti tuunattavissa, jos kakkuun kaipaa lisäelementtejä. Mary Elizabeth kertoo koristelevansa kakun vaihtelevasti kermavaahdolla, hillolla tai tomusokerilla. Kakun voi myös kuorruttaa esimerkiksi suklaalla.

Reseptistä tulee kahdeksan hengen kakku.

Lamakakku:

Noin 3,5 dl jauhoja, esimerkiksi puolikarkeita vehnäjauhoja
Noin 2,5 dl sokeria
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl  valko- tai omenaviinietikkaa
1 tl vaniljauutetta
6 rkl kasviöljyä
Noin 2,5 dl keitettyä, mutta jäähtynyttä kahvia tai vettä

Lisäksi:

Haluamasi kuorrute, esimerkiksi sulaa suklaata.

Esilämmitä uuni 190 asteeseen. Sivele rasvalla pyöreä tai neliön muotoinen uunivuoka. Jos olet vegaani, voit käyttää vuoan sivelyyn esimerkiksi vegaanista margariinia.

Sekoita jauhot, kaakaojauhe, ruokasooda, suola ja sokeri. Töki seokseen kolme reikää. Kaada vaniljauutetta, etikkaa ja öljyä jokaiseen reikään. Lisää seokseen kahvi tai vesi ja sekoita, kunnes kaikki ovat sekoittuneet hyvin keskenään.

Laita seos uunivuoalle ja anna paistua 35 minuuttia, tai kunnes päällinen on jähmettynyt mutta kimmoisa. Anna kakun jäähtyä, ja lopuksi koristele se haluamallasi tavalla.

Lähde: Salon

***

Videolla valmistuu helppo kinderkakku.

Kinderkakku – näin valmistuu helppo suklaakakku suosikkisuklaasta 1:10

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.