Kaikkien aikojen helpoin omenapiirakka? Emma kehuu neljän raaka-aineen reseptiä, jossa pieni kikka "muuttaa kaiken"

omenapiirakka
Neljän raaka-aineen omenapiirakka. Kuvituskuva. Shutterstock

Ruokasivusto Food52 vinkkaa kaikkien aikojen helpoimman omenapiirakan reseptin: tarvitset vain neljä raaka-ainetta!

Jos mielesi tekee omenapiirakkaa, mutta et jaksa uhrata ylimääräistä aikaa leipomiseen, tämä resepti on sinulle. Ruokasivusto Food52 vinkkaa piirakkareseptin, johon tarvitset vain neljä varsinaista raaka-ainetta. Näiden lisäksi tarvitaan hieman voita vuoan voiteluun sekä suolaa pientä makutwistiä.

Vaihda sokerin ja vehnäjauhojen laatu

Tässä omenapiirakassa ei ole lainkaan rasvaa, mutta se on koostumukseltaan silti ihanan mehevä. Piirakka ei myöskään vaadi leivinjauhetta. Taikina valmistuu todella simppelisti: Riko vain munat yleiskoneen kulhoon, lisää sokeri ja vatkaa.

Food52-sivuston ruokatoimitaja Emma Laperruquen mukaan omenapiirakka on saanut inspiraationsa venäläisestä omena-sharlotkasta. Piirakan joukkoon voi lisätä mausteita, kuten kanelia, muskottia tai kardemummaa, mutta se ei ole välttämätöntä. Voit tehdä piirakan simppelisti neljästä raaka-aineesta: jauhoista, sokerista, munasta ja omenoista.

Tavallisten vehnäjauhojen sijaan Emma suosittelee käyttämään piirakkaan vaaleita täysjyvävehnäjauhoja. Tavallisen sokerin sijaan piirakassa on käytetty fariinisokeria. Jauhojen ja sokerin laadun vaihtamisen ansiosta piirakkaan tulee pähkinämäisen toffeemainen maku, ja ekstramausteita ei tarvita.  

– Kahden ainesosan vaihtaminen muuttaa kaiken. Rakastan, kun näin pieni ainesosalista tuo näin suuren lisäarvon, Food52-sivuston ruokatoimittaja Emma Laperruque kehuu.

Todella helppo omenapiirakka

1 rkl voita vuoan voiteluun
3 munaa
200 g (vaaleaa) fariinisokeria
(½ tl suolaa)
500-600 g omenaa
2,5 dl vaaleita täysjyvävehnäjauhoja 

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Voitele halkaisijaltaan noin 20 cm irtopohjavuoan pohja.
  2. Mitta munat ja sokeri (+ suola) yleiskoneen kulhoon. Vatkaa munia ja sokeria ensin hitaasti, sitten keskinopeudella noin 8 minuutin ajan, kunnes koostumus on vaahtoisaa.
  3. Kuori ja kuutioi sillä välin omenat. Yritä tehdä tasakokoista kuutiota.
  4. Lisää muna-sokerivaahdon joukkoon jauhot ja kääntele ne kevyesti taikinaan esimerkiksi nuolijan avulla. Lisää taikinaan omenat ja sekoita nekin varovasti joukkoon nuolijalla. Kaada taikina irtopohjavuokaan.
  5. Paista omenapiirakkaa uunisa noin 1h 15 min, tai kunnes se on kullanruskea päältä ja kypsä sisältä (testaa esimerkiksi hammastikulla). Anna jäähtyä vuoassa puolisen tuntia ja irrota sitten veitsen avulla. Viimeistele piirakka halutessasi tomusokerilla.

Lähde: Food52

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat