Oletko jo ihmetellyt, miksi paprikan kilohinta on noussut niin järjettömästi? Tässä syy

Herttoniemen K-Hertta
Paprikan hinta Herttoniemen K-Hertassa maaliskuun 2021 lopulla.

Kaupassa asioinut suomalainen pani merkille, että paprikan hinta vaikuttaisi nousseen huimasti. Kesko vahvistaa MTV Uutisten Makuja-sivustolle, että paprikoiden hinnat todella ovat viime aikoina nousseet – mutta siinä ei ole mitään tavatonta.

"Paprikan hinta on noussut alkuvuonna jopa satoja prosentteja, miksi?", viestissä ihmeteltiin. Saimme kuvamateriaalia herttoniemeläisestä kaupasta, jossa punaisen paprikan kilohinta huiteli kymmenessä eurossa.

Onko paprika todella kallistunut, ja mikä siihen on syynä?

Hinta todella on noussut – syy arkinen

Kesko vahvistaa MTV Uutisten Makuja-sivustolle että paprikoiden hinnat ovat viime aikoina olleet nousussa. Siinä ei kuitenkaan ole mitään tavatonta.

– Tämä on normaalia vaihtelua kysynnän ja tarjonnan mukaan, sekä paprikoissa että kaikissa muissakin tuotteissa. Ei siinä sen kummempaa ole, Keskolta kerrotaan.

"Espanjassa satokausi on loppunut tavanomaista aiemmin"

Hinnannousu johtuu tuotantotilanteesta; hinta laskee, kun tuotantoa on paljon– ja päinvastoin.

– Espanjassa satokausi on loppunut tavanomaista aiemmin säistä johtuen, mutta Hollannin kausi on vasta aluillaan. Eli menossa on satokauden vaihtuminen, minkä vuoksi tuotantoa on vähemmän. Tämä tapahtuu joka kevät, tänä vuonna tosin Espanjan kausi päättyi säiden vuoksi ehkä vähän aiemmin kuin viime vuonna.

Samaa paprikan hintailmiötä on muuten valiteltu nettikeskusteluissa jo huhtikuussa 2010 – siis yli kymmenen vuotta sitten.

Osaltaan vihannesten saatavuuteen vaikuttaa ajoitus: tulossa oleva pääsiäinen on ruokajuhla, jonka vuoksi kasvistenkin kysyntä on kovaa. Oman mausteensa soppaan tuo koronapandemia, jonka vuoksi monien tuotteiden kysyntä on ollut korkealla tasolla jo vuoden ajan.

– Tämä vuodenaika on vihanneksissa suhteellisesti hieman kalliimpaa ennen kuin päästään kesää kohti ja tuotantomäärät nousevat, Keskolta kerrotaan.

Paprikan hinta riippuu paitsi ajasta, myös kaupasta ja jopa väristä. Foodie-sivuston mukaan esimerkiksi Prismoista punaista paprikaa voi löytää maltillisempaan 3,69 euron kilohintaan.

Vihannekset ovat edullisimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä

Jos kaupassa vertaa kilohintoja, esimerkiksi peruna on paprikaa halvempaa, mutta sekin on viime syksyn satoa. Vaan eipä hätää: varhaisperunaa saatetaan saada kauppoihin jo kesäkuun alkupuoliskolla. Sekin tosin on aluksi hintavaa.

– Vihannekset ovat edullisimmillaan loppukesästä ja alkusyksystä, kun Suomen satokausi on parhaimmillaan ja uutta satoa nostetaan paljon. Se on edullista satokauden aikaa, sellaista normaalia luonnon kiertokulkua.

Katso myös: Näin korona muutti suomalaisten ostoskorin sisältöä – katso, vaikuttiko samoin sinuun:

2:04

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja