Mainos

Eri väri, eri hinta – mutta miksi? Tätä et taatusti tiennyt erivärisistä paprikoista

Kauppojen vihannestiskeiltä löytyvät punaiset, keltaiset ja vihreät paprikat eroavat toisistaan ennen kaikkea kypsyysasteeltaan. 

Paprikoita löytyy kauppojen hyllyiltä useissa eri väreissä, mutta myös eri hintaisina. Toisin kuin moni saattaa luulla, paprikoiden väri ei johdu siitä, että ne olisivat eri lajikkeita. 

Punaiset ja keltaiset paprikat ovat itse asiassa kypsytettyjä vihreitä paprikoita. Kyseessä on siis sama paprika, mutta eri kypsyysvaiheissa. 

Lähes kaksi kertaa enemmän C-vitamiinia 

Punaiset paprikat ovat saaneet kasvaa pitkään, ja ne ovatkin täysin kypsyneitä versioita vihreistä paprikoista. Pitkä kasvuaika tekee punaisista paprikoista makean ja hedelmällisen makuisia – mutta samalla myös kaikkein kalleimpia.

Vihreät paprikat, jotka voidaan poimia nopeasti myyntiin, ovat puolestaan hintalapultaan kaikkein edullisimpia. Koska vihreät paprikat eivät ole ehtineet kypsyä, ne ovat maultaan lievästi karvaita.

Keltaiset paprikat ovat yksinkertaisesti kypsyydessään punaisen ja vihreä paprikan välimaastossa. 

Erilaisten kypsyyksien vuoksi myös paprikoiden ravintosisältö vaihtelee. Science Explorerin mukaan keltaiset ja punaiset paprikat sisältävät lähes kaksinkertaisen määrän C-vitamiinia, ja lähes yhdeksän kertaa enemmän beetakaroteenia vihreään paprikaan verrattuna.

***


Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja