Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Kuinka monta päivää voi syödä liha-makaronilaatikkoa, joka on tehty jauhelihan viimeisenä käyttöpäivänä?

8:06Ruokahävikki kuriin
Julkaistu 11.09.2017 10:25

MTV LIFESTYLE

Suomalaiset heittävät vuodessa yli 23 kiloa ruokaa roskiin. Yksi tapa ehkäistä hävikkiä olisi parasta ennen -päiväyksien ja viimeisen käyttöpäivän eron tiedostaminen. 

Valtakunnallinen Hävikkiviikko muistuttaa, ettei syömäkelpoista ruokaa tulisi missään nimessä heittää roskiin. Silti moni suomalainen tekee niin – joko asian tiedostaen tai sitten puhtaasta tietämättömyydestä.

Motiva Oy:n asiantuntija Elina Ovaskainen kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, miksi ruokaa lentää roskiin suomalaisilta niin paljon:

– Syitä ovat esimerkiksi arjen kiireellisyys. Ei osata suunnitella, tehdään liikaa, ostetaan ruoat nälkäisinä kaupasta eli ostoskoriin päätyy vähän mitä sattuu. Päiväykset alkaa paukkumaan, Ovaskainen listaa esimerkkejä. 

Vihannes ei ole aina pilalla, vaikka se siltä näyttäisikin

Biojätteeseen päätyy esimerkiksi täysin käyttökelpoisia vihanneksia, koska ihmiset eivät osaa hyödyntää niitä oikein. Se, että vihanneksesta on pieni osa nuhjuuntunut ei vielä tarkoita, että koko vihannes olisi pihalla.

– Katsellaan, haistellaan ja maistellaan ennen kuin heitetään roskiin, Ovaskainen opastaa.

Tällä viikolla 11.-17-9.2017 vietetään jälleen valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Ruokahävikin vähentämiseen tähtäävää teemaviikkoa vietetään jo viidennen kerran. On arvioitu, että kaikkiaan maailman ruoasta jopa 25-30 % päätyy roskiin. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin, samoin joka kymmenen vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin 20-25 kiloa, noin 130 euron arvosta.

Hävikkiruokaravintola Loopin keittiömestari Pauli Hakala nostaa esimerkiksi muoviin pakatun salaattikerän, joka näyttää päältä päin jo huonolta. 

– Otetaan se muovi pois, kuoritaan pari päällimmäistä kerrosta niin lyön vaikka vetoa, että ydin on äärimmäisen upea. Kelpaa vaikka paistettavaksi salaatiksi edelleen.

– Kysyn meidän kokeiltamme aina, että jos leikataan kasviksesta joku tietty osa käyttöön, niin voiko siitä lopusta vielä tehdä jotain, vaikka liemen? Kaikki hyöty irti, ennen kuin lähdetään miettimään roskikseen heittämistä, Hakala muistuttaa.

Voiko liha-makaronilaatikkoa syödä monta päivää, jos jauhelihan päiväys on jo mennyt umpeen?

Lihan ja kalatuotteiden kanssa täytyy kuitenkin olla hieman tarkempi, sillä ne ovat helposti pilaantuvia elintarvikkeita. 

– Erityisesti jauheliha pilaantuu helposti, joten saa olla tarkempi päiväyksien kanssa. 

Jos jauhelihan viimeinen käyttöpäivä on tänään ja sen paistaa makaronilaatikkoon, voiko sitä vielä syödä seuraavana päivänä?

– Kyllä sitä voi aivan huvin vielä huomenna syödä. Vielä kolme päivää söisin, Ovaskainen linjaa. 

Jauhelihan käyttöikä pitenee kypsennettäessä, vaikka viimeinen käyttöpäivä olisikin jo mennyt umpeen. Osa makaronilaatikosta kannattaa toki pakastaa annospakkauksissa, jotta saman ruoan syöminen ei ala tökkiä.  

Lisää aiheesta:

"Näin ei missään tapauksessa pitäisi tehdä" – älytön ruokamoka käy suomalaisille kalliiksi Ruokatoimittaja kehitti helpon systeemin – ei ole joutunut heittämään pilaantunutta ruokaa pois vuosiin10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"Kuulostaako tutulta? Yleinen tapa käydä ruokakaupassa voi tulla kalliiksi – säästä rahaa yhdellä olennaisella muutoksellaPursuaako juhlapöytäsi taas herkkuja? Tässä oleellisimmat vinkit kodin ruokahävikin vähentämiseen
LihaMakaronilaatikkoRuoanlaittoHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos