Löytyykö keittiöstäsi tällainen leikkuulauta? Vaihda heti uuteen

Leikkuulauta
Koska viimeksi olet perusteellisesti putsannut tai vaihtanut leikkuulautasi? Shutterstock

Ruotsalaislehti Expressen muistuttaa, että keittiössä käytettävä leikkuulauta voi olla wc-istuintakin likaisempi. Sen vuoksi leikkuulauta tulisikin uusia säännöllisin väliajoin.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, kuinka paljon pöpöjä keittiösi leikkuulaudassa saattaa oikeasti muhia? Mikrobimääriä selvittäneiden tutkijoiden mukaan leikkuulauta voi todellisuudessa olla nimittäin jopa 200 kertaa wc-istuinta likaisempi! Pelkkä vedellä huuhtelu ei siis todellakaan riitä puhdistukseksi, varsinkin jos leikkuulaudalla käsitellään monia erilaisia elintarvikkeita kasviksista lihaan.

Heitä naarmuinen leikkuulauta pois – vaihda puolen vuoden välein

Expressen muistuttaa, että leikkuulauta tulisi vaihtaa uuteen erityisesti silloin, jos sen pinnassa alkaa olla naarmuja. Bakteerit nimittäin viihtyvät erinomaisen hyvin pienissäkin uurteissa ja niiden määrä moninkertaistuu 20 minuutin välein. On olemassa satoja erilaisia bakteereita, jotka voivat olla vaaraksi ihmisen terveydelle.

Puista leikkuulautaa voi huoltaa ja hioa, mutta naarmuuntunut muovinen leikkuulauta kannattaa hävittää samantien. Expressenin mukaan leikkuulauta tulisi muutenkin vaihtaa uuteen puolen vuoden välein.

Hanki useampi leikkuulauta

Käytätkö kotonasi ainoastaan yhtä tai korkeintaan muutamaa eri leikkuulautaa? Tämäkin saattaa olla suuri bakteeririski. Asiantuntijat suosittelevat, että lihalle, kasviksille, raa'alle ruoalle, kypsennetylle ruoalle ja leivälle olisi kaikille omat leikkuulautansa. Hyvän hygienian lisäksi useammat leikkuulaudat säästävät aikaa kokatessa ja useampi perheenjäsen voi osallistua ruoanlaittoon.

Puiset leikkuulaudat maksavat hieman enemmän, mutta samalla myös kestävät pidempään. Ne myös hylkivät muovisia leikkuulautoja paremmin likaa ja kosteus kuivuu niistä luonnollisesti.

Leikkuulauta kannattaa puhdistaa kuumalla vedellä ja pesuaineella, perusteellisesti harjalla hangaten. Konepesussa leikkuulautaan saattaa jäädä bakteereja. 

Lähde: Expressen

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja