Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nugetteihin lisätään Suomessa nyt kanan luita täysin huomaamattomasti: "Pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi"

1:22Suomalaisfirma valmistaa kanan luista ruokaa – näin nugetteihin käytettävä massa valmistuuKATSO VIDEO: Näin kanan luista valmistuu nugetteihin käytettävää tahnaa! MTV Uutiset vieraili SuperGroundin koetehtaalla Kotkassa.
Julkaistu 10.11.2022 08:57
Toimittajan kuva
Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Suomalaisyritys keksi tavan hyödyntää kanan luita elintarviketeollisuudessa. MTV Uutiset vieraili SuperGroundin koetehtaalla Kotkassa katsomassa, miten luista tuotetaan esimerkiksi kananugetteihin sopivaa massaa.

Suomalaisyritys SuperGround ratkaisi, miten elintarviketeollisuus voi tuottaa maukkaita siipikarjatuotteita hyödyntämällä kanan luut tuotteiden tuotannossa. Yrityksen mukaan luita pystytään hyödyntämään turvallisesti ja lopputuotteessa huomaamattomalla tavalla.

– Yrityksen pääasiallinen tehtävä on kehittää ja myydä järjestelmiä, joilla käsitellään eläinten kovakudoksia: luita, ruotoja, oikeastaan kaikkea mitä eläimestä löytyy, ja joita ei normaalisti syödä, koska ne ovat niin kovia, SuperGroundin perustaja Santtu Vekkeli kertoo MTV Uutisille.

Elintarvikkeita jalostetaan ennen kaikkea kanan luista. Vekkelin mukaan kanan luita ei tällä hetkellä käytetä elintarvikkeina juuri ollenkaan.

– Jonkun verran lihaliemiin, mutta muuten ne menevät sitten renderöintilaitoksiin, eli lannotteiksi tai rehuiksi.

Lue myös: Vaihdoitko halvempaan merkkiin? Näitä perustuotteita suomalaiset nyt ostavat ruokakaupoista

"Maku on luuydinmäinen, samanlainen kuin olisi lihaliemessä"

superground_nugget_small copySuperGroundin kananugetteja.Superground

Miten kanan luista sitten saa tehtyä syötäväksi kelpaavaa murkinaa? Valmistusprosessissa luut pehmennetään kokonaan, ja niistä liuotetaan proteiini sekä rasva. Pehmeä, jäljelle jäänyt mineraali hienonnetaan ja tästä tuleva tahna voidaan sekoittaa mihin tahansa elintarvikkeeseen.

Turun yliopiston kanssa tehty makututkimus osoitti, että luun lisääminen nugetteihin paransi niiden makua. Maku parani, kun luuta lisättiin nugettimassaan maksimissaan 15 prosenttia.

– Maku on luuydinmäinen, samanlainen kuin olisi lihaliemessä.

Vekkelin mukaan nugetteja on nyt maistetattu noin 1500 ihmisille ja makua on yleensä kehuttu.

Lue myös: Samassa paistoöljyssä voivat kypsyä kasvispohjaiset tuotteet ja kananugetit – näin Hesburgerin, McDonald’sin ja Burger Kingin vegetuotteet oikeasti valmistetaan 

"Pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi"

Ajatus voi kuulostaa monen mielestä erikoiselta, mutta toisaalta ihmiset eivät tiedä syöneensä jo aiemminkin kanan luita esimerkiksi lihaliemissä. 

– Toinen mitä ihmiset aina sanovat on se, että pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi, ja varsinkin kun se maistuu hyvältä, niin miksi ei.

Vekkeli muistuttaa myös, että ennen vanhaa keitettyjen, pehmenneiden ja hienonnettujen luiden syöminen oli hyvin tavallista.

– Tämä on tavallaan enemmänkin askel taaksepäin kuin eteenpäin ajassa. Köyhissä maissahan vieläkin kaikki osat käytetään eläimestä hyväksi. Hukkaa ei tehdä. Sehän on aika uusi juttu, että otetaan vain parhaat palat ja loppuja ei käytettäisi.

Tuotteita tehdään nyt koetehtaalla, mutta yrityksen seuraavana tavoitteena on osoittaa ensimyyntien avulla, että menetelmä toimii kaupallisesti suuressakin mittakaavassa.

Lue myös: Lilluvatko ostamasi broilerit "limaisessa nesteessä"? Hans Välimäki neuvoo yllättävän ratkaisun: "Minä ainakin teen niin"

Lisää aiheesta:

Tulevaisuudessa liha lautasella ei ehkä ole enää vain lihaa – sirkkabuumista on kuitenkin opittuSyödäänkö Suomessakin pian viljeltyä keinolihaa? Vegemessujen järjestäjä: "Sitä varmasti tulee"Viljellyssä lihassa on "science fiction -potentiaalia", mutta koska sitä saa Suomesta?Suomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Uskomaton suomalaiskeksintö voi olla elintarviketeollisuuden "uusi vehnä" – ilmasta proteiinipitoista ruokaaKoska saadaan Suomeen? Ennennäkemätön lihatuote sai myyntiluvan: "Jauhelihapihvin valmistaminen vie kuukauden"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 14:04
    Huomenta Suomi

    Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkun

  • 08:22
    Ruokakauppa

    Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossa

  • Eilen17:22
    Leivonta

    Maaritilla välähti: Teki mahtavan "karjalanpiirakan"

  • Eilen15:58
    Riisi

    Huuhteletko riisisi? Näiden esimerkkien jälkeen teet sen varmasti

  • Eilen09:47
    Kasvikset

    Ruokakaupasta voi nyt löytää todella hämmentävän kasviksen