Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Neljä yleistä lihan valmistukseen liittyvää myyttiä – ethän enää usko näihin?

Shutterstock
Julkaistu 31.08.2018 13:36

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Vaikka seuraavat lihaan liittyvät myytit ovat monelle meistä tuttuja, ne kannattaa viimeistään nyt unohtaa. 

Katso videolta vinkit herkullisen pihvin valmistukseen.

Jos haluat lautasellesi päätyvän kerta toisensa jälkeen mehukkaita pihvejä, muutama yleinen lihaan liittyvä uskomus kannattaa heittää romukoppaan. Seuraavat lihaan liittyvät myytit eivät yleisyydestään huolimatta pidä täysin paikkaansa. 

Myytti 1: Tumman väristä lihaa tulisi välttää

Lihan tumma väri ei ole merkki pilaantumisesta, vaan yleensä tässä on kyse siitä, onko liha päässyt tekemisiin hapen kanssa.

Lihan pinta on yleensä kirkkaamman punainen kuin sisäosat, sillä pinta on päässyt kosketuksiin hapen kanssa. Lihan sisäosa, jossa happea ei ole juuri lainkaan, on väriltään yleensä tumman purppuranpunainen.

LUE MYÖS: Voiko harmaantunutta jauhelihaa syödä?

Myytti 2: Älä lisää suolaa ennen paistamista

Monesti kuulee neuvottavan, että suola tulisi lisätä lihan pinnalle vasta paistamisen jälkeen, sillä suolan uskotaan tekevän lopputuloksesta kuivan. Tämä on kuitenkin myytti, sillä ennen paistamista lisätty suola takaa herkullisen lopputuloksen. 

Kun raakaa lihaa paistetaan, sen solut alkavat supistua, jolloin makujen imeytyminen muuttuu paljon vaikeammaksi. Suola siis todella kannattaa lisätä jo alkuvaiheessa.

lihakimpale lihhaa liha kuvituskuvaMausta liha jo ennen paistamista.Lehtikuva

Myytti 3: Liha kannattaa paistaa ilman rasvaa

Paistatko lihan yleensä kuivassa pannussa karsiaksesi ylimääräistä rasvaa? Tämä tapa kannattaa unohtaa, sillä rasvaa ei sitoudu lihaan paistamisen aikana.

Kannattaa myös tiedostaa, että lihassa oleva rasva sulaa paistamisen aikana ja valuu ulos pannuun. Voit siis huoletta paistaa pihvisi voissa, jolloin lopputulos on taatusti kuivaa pannua herkullisempi.

Myytti 4: Käytä paistamiseen kuumaa pannua

Olet taatusti kuullut neuvottavan, että liha kannattaisi paistaa todella kuumassa pannussa. Tämä neuvo perustuu siihen, että paistopinta sulkee lihan huokoset, jonka ansiosta neste pysyy lihan sisällä.

Vaikka kuuma pannu on lihaa valmistettaessa tärkeä asia, pannun ei tarvitse olla savuavan kuuma, sillä liian kuumalla pannulla paistettaessa liha muuttuu helposti kuivaksi. Keskilämmöllä paistaminen on huomattavasti parempi vaihtoehto.

Lähteet: Expressen, Lihatiedotus

Lisää aiheesta:

Ethän tee näin? Grilliravintoloitsija Matt kertoo pahimmat grillausvirheet – yleisimpään sortuu liian moni Älä koskaan tee näin lihan marinadille! Pahimmat virheet, jotka voit tehdä grillatessasi Luulitko sinäkin, että kahvi säilyy parhaiten jääkaapissa? 8 tuttua ruokamyyttiä, joihin tulisi jo lakata uskomastaViisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!Julkkiskokki paljastaa helpot nyrkkisäännöt: Näin paistat täydellisen mehukkaan pihvinTäydellisen pihvin salaisuus – älä vaan tee näitä mokia!
LihaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • 22.10.08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • 9.10.18:22
    Kasvisruoka

    Kasvismakkara canceloitiin: Kysyimme tekoälyltä ja kansalta, mitä nimeä siitä nyt pitäisi käyttää

  • 28.9.09:44
    Ruoka

    Jos lihapaketti on pullistunut, onko tuote pilalla? Atria ja HK vastaavat

  • 17.9.07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos