Neljä yleistä lihan valmistukseen liittyvää myyttiä – ethän enää usko näihin?

pihvi suola
Shutterstock

Vaikka seuraavat lihaan liittyvät myytit ovat monelle meistä tuttuja, ne kannattaa viimeistään nyt unohtaa. 

Katso videolta vinkit herkullisen pihvin valmistukseen.

Jos haluat lautasellesi päätyvän kerta toisensa jälkeen mehukkaita pihvejä, muutama yleinen lihaan liittyvä uskomus kannattaa heittää romukoppaan. Seuraavat lihaan liittyvät myytit eivät yleisyydestään huolimatta pidä täysin paikkaansa. 

Myytti 1: Tumman väristä lihaa tulisi välttää

Lihan tumma väri ei ole merkki pilaantumisesta, vaan yleensä tässä on kyse siitä, onko liha päässyt tekemisiin hapen kanssa.

Lihan pinta on yleensä kirkkaamman punainen kuin sisäosat, sillä pinta on päässyt kosketuksiin hapen kanssa. Lihan sisäosa, jossa happea ei ole juuri lainkaan, on väriltään yleensä tumman purppuranpunainen.

Myytti 2: Älä lisää suolaa ennen paistamista

Monesti kuulee neuvottavan, että suola tulisi lisätä lihan pinnalle vasta paistamisen jälkeen, sillä suolan uskotaan tekevän lopputuloksesta kuivan. Tämä on kuitenkin myytti, sillä ennen paistamista lisätty suola takaa herkullisen lopputuloksen. 

Kun raakaa lihaa paistetaan, sen solut alkavat supistua, jolloin makujen imeytyminen muuttuu paljon vaikeammaksi. Suola siis todella kannattaa lisätä jo alkuvaiheessa.

Myytti 3: Liha kannattaa paistaa ilman rasvaa

Paistatko lihan yleensä kuivassa pannussa karsiaksesi ylimääräistä rasvaa? Tämä tapa kannattaa unohtaa, sillä rasvaa ei sitoudu lihaan paistamisen aikana.

Kannattaa myös tiedostaa, että lihassa oleva rasva sulaa paistamisen aikana ja valuu ulos pannuun. Voit siis huoletta paistaa pihvisi voissa, jolloin lopputulos on taatusti kuivaa pannua herkullisempi.

Myytti 4: Käytä paistamiseen kuumaa pannua

Olet taatusti kuullut neuvottavan, että liha kannattaisi paistaa todella kuumassa pannussa. Tämä neuvo perustuu siihen, että paistopinta sulkee lihan huokoset, jonka ansiosta neste pysyy lihan sisällä.

Vaikka kuuma pannu on lihaa valmistettaessa tärkeä asia, pannun ei tarvitse olla savuavan kuuma, sillä liian kuumalla pannulla paistettaessa liha muuttuu helposti kuivaksi. Keskilämmöllä paistaminen on huomattavasti parempi vaihtoehto.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.