Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä koskaan tee näin lihan marinadille! Pahimmat virheet, jotka voit tehdä grillatessasi

0:31Muistatko vielä tämän vanhan Kassler-mainoksen?
Julkaistu 09.06.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Muista nämä tärkeät perussäännöt aina, kun grillaat.

Grillaaminen on suomalaisille rakas harrastus erityisesti kesällä. Melkein kaikkea voi grillata: lihaa, makkaraa, juustoa, leipää, kasviksia ja hedelmiä. Grillaus onnistuu, kun mielessä on maltti, grillattavaan tuotteeseen sopiva lämpötila ja puhdas grilli. Ei myöskään kannata sortua virheisiin, jotka voivat pahimmassa tapauksessa sairastuttaa.

Nämä perusasiat tulisi aina muistaa grillatessa:

1. Grillin tulee olla puhdas

Lihatiedotus ry muistuttaa, että avain onnistuneeseen grilliruokaelämykseen on ensinnäkin puhdas grilli. Grilli kannattaa puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Säännöllinen puhdistus pidentää grillin käyttöikää.

Puhdistus käy helposti, kun sen tekee grillin ollessa vielä hieman lämmin – silloin palanut ruoka irtoaa ilman suurta jynssäystä. Laiskan puhdistajan pelastavat ritilän tai tason päälle laitettava grillauskivi tai vastaava alusta, leivinpaperi, folio tai foliovuoat. Myös liian marinadin pyyhkäisy lihan pinnasta ennen kypsennystä vähentää marinadin tippumista ja palamista kiinni grilliin. 

2. Marinadista ei saa tehdä kastiketta

Lihan päälle sipaistava marinadi parantaa ruoan makua ja parhaimmassa tapauksessa myös mureuttaa lihaa. Pidä kuitenkin mielessä, että jos marinadi on kosketuksissa raakaan lihaan, myös bakteerit siirtyvät lihasta marinadiin. Siksi ylijääneestä marinadista ei koskaan tule tehdä esimerkiksi kastiketta. Älä myöskään sivele jo kypsynyttä lihaa marinadilla, joka on aiemmin ollut kosketuksissa raa’an lihan kanssa. 

3. Sulata liha ennen grillaamista

Jos grillattava tuote on ollut pakastimessa, on tärkeää, että sulatat sen oikein. Jos grillaat esimerkiksi huonosti sulatettua kanaa, se voi näyttää ulkopuolella täysin grillatulta, mutta onkin raakaa sisäpuolella. Raa’aksi jäänyt kana voi sairastuttaa. Paras tapa sulattaa liha tai esimerkiksi kana, on jääkaapissa. Muita vaihtoehtoja ovat mikroaaltouuni tai pakkauksen upottaminen kylmään veteen.

4. Muista kylmäketju!

Älä ikinä unohda kylmäketjuja. Erityisesti lämpimänä päivänä on tärkeää, että kaupasta ostamasi liha, kana tai kala päätyy mahdollisimman nopeasti ostoskorista jääkaappiin. Jos matka kaupasta kotiin on pitkä tai et ole menossa suoraan kotiin, pidä huoli, että mukanasi on kylmälaukku kylmäpanoksella. 

Älä myöskään unohda grillattuja ruokia huoneenlämpöön liian pitkäksi aikaa. Jos ruokaa jää yli, laita ne jääkaappiin mahdollisimman pian.  Jos lihat unohtuvat tunneiksi huoneenlämpöön, on ne syytä hävittää. 

5. Älä unohda käsienpesua ulkonakaan

Käsienpesu on monelle itsenstäänselvää sisätiloissa ruokaa laittaessa ja erityisesti nyt koronatilanteen vallitessa. Ulkona grillatessa käsienpesu saattaa kuitenkin helposti unohtua. On tärkeää muistaa käsienpesu erityisesti silloin, kun käsitellään raakaa lihaa. 

6. Grillaa vasta, kun hiillos on valmis

Ruoan grillaamista ei kannata aloittaa silloin, kun grillissä on vielä liekkimeri. Ruoka tulee grillata vasta, kun grillissä on kunnon hiillos. Liekeistä ruokaan voi tarttua haitallisia yhdisteitä. Tarkoitus ei ole grillata ruokaa mustaksi. 

7. Käytä eri työvälineitä raaoille ja kypsille tuotteille

Muista, että käsittelet raakoja lihoja ja marinadeja eri työvälineillä kun kypsiä. Jos sinulla on marinoidut lihat raakana lautasella, älä missään nimessä laita kypsiä lihoja samalle astialle – tai jos laitat, niin tiskaa ne välissä! 

Lue myös: Yksi yllättävä ainesosa tekee lihasta huomattavasti parempaa – kokki ei ollut uskoa, kunnes testasi itse: "Se on totta"

Lähteet: Lihatiedotus, Expressen

Lisää aiheesta:

4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioidaOnko pakastimessasi jauhelihaa? Jos haluat tehdä siitä ruokaa, toimi näinEthän tee näin? Grilliravintoloitsija Matt kertoo pahimmat grillausvirheet – yleisimpään sortuu liian moni Tavalliset grillausmokat pilaavat kanan silmänräpäyksessä – asiantuntijoiden vinkeillä saat lihasta aina mehukasta ja maukastaNyt tarkkana, jos sinulta löytyy jauhelihaa pakastimesta: Älä vaan tee tätä virhettäTyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät käsitellessään raakaa kanaa – ethän sorru?
RuokaGrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen