Muista nämä tärkeät perussäännöt aina, kun grillaat.
Grillaaminen on suomalaisille rakas harrastus erityisesti kesällä. Melkein kaikkea voi grillata: lihaa, makkaraa, juustoa, leipää, kasviksia ja hedelmiä. Grillaus onnistuu, kun mielessä on maltti, grillattavaan tuotteeseen sopiva lämpötila ja puhdas grilli. Ei myöskään kannata sortua virheisiin, jotka voivat pahimmassa tapauksessa sairastuttaa.
Nämä perusasiat tulisi aina muistaa grillatessa:
1. Grillin tulee olla puhdas
Lihatiedotus ry muistuttaa, että avain onnistuneeseen grilliruokaelämykseen on ensinnäkin puhdas grilli. Grilli kannattaa puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Säännöllinen puhdistus pidentää grillin käyttöikää.
Puhdistus käy helposti, kun sen tekee grillin ollessa vielä hieman lämmin – silloin palanut ruoka irtoaa ilman suurta jynssäystä. Laiskan puhdistajan pelastavat ritilän tai tason päälle laitettava grillauskivi tai vastaava alusta, leivinpaperi, folio tai foliovuoat. Myös liian marinadin pyyhkäisy lihan pinnasta ennen kypsennystä vähentää marinadin tippumista ja palamista kiinni grilliin.
2. Marinadista ei saa tehdä kastiketta
Lihan päälle sipaistava marinadi parantaa ruoan makua ja parhaimmassa tapauksessa myös mureuttaa lihaa. Pidä kuitenkin mielessä, että jos marinadi on kosketuksissa raakaan lihaan, myös bakteerit siirtyvät lihasta marinadiin. Siksi ylijääneestä marinadista ei koskaan tule tehdä esimerkiksi kastiketta. Älä myöskään sivele jo kypsynyttä lihaa marinadilla, joka on aiemmin ollut kosketuksissa raa’an lihan kanssa.
3. Sulata liha ennen grillaamista
Jos grillattava tuote on ollut pakastimessa, on tärkeää, että sulatat sen oikein. Jos grillaat esimerkiksi huonosti sulatettua kanaa, se voi näyttää ulkopuolella täysin grillatulta, mutta onkin raakaa sisäpuolella. Raa’aksi jäänyt kana voi sairastuttaa. Paras tapa sulattaa liha tai esimerkiksi kana, on jääkaapissa. Muita vaihtoehtoja ovat mikroaaltouuni tai pakkauksen upottaminen kylmään veteen.