0:31

Älä koskaan tee näin lihan marinadille! Pahimmat virheet, jotka voit tehdä grillatessasi

Muista nämä tärkeät perussäännöt aina, kun grillaat.

Grillaaminen on suomalaisille rakas harrastus erityisesti kesällä. Melkein kaikkea voi grillata: lihaa, makkaraa, juustoa, leipää, kasviksia ja hedelmiä. Grillaus onnistuu, kun mielessä on maltti, grillattavaan tuotteeseen sopiva lämpötila ja puhdas grilli. Ei myöskään kannata sortua virheisiin, jotka voivat pahimmassa tapauksessa sairastuttaa.

Nämä perusasiat tulisi aina muistaa grillatessa:

1. Grillin tulee olla puhdas

Lihatiedotus ry muistuttaa, että avain onnistuneeseen grilliruokaelämykseen on ensinnäkin puhdas grilli. Grilli kannattaa puhdistaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Säännöllinen puhdistus pidentää grillin käyttöikää.

Puhdistus käy helposti, kun sen tekee grillin ollessa vielä hieman lämmin – silloin palanut ruoka irtoaa ilman suurta jynssäystä. Laiskan puhdistajan pelastavat ritilän tai tason päälle laitettava grillauskivi tai vastaava alusta, leivinpaperi, folio tai foliovuoat. Myös liian marinadin pyyhkäisy lihan pinnasta ennen kypsennystä vähentää marinadin tippumista ja palamista kiinni grilliin. 

2. Marinadista ei saa tehdä kastiketta

Lihan päälle sipaistava marinadi parantaa ruoan makua ja parhaimmassa tapauksessa myös mureuttaa lihaa. Pidä kuitenkin mielessä, että jos marinadi on kosketuksissa raakaan lihaan, myös bakteerit siirtyvät lihasta marinadiin. Siksi ylijääneestä marinadista ei koskaan tule tehdä esimerkiksi kastiketta. Älä myöskään sivele jo kypsynyttä lihaa marinadilla, joka on aiemmin ollut kosketuksissa raa’an lihan kanssa. 

3. Sulata liha ennen grillaamista

Jos grillattava tuote on ollut pakastimessa, on tärkeää, että sulatat sen oikein. Jos grillaat esimerkiksi huonosti sulatettua kanaa, se voi näyttää ulkopuolella täysin grillatulta, mutta onkin raakaa sisäpuolella. Raa’aksi jäänyt kana voi sairastuttaa. Paras tapa sulattaa liha tai esimerkiksi kana, on jääkaapissa. Muita vaihtoehtoja ovat mikroaaltouuni tai pakkauksen upottaminen kylmään veteen.

4. Muista kylmäketju!

Älä ikinä unohda kylmäketjuja. Erityisesti lämpimänä päivänä on tärkeää, että kaupasta ostamasi liha, kana tai kala päätyy mahdollisimman nopeasti ostoskorista jääkaappiin. Jos matka kaupasta kotiin on pitkä tai et ole menossa suoraan kotiin, pidä huoli, että mukanasi on kylmälaukku kylmäpanoksella. 

Älä myöskään unohda grillattuja ruokia huoneenlämpöön liian pitkäksi aikaa. Jos ruokaa jää yli, laita ne jääkaappiin mahdollisimman pian.  Jos lihat unohtuvat tunneiksi huoneenlämpöön, on ne syytä hävittää. 

5. Älä unohda käsienpesua ulkonakaan

Käsienpesu on monelle itsenstäänselvää sisätiloissa ruokaa laittaessa ja erityisesti nyt koronatilanteen vallitessa. Ulkona grillatessa käsienpesu saattaa kuitenkin helposti unohtua. On tärkeää muistaa käsienpesu erityisesti silloin, kun käsitellään raakaa lihaa. 

6. Grillaa vasta, kun hiillos on valmis

Ruoan grillaamista ei kannata aloittaa silloin, kun grillissä on vielä liekkimeri. Ruoka tulee grillata vasta, kun grillissä on kunnon hiillos. Liekeistä ruokaan voi tarttua haitallisia yhdisteitä. Tarkoitus ei ole grillata ruokaa mustaksi. 

7. Käytä eri työvälineitä raaoille ja kypsille tuotteille

Muista, että käsittelet raakoja lihoja ja marinadeja eri työvälineillä kun kypsiä. Jos sinulla on marinoidut lihat raakana lautasella, älä missään nimessä laita kypsiä lihoja samalle astialle – tai jos laitat, niin tiskaa ne välissä! 

Lähteet: Lihatiedotus, Expressen

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja