Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Olut maistuu erilaiselta eri maissa, vaikka se tehtäisiin tismalleen samalla tavalla – asiantuntijat kertovat vesiselvät syyt

7:49Maailman puhtain olut tulee SuomestaKATSO VIDEO: Asiantuntijat ylistävät suomalaista lageria.
Julkaistu 08.05.2023 20:14

MTV UUTISET – ANNA TENHU

Kuinka pohjavesi vaikuttaa oluen makuun? MTV Uutisten haastattelemien asiantuntijoiden mukaan yllättävän paljon, etenkin lager-oluissa.

Olut on 95-prosenttisesti vettä, joten veden laadulla on merkitystä oluen valmistusprosessissa.

Ympäristötieteiden geologin ja pohjavesien asiantuntija Mikko Punkarin mukaan vedet voidaan jakaa kahteen luokkaan esimerkiksi kovuutensa perusteella.

Lue myös: Tässä on Suomen paras olut: "Ylistykselle ei ollut tulla loppua, kun tuomaristo sen makuun kerran pääsi"

Kovaa vettä

Veden kovuus määrittää siis veden ominaismaun ja käytön erityyppisten oluiden valmistukseen.

– Veden kovuudella tarkoitetaan sen sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojen sekä sulfaattien määrää, Mikko Punkari kertoo.

Peruskallioalueilla, joihin muun muassa Suomi kuuluu, on kovien kivilajien ansiosta hyvin vähän pohjaveteen liuenneita komponentteja, maakerrokset ovat puhtaita ja vesi pehmeää.

– Esimerkiksi lager-oluet tehdään pehmeään veteen, joka on peräisin peruskallioalueiden pohjavesistä.

Sedimenttikivilajeilla tarkoitetaan tiivistynyttä kiveä, joka on nuorimpina geologisina kausina kerrostunut useista eri irtaimista maalajeista ja myös eliöfossiileista.

– Huokoisten sedimenttikerrosten alueella veteen on liuennut paljon mineraaleja ja suoloja. Tällaisia kerrostumia on laajalti Euroopan tasangoilla kuten Hollannissa ja Belgiassa. Liuenneiden komponenttien vuoksi pohjavesi on kovaa ja sopivaa tummien oluiden valmistukseen, Punkari kertoo.

Lue myös: Oletko huomannut? Lonkerotölkkiin on piilotettu ovela viittaus

Lageria maan tavalla

Vaikka olut tehtäisiin eri maissa tismalleen samalla tavalla, se maistuu olutasiantuntija Anikó Lehtisen mukaan silti erilaiselta.

Vedellä on siis merkitystä, vaikka pohjavettä ei oluesta varsinaisesti maistaisikaan.

– Toki merkitystä on myös panimon maulla, joka tulee panimon kokonaisuudesta, eli laitteista ja mikroilmastosta, Lehtinen täsmentää.

– Oluen historiahan ulottuu noin kymmenen tuhatta vuotta taaksepäin. Ale-olut on peruja kovan veden alueelta, ja veden laatu on osa alen makua.

– Kun on vuosisatoja käytetty kovaa vettä, niin veden mineraalisuudesta eli kovuudesta on tullut osa oluttyypin makuprofiilia.

Lehtinen kertoo, että lagerista puuttuu mineraalisuus, joten se on pehmeää. 

– Lager on kehittynyt Euroopassa vasta 1700-luvulta pehmeiden vesien alueelta, siksi lagerin maku on myös mieto. Suomessa vaaleissa lagereissa vettä ei tarvitse valmistusvaiheessa käsitellä,  sillä vesi on niin puhdasta. 

Katso jutun yllä olevalta videolta asiantuntijoiden perustelut sille, miksi suomalainen olut on erityisen hyvää.

Lue myös: Länsiväylä: Lidlin halpisolut ei enää ole Suomen halvin – tämä oluttölkki on nyt edullisin

Lisää aiheesta:

Oluen ystävien superjuhla käynnistyi SaksassaMiksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilunSuomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätäTässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertooPilaa vai ei? Suomeen avautuu ensimmäinen olutkylpylä
OlutBelgiaHistoriaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Olut
  • 20.9.22:13
    Saksa

    Oluen ystävien superjuhla käynnistyi Saksassa

  • 26.8.05:39
    Alkoholi

    Miksi suomalaiset hylkäsivät viinan? MTV:n kierros yöelämässä paljasti sukupolvien välisen kuilun

  • 9.7.07:44
    Juomat

    Suomalaiset juovat nyt olutta, joka voi hämätä

  • 13.6.07:49
    Juomat

    Tässä on Suomen paras olut: "Taatusti keskustelua herättävä"

  • 31.5.09:44
    Juomat

    Mitä eroa on IPA-, APA- ja NEIPA-oluella? Panimomestari kertoo