Kuinka pohjavesi vaikuttaa oluen makuun? MTV Uutisten haastattelemien asiantuntijoiden mukaan yllättävän paljon, etenkin lager-oluissa.
Olut on 95-prosenttisesti vettä, joten veden laadulla on merkitystä oluen valmistusprosessissa.
Ympäristötieteiden geologin ja pohjavesien asiantuntija Mikko Punkarin mukaan vedet voidaan jakaa kahteen luokkaan esimerkiksi kovuutensa perusteella.
Lue myös: Tässä on Suomen paras olut: "Ylistykselle ei ollut tulla loppua, kun tuomaristo sen makuun kerran pääsi"
Kovaa vettä
Veden kovuus määrittää siis veden ominaismaun ja käytön erityyppisten oluiden valmistukseen.
– Veden kovuudella tarkoitetaan sen sisältämien kalsium- ja magnesiumsuolojen sekä sulfaattien määrää, Mikko Punkari kertoo.
Peruskallioalueilla, joihin muun muassa Suomi kuuluu, on kovien kivilajien ansiosta hyvin vähän pohjaveteen liuenneita komponentteja, maakerrokset ovat puhtaita ja vesi pehmeää.
– Esimerkiksi lager-oluet tehdään pehmeään veteen, joka on peräisin peruskallioalueiden pohjavesistä.