Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi tomaatteja tai persikoita ei kannattaisi ostaa ruokakaupasta talvella?
Nykyään ruokakaupoissa on vuoden ympäri tarjolla mitä eksoottisempia hedelmiä ja vihanneksia. Sekä hiilijalanjäljen että vihannesten ja hedelmien sisältämien vitamiinien nimessä olisi kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota satokauden herkkujen suosimiseen.
Prevention-sivusto kokosi yhteen vihanneksia ja hedelmiä, joita ei kannattaisi kerätä omaan ostoskoriin tai -kärryyn talvisin. Asiantuntija huomauttaa, että kun raaka-aineita kuljetetaan maailman ääristä, myös niiden vitamiinipitoisuus heikkenee.
– Mitä pidempi aika sadon korjaamisen ja syömisen välillä on, sitä vähemmän raaka-aineessa on ravintoaineita, ravitsemusterapeutti Elizabeth Somer toteaa.
Pakatut vihreät vihannekset
Valmiiksi pakatuista vihreistä vihanneksista kuten salaateista ja kiinankaalista voi kadota matkan varrella jopa 50 prosenttia niiden sisältämästä C-vitamiinista. Tästä syystä näiden tuotteiden kohdalla helppous ei välttämättä korreloi terveellisyyden kanssa.
Asiantuntija suosittelee valitsemaan talvisin ruokakaupasta salaattia ja kiinankaalia ennen kaalia, joka on talvella sesongissa. Kaali sisältääkin muun muassa kalsiumia, K-vitamiinia, rautaa, kaliumia sekä A-vitamiinia.
Parsa
Parsaa on saatavilla vuoden ympäri, mutta se on parhaimmillaan keväisin. Esimerkiksi Perusta tai Kiinasta kuljetetut parsat voivat olla paljon kotimaisia versioita puisempia maultaan.
