Ruoat, joita ei missään nimessä kannata ostaa kaupasta talvella – sorrutko?

tomaatti
Tomaatit eivät ole parhaimmillaan talvisin. Shutterstock

Oletko tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi tomaatteja tai persikoita ei kannattaisi ostaa ruokakaupasta talvella?

Nykyään ruokakaupoissa on vuoden ympäri tarjolla mitä eksoottisempia hedelmiä ja vihanneksia. Sekä hiilijalanjäljen että vihannesten ja hedelmien sisältämien vitamiinien nimessä olisi kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota satokauden herkkujen suosimiseen.

Prevention-sivusto kokosi yhteen vihanneksia ja hedelmiä, joita ei kannattaisi kerätä omaan ostoskoriin tai -kärryyn talvisin. Asiantuntija huomauttaa, että kun raaka-aineita kuljetetaan maailman ääristä, myös niiden vitamiinipitoisuus heikkenee.

– Mitä pidempi aika sadon korjaamisen ja syömisen välillä on, sitä vähemmän raaka-aineessa on ravintoaineita, ravitsemusterapeutti Elizabeth Somer toteaa.

Pakatut vihreät vihannekset

Valmiiksi pakatuista vihreistä vihanneksista kuten salaateista ja kiinankaalista voi kadota matkan varrella jopa 50 prosenttia niiden sisältämästä C-vitamiinista. Tästä syystä näiden tuotteiden kohdalla helppous ei välttämättä korreloi terveellisyyden kanssa.

Asiantuntija suosittelee valitsemaan talvisin ruokakaupasta salaattia ja kiinankaalia ennen kaalia, joka on talvella sesongissa. Kaali sisältääkin muun muassa kalsiumia, K-vitamiinia, rautaa, kaliumia sekä A-vitamiinia.

Parsa

Parsaa on saatavilla vuoden ympäri, mutta se on parhaimmillaan keväisin. Esimerkiksi Perusta tai Kiinasta kuljetetut parsat voivat olla paljon kotimaisia versioita puisempia maultaan.

Parsan voi usein korvata talvisemmalla vihanneksella, ruusukaalilla. Ruusukaali sisältää paljon C- ja K-vitamiineja.

Persikka

Myös persikkaa on hyvin saatavilla ruokakauppojen hedelmätiskeissä vuoden ympäri, mutta talvisin se on usein tuotu Etelä-Amerikasta saakka.

Nimeltäänkin persikkaa muistuttavalla persimonilla voi korvata talvisin persikan. Persimonissa on muun muassa paljon hyödyllisiä antioksidantteja, kaliumia, paljon kuitua sekä A- ja C-vitamiineja.

Tuoreet herneet

Kesällä tuoreet herneet ovat oivaa herkkua, mutta talvisin niitä ei kannata välttämättä ostaa. Tämän huomaa myös tuontiherneiden mausta.

Talvisin asiantuntija suosittelee syömään tuoreiden herneiden sijaan edamame-papuja, joita voi herkutella purkista. Pavut sisältävät hurjasti proteiinia sekä terveellisiä kuituja.

Maissintähkä

Kesäisin maissintähkät ovat monen herkkua, mutta talvisin tuore maissi ei ole pitkien kuljetusmatkojen vuoksi makeimmillaan.

Maissia myydään pienemmissäkin ruokakaupoissa myös pakasteena, ja pakastemaissi on usein talvisin jopa tuoretta versiota makeampaa.

Mansikat

Suomalaisten kesäherkku, mansikat, ovat terveellistä ja C-vitamiinipitoista herkkua. Talvisin mansikat ovat kuitenkin jo väriltäänkin huomattavasti haaleampia, ja jo tämä kielii siitä, että ne eivät sisällä yhtä paljon ravintoaineita kuin kesäisin.

Asiantuntijan mukaan talvisin mansikat kannattaa valita tuoreosaston sijaan pakastimesta.

Tomaatit

Tomaatit maistuvat kaikkein parhaiten kesän viimeisinä päivinä, kun aurinko on hellinyt siitä, eivätkä ne kulje pitkää matkaa ruokakauppaan. Toisin on kuitenkin talvella, sillä herkkien tomaattien maku kärsii kuljetuksesta, kun saatavilla ei ole riittävästi kotimaista versiota.

Tomaatteja on tarjolla myös säilykkeiden muodossa, ja näitä kannattaa suosia talvisin. Yksi tomaatin terveellisimmistä ravintoaineista, lykopeeni, imeytyykin itse asiassa paremmin kehoon silloin, kun tomaatit nautitaan säilöttyinä kuin tuoreina.

Lähde: Prevention

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!