Asiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"

1:59 Legendaarisen helsinkiläisravintolan munakasta ylistetään – et ikinä arvaa, mistä se tehdään

Kasvisasiantunija selventää, miksi pakastealtaasta napattu vihannes, marja tai hedelmä voi joskus olla tuoretuotetta parempi valinta. 

Videolla: Eräään helsinkiläisravintolan suosikkiherkkukin valmistuu yllättäen pakasteita hyödyntämällä

Which? -kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreen raportin mukaan pakastevihannekset ja -hedelmät voivat jossain tapauksessa olla tuoreita parempi valinta. Syy piilee kasvisten sisältämissä vitamiineissa ja mineraaleissa: joskus voi kestää jopa viikkoja ennen kuin esimerkiksi ”tuoreet” hedelmät päätyvät tarhoilta lopulliseen sijoituspaikkaansa supermarketin hyllylle. Pitkän kuljetus- ja säilytysprosessin aikana ravintoaineet ehtivät osittain haihtua.

Televisiosta tuttu hedelmä- ja vihannesekspertti Gregg Wallace selvensi asiaa brittilehti The Sunille.

– Monestakin syystä pakaste- ja säilykeruoat voivat olla yhtä hyviä kuin tuoreet. Monet meistä elävät kiireistä elämää, joten nopeasti valmistuvat ja ravitsevat ruoat ovat hyvä juttu. Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu ruoka. Moni näistä raaka-aineista on kerätty parhaimmillaan ja pakastettu nopeasti, eli parhaat puolet säilyvät, selittää MasterChef-tuomarinakin tunnettu Wallace.

Hän muistuttaa, että pakastekasviksiin ei lisätä ylimääräisiä kemikaaleja tai säilöntäaineita, sillä pelkkä pakastaminen riittää säilyvyyden pidentämiseen.

– Jos etsit jotain halpaa ja nopeaa kokattavaa, älä turhaan pelkää pakasteita tai säilykkeitä.

Kasvikset, joita kannattaa suosia pakasteina tai säilykkeinä

Muun muassa näitä kasviksia Wallace suosittelee suosimaan pakasteina tai säilykkeinä

Paprikat

Gregg Wallacen mukaan mahtava tapa saada väriä ja makua ruokaan on ostaa paprikoita valmiiksi pilkottuina pakasteina. Näin erivärisiä paprikoita saa helposti heitettyä mukaan vaikka munakkaan joukkoon. 

Tomaatit (talvella)

Talvella tomaatit kannattaisi ostaa säilykkeenä ja kokata niistä esimerkiksi herkullisia pastakastikkeita. Kesä on tomaattien parasta sesonkia ja silloin kannattaa ehdottomasti suosia tuoreita, kotimaisia tomaatteja. 

– Me tyhmänä ostamme niitä talvella muista maista ja valitamme, kun ne eivät maistu samalta kuin kesätomaatit Italiassa. 

Herneet 

Tiesitkö, että suomalainen herne kiinnostaa myös maailmalla? Apetitilta kerrotaan, että suomalainen herne on arvotuote, jonka viljelyssä on kaiken osuttava kohdalleen.

– Pitkistä ja valoisista Suomen kesäpäivistä makunsa saava herne on kansainvälisesti arvostettu, ja sitä viedään esimerkiksi Italiaan. Korkealaatuinen herne on pieni, makea ja rakenteeltaan sopivan pehmeä, Apetitilta kerrottiin aiemmin.

Kun herneet on puitu, ne kuljetetaan kuorma-autoissa pelloilta suoraan Apetitin Säkylän pakastetehtaalle. Moni ei ehkä tiedä, että tämä kaikki tapahtuu vain parissa tunnissa.

– On ensiarvoisen tärkeää, että herneet päätyvät pellolta pakkaseen nopeasti, jotta niiden ravintoarvot säilyvät mahdollisimman hyvinä. Säkylän tehdas käsittelee noin 200 000 kiloa hernettä vuorokaudessa.

Myös Gregg Wallace tietää pakasteherneiden arvon.

– Tämä voi tulla shokkina, mutta en tunne yhtäkään Michelin-kokkia, joka EI olisi joskus käyttänyt pakasteherneitä annoksissaan. Olen itse kasvattanut herneitä ja jos et ehdi syödä niitä tuoreena puolen päivän sisään, ne muuttuvat koviksi.

Pinaatti

Pakastepinaatti onkin monelle suomalaiselle jo tuttu juttu, erityisesti pinaattikeiton muodossa. Gregg Wallace ylistää pakastepinaatin ominaisuuksia.

– Niin nerokas keksintö. Pakastepinaatti tulee valmiina kuutioina, jotka voit laittaa pannulle tai mikroon. 

Maissi

Maissia on yksinkertaisesti helpointa ostaa pakasteena tai säilykkeenä, Wallace muistuttaa. Hänen mukaansa ravitsemuksellinen ero tuoreeseen ei ole merkittävä. 

Lähteet: The Sun, Apetit

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja