Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo
1:59Legendaarisen helsinkiläisravintolan munakasta ylistetään – et ikinä arvaa, mistä se tehdään
Julkaistu 21.09.2020 11:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kasvisasiantunija selventää, miksi pakastealtaasta napattu vihannes, marja tai hedelmä voi joskus olla tuoretuotetta parempi valinta. 

Videolla: Eräään helsinkiläisravintolan suosikkiherkkukin valmistuu yllättäen pakasteita hyödyntämällä

Which? -kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreen raportin mukaan pakastevihannekset ja -hedelmät voivat jossain tapauksessa olla tuoreita parempi valinta. Syy piilee kasvisten sisältämissä vitamiineissa ja mineraaleissa: joskus voi kestää jopa viikkoja ennen kuin esimerkiksi ”tuoreet” hedelmät päätyvät tarhoilta lopulliseen sijoituspaikkaansa supermarketin hyllylle. Pitkän kuljetus- ja säilytysprosessin aikana ravintoaineet ehtivät osittain haihtua.

Televisiosta tuttu hedelmä- ja vihannesekspertti Gregg Wallace selvensi asiaa brittilehti The Sunille.

– Monestakin syystä pakaste- ja säilykeruoat voivat olla yhtä hyviä kuin tuoreet. Monet meistä elävät kiireistä elämää, joten nopeasti valmistuvat ja ravitsevat ruoat ovat hyvä juttu. Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu ruoka. Moni näistä raaka-aineista on kerätty parhaimmillaan ja pakastettu nopeasti, eli parhaat puolet säilyvät, selittää MasterChef-tuomarinakin tunnettu Wallace.

Hän muistuttaa, että pakastekasviksiin ei lisätä ylimääräisiä kemikaaleja tai säilöntäaineita, sillä pelkkä pakastaminen riittää säilyvyyden pidentämiseen.

– Jos etsit jotain halpaa ja nopeaa kokattavaa, älä turhaan pelkää pakasteita tai säilykkeitä.

Asiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"

Kasvikset, joita kannattaa suosia pakasteina tai säilykkeinä

Muun muassa näitä kasviksia Wallace suosittelee suosimaan pakasteina tai säilykkeinä

Paprikat

Gregg Wallacen mukaan mahtava tapa saada väriä ja makua ruokaan on ostaa paprikoita valmiiksi pilkottuina pakasteina. Näin erivärisiä paprikoita saa helposti heitettyä mukaan vaikka munakkaan joukkoon. 

Tomaatit (talvella)

Talvella tomaatit kannattaisi ostaa säilykkeenä ja kokata niistä esimerkiksi herkullisia pastakastikkeita. Kesä on tomaattien parasta sesonkia ja silloin kannattaa ehdottomasti suosia tuoreita, kotimaisia tomaatteja. 

– Me tyhmänä ostamme niitä talvella muista maista ja valitamme, kun ne eivät maistu samalta kuin kesätomaatit Italiassa. 

Herneet 

shutterstock_524196922Shutterstock

Tiesitkö, että suomalainen herne kiinnostaa myös maailmalla? Apetitilta kerrotaan, että suomalainen herne on arvotuote, jonka viljelyssä on kaiken osuttava kohdalleen.

– Pitkistä ja valoisista Suomen kesäpäivistä makunsa saava herne on kansainvälisesti arvostettu, ja sitä viedään esimerkiksi Italiaan. Korkealaatuinen herne on pieni, makea ja rakenteeltaan sopivan pehmeä, Apetitilta kerrottiin aiemmin.

Kun herneet on puitu, ne kuljetetaan kuorma-autoissa pelloilta suoraan Apetitin Säkylän pakastetehtaalle. Moni ei ehkä tiedä, että tämä kaikki tapahtuu vain parissa tunnissa.

– On ensiarvoisen tärkeää, että herneet päätyvät pellolta pakkaseen nopeasti, jotta niiden ravintoarvot säilyvät mahdollisimman hyvinä. Säkylän tehdas käsittelee noin 200 000 kiloa hernettä vuorokaudessa.

Myös Gregg Wallace tietää pakasteherneiden arvon.

– Tämä voi tulla shokkina, mutta en tunne yhtäkään Michelin-kokkia, joka EI olisi joskus käyttänyt pakasteherneitä annoksissaan. Olen itse kasvattanut herneitä ja jos et ehdi syödä niitä tuoreena puolen päivän sisään, ne muuttuvat koviksi.

Pinaatti

Pakastepinaatti onkin monelle suomalaiselle jo tuttu juttu, erityisesti pinaattikeiton muodossa. Gregg Wallace ylistää pakastepinaatin ominaisuuksia.

– Niin nerokas keksintö. Pakastepinaatti tulee valmiina kuutioina, jotka voit laittaa pannulle tai mikroon. 

Maissi

Maissia on yksinkertaisesti helpointa ostaa pakasteena tai säilykkeenä, Wallace muistuttaa. Hänen mukaansa ravitsemuksellinen ero tuoreeseen ei ole merkittävä. 

Lue myös: Kokit paljastavat, miten pakasteranskalaisista saa oikeasti älyttömän hyviä – älä vaan jätä puolikasta pussillista pakastimeen

Lähteet: The Sun, Apetit

Lisää aiheesta:

Näitä ruokia kannattaa nyt napata ostoskoriin: Edullisimmillaan ja parhaimmillaan!Teetkö sinäkin perunalle näin? Kuluttaja: Se on aivan turhaa – lehti selvitti totuuden kasvismyyteistäSyötkö näitä? Ammattilaiset listaavat parhaimmat ja pahimmat säilykkeet: "Pysyttele erossa..."Kokit kertovat pakasteruokien parhaat topit ja pahimmat flopit: "Mauttomia ja sohjoisia"Ruokatoimittaja paljastaa 8 luottomuonaa – näitä ammattilaisen pakastimesta löytyy aina: "Hyötyä kenelle tahansa"7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin?
RuokaKasvisruokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:15
    Matkailu

    Tämä ruoka houkuttelee suomalaiset risteilylle – nyt laivoille keksittiin uusi valttikortti

  • 08:14
    Takaisinvedot

    Ostitko näitä kermaperunoita? Joukossa voi olla muovinpaloja

  • Eilen16:57
    Jauheliha

    Ennennäkemätön jauheliha kauppoihin

  • ke16:58
    Hanna Sumari

    Hanna Sumarin uunilohi on nerokas – vain kolme ainesosaa: "Toimii vuosikymmenestä toiseen"

  • ke06:44
    Ruokakauppa

    Punalappuraivo repesi: Kaupan täti kertoo törkeästä "jemmausilmiöstä"