Kasvisasiantunija selventää, miksi pakastealtaasta napattu vihannes, marja tai hedelmä voi joskus olla tuoretuotetta parempi valinta.
Videolla: Eräään helsinkiläisravintolan suosikkiherkkukin valmistuu yllättäen pakasteita hyödyntämällä
Which? -kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreen raportin mukaan pakastevihannekset ja -hedelmät voivat jossain tapauksessa olla tuoreita parempi valinta. Syy piilee kasvisten sisältämissä vitamiineissa ja mineraaleissa: joskus voi kestää jopa viikkoja ennen kuin esimerkiksi ”tuoreet” hedelmät päätyvät tarhoilta lopulliseen sijoituspaikkaansa supermarketin hyllylle. Pitkän kuljetus- ja säilytysprosessin aikana ravintoaineet ehtivät osittain haihtua.
Televisiosta tuttu hedelmä- ja vihannesekspertti Gregg Wallace selvensi asiaa brittilehti The Sunille.
– Monestakin syystä pakaste- ja säilykeruoat voivat olla yhtä hyviä kuin tuoreet. Monet meistä elävät kiireistä elämää, joten nopeasti valmistuvat ja ravitsevat ruoat ovat hyvä juttu. Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu ruoka. Moni näistä raaka-aineista on kerätty parhaimmillaan ja pakastettu nopeasti, eli parhaat puolet säilyvät, selittää MasterChef-tuomarinakin tunnettu Wallace.
Hän muistuttaa, että pakastekasviksiin ei lisätä ylimääräisiä kemikaaleja tai säilöntäaineita, sillä pelkkä pakastaminen riittää säilyvyyden pidentämiseen.
– Jos etsit jotain halpaa ja nopeaa kokattavaa, älä turhaan pelkää pakasteita tai säilykkeitä.
