Näin korvaat vehnäjauhot leivonnassa – valmista itse gluteenittomia jauhoseoksia

muffinsit
Gluteenittomat leivonnaiset kohoavat kauniiksi helpon vinkin avulla. Shutterstock

Valmista itse gluteenittomaan leivontaan sopivia jauhoseoksia erilaisten jauhojen ja hiutaleiden avulla. Vehnäjauhojen korvaaminen on helppoa! 

Leivonnassa vehnäjauhojen korvaamiseen löytyy useampiakin eri vaihtoehtoja. Luontaisesti gluteenittomat jauhot käyttäytyvät kuitenkin hieman eri tavoin leivottaessa. Parhaimman lopputuloksen saamiseksi vehnäjauhoa ei kannata korvata vain yhdellä vaihtoehdolla, vaan yhdistellä jauhoja monipuolisesti.

Salaisuutena hapokkuus

Gluteenittomia leivonnaisia valmistettaessa taikinaa täytyy seisottaa jääkaapissa puolen tunnin ajan ennen leipomista. Tämä työvaihe estää lopullisen tuotteen kovettumisen.

Tuotteen leipovuutta voi parantaa lisäämällä jauhojen joukkoon psylliumia, joka kuohkeuttaa ja antaa sitkoa. Useat kaupan gluteenittomat jauhoseokset sisältävät jo valmiiksi psylliumia. 

Leivinjauhetta sisältävissä leivonnaisissa tuotteet kohoavat parhaiten helpon vinkin avulla. Lisää gluteenittomaan taikinaan hieman ohjetta enemmän leivinjauhetta ja jotain hapanta, kuten sitruunamehua. Lopputuloksena saat kauniisti kohonneita leivonnaisia. 

Soijajauho pitää leivonnaiset pehmeinä

Soijajauhoa käytetään leivonnassa enimmäkseen kananmunan korvaajana, mutta se sopii myös vehnäjauhoja korvaamiseen sekä suolaisessa että makeassa leivonnassa. Soijajauho tuo mukavaa vaihtelua ja keltaista väriä leivontaan, ja sitä voi käyttää hyvin yhdessä muiden jauhojen kanssa.

Soijajauhoja sisältävät leivonnaiset pysyvät pehmeämpinä pidempään. Näitä jauhoja sisältävät leivonnaiset saattavat saada väriä nopeammin, joten leivonnaisia kannattaa vahtia uunissa tarkkaan. Soijajauhon käyttö parantaa leivonnaisen ravintokoostumusta, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, sekä kivennäisaineita ja vitamiineja. 

Riisijauhot sopivat herkkävatsaisille

Riisijauhoja on saatavana eri karkeusasteisina. Hienot riisijauhot soveltuvat parhaiten leivontaan ja ruoanvalmistukseen, kun taas karkeampi riisijauho on parhaimmillaan puuroissa ja leivityksessä. Karkea riisijauho tuo myös mukavaa rapeutta lettuihin ja pannukakkuihin.

Riisijauhoa on saatavana myös tummemman värisenä täysjyväjauhona. Nämä jauhot sopivat erityisen hyvin herkkävatsaisten ruokavalioon, sillä ne sulavat muita jauhoja helpommin. Riisijauhoja sisältävät taikinat tulee aina muistaa seisottaa jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen leipomista.  

Tattarijauholla tummaa väriä

Tattaria on saatavilla suurimoina, jauhoina, hiutaleina ja rouheena. Perinteisesti tattarijauhoa käytetään blinien valmistuksessa, mutta ne sopivat hyvin myös kakkujen ja muiden leivonnaisten valmistukseen. Makunsa puolesta tattari on melko voimakkaan makuista, minkä vuoksi se ei sovellu miedon makuisiin leivonnaisiin. Piirakkapohjaan tattarijauho on kuitenkin omiaan. Voimakas tattarijauho sopii hyvin yhdistettäväksi miedon makuisen riisijauhon kanssa.

Tattarijauhot antavat leivonnaisille tummahkon värin. Niiden käyttö parantaa myös leivonnaisten ravintoarvoa, sillä jauhot sisältävät tärkeitä aminohappoja, sekä kivennäis- ja hivenaineita. 

Vehnäjauhot voi korvata seuraavasti

1 dl vehnäjauhoja=

1 1/4 dl soijajauhoja TAI
1 dl riisijauhoja TAI
3/4 dl tattarijauhoja TAI
1 dl maissijauhoja TAI
¾ dl perunajauhoja

Lisää joukkoon myös makua ja ravintoaineita antavia hiutaleita ja siemeniä. Perunahiutaleet parantavat myös hiivataikinan leivottavuutta. 

Lähteet: Ruoka.fi, Keliakialiitto, Semper, Novelle

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat