Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin korvaat vehnäjauhot leivonnassa – valmista itse gluteenittomia jauhoseoksia

Gluteenittomat leivonnaiset kohoavat kauniiksi helpon vinkin avulla.
Gluteenittomat leivonnaiset kohoavat kauniiksi helpon vinkin avulla. Shutterstock
Julkaistu 05.07.2015 14:12
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Valmista itse gluteenittomaan leivontaan sopivia jauhoseoksia erilaisten jauhojen ja hiutaleiden avulla. Vehnäjauhojen korvaaminen on helppoa! 

Leivonnassa vehnäjauhojen korvaamiseen löytyy useampiakin eri vaihtoehtoja. Luontaisesti gluteenittomat jauhot käyttäytyvät kuitenkin hieman eri tavoin leivottaessa. Parhaimman lopputuloksen saamiseksi vehnäjauhoa ei kannata korvata vain yhdellä vaihtoehdolla, vaan yhdistellä jauhoja monipuolisesti.

Salaisuutena hapokkuus

Gluteenittomia leivonnaisia valmistettaessa taikinaa täytyy seisottaa jääkaapissa puolen tunnin ajan ennen leipomista. Tämä työvaihe estää lopullisen tuotteen kovettumisen.

Tuotteen leipovuutta voi parantaa lisäämällä jauhojen joukkoon psylliumia, joka kuohkeuttaa ja antaa sitkoa. Useat kaupan gluteenittomat jauhoseokset sisältävät jo valmiiksi psylliumia. 

gluteenittomat jauhotErilaiset jauhot tuovat leivonnaisiin makua ja väriä.Shutterstock

Leivinjauhetta sisältävissä leivonnaisissa tuotteet kohoavat parhaiten helpon vinkin avulla. Lisää gluteenittomaan taikinaan hieman ohjetta enemmän leivinjauhetta ja jotain hapanta, kuten sitruunamehua. Lopputuloksena saat kauniisti kohonneita leivonnaisia. 

Soijajauho pitää leivonnaiset pehmeinä

Soijajauhoa käytetään leivonnassa enimmäkseen kananmunan korvaajana, mutta se sopii myös vehnäjauhoja korvaamiseen sekä suolaisessa että makeassa leivonnassa. Soijajauho tuo mukavaa vaihtelua ja keltaista väriä leivontaan, ja sitä voi käyttää hyvin yhdessä muiden jauhojen kanssa.

Soijajauhoja sisältävät leivonnaiset pysyvät pehmeämpinä pidempään. Näitä jauhoja sisältävät leivonnaiset saattavat saada väriä nopeammin, joten leivonnaisia kannattaa vahtia uunissa tarkkaan. Soijajauhon käyttö parantaa leivonnaisen ravintokoostumusta, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, sekä kivennäisaineita ja vitamiineja. 

Riisijauhot sopivat herkkävatsaisille

Riisijauhoja on saatavana eri karkeusasteisina. Hienot riisijauhot soveltuvat parhaiten leivontaan ja ruoanvalmistukseen, kun taas karkeampi riisijauho on parhaimmillaan puuroissa ja leivityksessä. Karkea riisijauho tuo myös mukavaa rapeutta lettuihin ja pannukakkuihin.

Riisijauhoa on saatavana myös tummemman värisenä täysjyväjauhona. Nämä jauhot sopivat erityisen hyvin herkkävatsaisten ruokavalioon, sillä ne sulavat muita jauhoja helpommin. Riisijauhoja sisältävät taikinat tulee aina muistaa seisottaa jääkaapissa vähintään tunnin ajan ennen leipomista.  

Tattarijauholla tummaa väriä

Tattaria on saatavilla suurimoina, jauhoina, hiutaleina ja rouheena. Perinteisesti tattarijauhoa käytetään blinien valmistuksessa, mutta ne sopivat hyvin myös kakkujen ja muiden leivonnaisten valmistukseen. Makunsa puolesta tattari on melko voimakkaan makuista, minkä vuoksi se ei sovellu miedon makuisiin leivonnaisiin. Piirakkapohjaan tattarijauho on kuitenkin omiaan. Voimakas tattarijauho sopii hyvin yhdistettäväksi miedon makuisen riisijauhon kanssa.

Tattarijauhot antavat leivonnaisille tummahkon värin. Niiden käyttö parantaa myös leivonnaisten ravintoarvoa, sillä jauhot sisältävät tärkeitä aminohappoja, sekä kivennäis- ja hivenaineita. 

Vehnäjauhot voi korvata seuraavasti

1 dl vehnäjauhoja=

1 1/4 dl soijajauhoja TAI
1 dl riisijauhoja TAI
3/4 dl tattarijauhoja TAI
1 dl maissijauhoja TAI
¾ dl perunajauhoja

Lisää joukkoon myös makua ja ravintoaineita antavia hiutaleita ja siemeniä. Perunahiutaleet parantavat myös hiivataikinan leivottavuutta. 

Lähteet: Ruoka.fi, Keliakialiitto, Semper, Novelle

Lisää aiheesta:

Korppujauhot lopussa? Kymmenen lähes jokaisen kotoa löytyvää tuotetta, joilla ne voi korvata Korvaa osa jauhoista siemenillä leivonnassa – saat vaihtelua myös ulkonäköönNäin teet leivonnaisista terveellisempiä – vehnäjauhot voi korvata helposti tummilla jauhoilla6 nerokasta kikkaa kotikeittiöön: Näin herkuista tulee terveellisempiä"Kakkumuijan" suklaakakku tekee vaikutuksen: Resepti, jota on pakko kokeillaGluteenittomat tarjoilut joulupöytään – poimi vinkit!
GluteenitonLeivontaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Gluteeniton
  • 14.07.202414:34
    Keliakia

    Yhä useammalla todetaan keliakia – tutkija epäilee ympäristöä syyksi

  • 31.08.202314:49
    Huumori

    Kriittinen kirjoitusvirhe muutti sähköpostin otsikon koomiseksi – Keliakialiiton Leila nauraa: "Päin honkia meni"

  • 30.11.202214:48
    Takaisinvedot

    Gluteenittomina myytyjä jauhoja vedetään myynnistä – sisältävät gluteenia

  • 07.10.202215:14
    Ruokakauppa

    Oletko huomannut? Nämä elintarvikkeet ovat ruokakaupoissa vähintäänkin tuplasti tavanomaisia kalliimpia

  • 15.06.202210:45
    Ruokavalio

    Onko soijakastike gluteenitonta? Keliakialiitto tutki 14 kaupoissa myytävää soosia: "Herättää jatkuvasti keskustelua"