Gluteeniton kakku maistuu kaikille, myös keliaakikoille.
Vastoin yleisiä harhaluuloja gluteenittomat leivonnaiset eivät ole kuivia tai mauttomia. Mona Tähtisen Say it with a cake – Kakkumuijan gluteenittomat täytekakut (WSOY 2017) sisältää hyviä neuvoja gluteenittomaan leivontaan.
Perinteiset vehnäjauhot on helppo korvata gluteenittomilla jauhoseoksilla, joita löytyy helposti pienemmistäkin ruokakaupoista. Gluteenittomassa leivonnassa kannattaa kuitenkin muistaa, että taikinan koostumus eroaa hieman tavallisiin jauhoihin leivotusta taikinasta.
Gluteenittomaan taikinaan voi lisätä hieman ksantaania, joka antaa leivonnaiselle rakennetta ja kuohkeutta. Psylliumilla taikinaan saadaan sitkoa, jolloin siitä tulee helpommin käsiteltävää. Joihinkin gluteenittomiin jauhoseoksiin on lisätty ksantaania ja psylliumia jo valmiiksi.
Tähtinen käyttää kakkuja leipoessaan jauhoseosta, johon tulee 40 prosenttia riisijauhoa, 30 prosenttia täysjyväriisijauhoa ja 30 prosenttia perunajauhoa.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Tähtisen suklaakakkupohja sopii monenlaisten suklaakakkujen pohjaksi. Täytä ja koristele kakku oman makusi mukaan tai katso vinkkejä Tähtisen kirjasta.
Suklainen kakkupohja
10–15 annosta
