"Kakkumuijan" suklaakakku tekee vaikutuksen: Resepti, jota on pakko kokeilla

suklaakakku vadelma
Kuvituskuva. Koristele ja täytä kakku makusi mukaan. Shutterstock

Gluteeniton kakku maistuu kaikille, myös keliaakikoille.

Vastoin yleisiä harhaluuloja gluteenittomat leivonnaiset eivät ole kuivia tai mauttomia. Mona Tähtisen Say it with a cake – Kakkumuijan gluteenittomat täytekakut (WSOY 2017) sisältää hyviä neuvoja gluteenittomaan leivontaan.

Perinteiset vehnäjauhot on helppo korvata gluteenittomilla jauhoseoksilla, joita löytyy helposti pienemmistäkin ruokakaupoista. Gluteenittomassa leivonnassa kannattaa kuitenkin muistaa, että taikinan koostumus eroaa hieman tavallisiin jauhoihin leivotusta taikinasta.

Gluteenittomaan taikinaan voi lisätä hieman ksantaania, joka antaa leivonnaiselle rakennetta ja kuohkeutta. Psylliumilla taikinaan saadaan sitkoa, jolloin siitä tulee helpommin käsiteltävää. Joihinkin gluteenittomiin jauhoseoksiin on lisätty ksantaania ja psylliumia jo valmiiksi.

Tähtinen käyttää kakkuja leipoessaan jauhoseosta, johon tulee 40 prosenttia riisijauhoa, 30 prosenttia täysjyväriisijauhoa ja 30 prosenttia perunajauhoa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Tähtisen suklaakakkupohja sopii monenlaisten suklaakakkujen pohjaksi. Täytä ja koristele kakku oman makusi mukaan tai katso vinkkejä Tähtisen kirjasta.

Suklainen kakkupohja

10–15 annosta

30 g tummaa suklaata
50 g voita
1 dl vahvaa kahvia
1 ½ dl piimää
½ tl psylliumia
2 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kaakaojauhetta
½ tl ksantaania
¼ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 ½ dl ruokokidesokeria
1 dl fariinisokeria
1 kananmuna

Aseta uuni 145 asteeseen ja vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Sulata suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä hetken aikaa niin, että se hieman jähmettyy, mutta on kuitenkin juoksevaa.

Keitä vahvaa kahvia ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Mittaa kahvi ja huoneenlämpöinen piimä samaan astiaan. Lisää seokseen psyllium ja vatkaa seosta voimakkaasti käsin, jotta psyllium sekoittuu nesteeseen tasaisesti.

VINKKI: Täydellisen koostumuksen saadaksesi käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita.

Siivilöi gluteeniton jauhoseos, kaakaojauhe, ksantaani, suola, leivinjauhe ja ruokasooda samaan kulhoon ja sekoita varovasti haarukkaa apuna käyttäen.

Vatkaa sokereita ja kananmunaa keskenään noin viiden minuutin ajan. Lisää kuivat aineet ja piimä-kahviseos osissa vuoron perään taikinaan. Anna kuivien aineiden sekoittua hetken aikaa taikinaan ennen nesteen lisäämistä, etteivät jauhot muodostaisi paakkuja. Jos psyllium on muodostanut piimä-kahviseokseen kerroksen, vatkaa seosta käsin voimakkaasti omassa astiassaan ennen taikinaan lisäämistä.

Lisää lopuksi voi-suklaaseos hiljalleen taikinan sekaan jatkaen edelleen vatkaamista. Taikina on tässä kohtaa koostumukseltaan  paksuhkoa ja tahmeaa.

Kaada taikina vuokaan ja paista 60–70 minuuttia 145 asteessa. Varmista pohjan kypsyys esimerkiksi grillitikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, pohja on valmis. Nosta kakkupohja pois uunista ja anna sen jäähtyä muutaman minuutin ajan. Poista sen jälkeen pohja vuoasta ja anna jäähtyä kauttaaltaan huoneenlämmössä.

Ennen täyttämistä kakun on hyvä antaa viilentyä vielä jääkaapissa, mieluiten yön yli. Voit myös hyvin pakastaa pohjan ja ottaa sen sulamaan huoneenlämpöön muutamaa tuntia ennen täyttämistä.

Lähde: Mona Tähtinen: Say it with a cake! – Kakkumuijan gluteenittomat täytekakut (WSOY 2017)

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.