Käänne joulukinkkujen myynnissä!

Lidl toi kauppoihin yhden hengen jouluaterian – tältä se näyttää 0:43 Lidl toi kauppoihin yhden hengen jouluaterian – tältä se näyttää
KATSO MYÖS: Tällainen on Lidlin yhden hengen jouluateria.

Suomalaiset rakastavat joulukinkkua, mutta Lidlin mukaan sen suosio on kuitenkin nyt hieman hiipumassa.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin, millainen jouluruoka tänä vuonna käy kaupaksi. S-ryhmän mukaan hinnan merkitys on korostunut myös jouluostoksilla. S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa kertoi tiedotteessa kysynnän suuntautuvan viime joulun tapaan edullisempiin ja keskihintaisiin tuotteisiin. Tämä näkyy esimerkiksi kaupan omien merkkien sekä tarjoustuotteiden kysynnässä. 

Kinkkujen suosiossa muutos

Kinkku on perinteisesti ollut joulupöydän kunkku, mutta sen suosio näyttäisi olevan nyt hieman laskusuunnassa viime vuoteen verrattuna. Lidlin teettämän selvityksen mukaan kinkkua on tarjolla 81 prosentissa suomalaisista kotitalouksista, kun viime vuonna kinkku löytyi 84 prosentin joulupöydästä. Lisäksi kinkun määrää samoin kuin muiden liharuokien määrää joulupöydässä aiotaan vähentää. Vastaavasti kasvisruokien osuutta aiotaan lisätä. 

Lidin ostojohtaja Thomas Heinrichs kertoo suomalaisten vaalivan perinteitä kinkunsyönnin osalta, mutta nykypäivänä yhä useampi jättää perinneruoan ostamatta. 

– Sitä ei myöskään hankita niin suuria määriä kuin aiemmin. Kinkkua ei välttämättä nautita monena päivänä peräkkäin, vaan pienempi annos riittää hyvin kinkkuperinteen ylläpitoon. Lihan kulutusmäärään kiinnitetään selkeästi huomiota aiempaa enemmän, kertoo Lidlin ostojohtaja Thomas Heinrichs.

Perinteistä jouluruokaa ja uusia suosikkeja

Suosituimmat jouluruoat:

Kinkku (81 %)
Porkkanalaatikko (78 %)
Joulutortut (77 %)
Lanttulaatikko (72 %)

Perinteisten laatikoiden lisäksi suomalaisten joulupöytään kuuluvat tärkeänä osana erilaiset kalaherkut. Lohta nautitaan niin kylmä- ja lämminsavustettuna että uunilohena, ja lisäksi suosittuja ovat graavikala, silli, siika ja mäti. 

Moni haluaa kuitenkin perinteisten jouluruokien lisäksi joulupöytään myös vaihtelua. Heinrichsin mukaan esimerkiksi lipeäkala on aiemmin ollut keskeinen suomalaisen joulupöydän elementti, mutta tänä vuonna se on vain 9 prosentin joulupöydässä.

– On kiinnostavaa nähdä, ohittaako esimerkiksi porkkanalaatikko jossain vaiheessa kinkun joulupöydän kunkkuna – se on jo nyt aivan kinkun kannoilla kakkosena. Perinteiset jouluruuat kuitenkin varmasti pysyvät suosituimpina vuodesta toiseen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.