Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Muutos suomalaisten ruokailutottumuksissa: Näiden raaka-aineiden käyttö lisääntynyt

Suomalaiset ovat lisänneet kasvisten käyttöä ruokavaliossaan.
Suomalaiset ovat lisänneet kasvisten käyttöä ruokavaliossaan.Lehtikuva
Julkaistu 05.06.2016 22:01
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Kyselyn mukaan suomalaiset ovat lisänneet kasvisten käyttöä. Etenkin naiset ovat lisänneet kasviksia ruokavalioonsa.

Kyselyyn vastanneista 42 prosenttia kertoo lisänneensä kasvisten käyttöä taloudessaan viimeisen vuoden aikana. Lähes yhtä moni on sitä mieltä, että heidän taloudessaan ei edelleenkään syödä riittävästi kasviksia.

– Vaikuttaa siltä, että on meneillään aika vahva kasvisbuumi. Kasvisten käyttö on tulossa arkipäiväisemmäksi. Siinä missä aikaisemmin vegetarismi ja veganismi on ollut vähän pienemmän piirin juttu, nyt näyttää siltä, että kasvispainotteisesta syömisestä on tulossa enemmän koko kansan juttu, sanoo Apetit Ruoka Oy:n viestintäpäällikkö Mikko Merisaari.

Jos ennen kasviksia näkyi lautasella lähinnä lisukesalaatin roolissa, kasviksia käytetään nyt monipuolisemmin.

– Se ei ole sellainen pakollinen paha, mikä valitaan vaikka pihvin tai kalan lisukkeeksi, vaan kasvis voi olla se, mistä päiväruuan rakentaminen saattaa lähteä liikkeelle.

Maku vaikuttaa eniten kasvisten valintaan

96 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi maun vaikuttavan suuresti kasvisten käyttöön. Seuraavaksi eniten kasvisten käyttöön vaikuttivat terveellisyys, kotimaisuus ja kasvisten ulkonäkö.

– Ihmiset haluavat syömisellään parantaa omaa oloaan ja hyvinvointiaan, ja kasvisten käytön lisääminen tuppaa lisäämään yleistä hyvinvointia ja terveyttä. Tällainen terveysbuumi yhdistyy siihen, että halutaan saada hyvinvointia perushyvästä monipuolisesta ruokavaliosta mieluummin kuin purkista ja pillereistä.

Myös näkyvyys ja tarjonnan monipuolistuminen ovat vaikuttaneet kasvisten kysynnän kasvuun.

– Kasviksista puhutaan paljon enemmän kuin aikaisemmin, kaupat ovat tuoneet monipuolisia heviosastoja ja panostaneet siihen, että vihannesosastot ovat monipuolisia.

Reseptit ja ystävien suositukset vaikuttavat kasvisten valintaan enemmän kuin tarjoukset.

Noin puolet kyselyyn vastanneista ei juurikaan mieti kestävää kehitystä ja ympäristökysymyksiä kasviksia käyttäessään. Vastaajista 23 prosenttia ei mieti eettisiä kysymyksiä koskaan kasvisten käytön yhteydessä.

Kumppanin esimerkki lisää kasvisten käyttöä

66 prosenttia naisista oli sitä mieltä, että kasvisten käyttö on hauska ja iloinen asia, kun miehillä vastaava luku oli 46 prosenttia.

– Naiset tuntuvat saavan kasviksista enemmän iloa, ja uskon että he myös käyttävät kasviksia enemmän ja monipuolisemmin kuin miehet.

Kyselyyn vastanneista yli viidesosa sanoo, että kasvisten käyttö on muuttunut kumppanin myötä monipuolisemmaksi. Erityisesti miehet kertovat kumppanin vaikuttaneen kasvisten käytön monipuolistumiseen.

Lähes kolmasosa miehistä sanoi, että oma kasvisten käyttö on muuttunut kumppanin myötä monipuolisemmaksi, mutta naisten kohdalla luku oli 14 prosenttia.

– Vaikuttaa siltä, että kasvisten syönnin ilosanoma leviää enemmän naisilta miehille kuin toisinpäin.

Apetit Ruoka Oy:n teettämä valtakunnalliseen kyselytutkimukseen vastasi 1006 16–17-vuotiasta suomalaista. Vastaajista miehiä oli 50,4 prosenttia ja naisia 49,6 prosenttia.

Lähde: Apetit

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ruokakaupoissa tapahtuu nyt täyskäännösKatoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatSuomalaisten ja ruotsalaisten salaatin syönnistä paljastui yllättäviä erojaRavitsemusasiantuntija huolissaan suomalaisten kasvisten syönnistä: ”Heijastuu koko kehon hyvinvointiin”Nämä ruoka-aineet kasvattaneet viime vuosina eniten suosiotaan – suomalaismiehillä uusi suosikkiSuomalaisten ruokavaliossa kolme isoa ongelmaa – kärsitkö sinäkin näistä?
VihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli

  • 4.5.20:35
    Terveys ja hyvinvointi

    Hedelmät ja vihannekset eivät ole enää yhtä ravitsevia kuin 70 vuotta sitten – tässä syyt