Muutos suomalaisten ruokailutottumuksissa: Näiden raaka-aineiden käyttö lisääntynyt

vihannestiski
Suomalaiset ovat lisänneet kasvisten käyttöä ruokavaliossaan. Lehtikuva

Kyselyn mukaan suomalaiset ovat lisänneet kasvisten käyttöä. Etenkin naiset ovat lisänneet kasviksia ruokavalioonsa.

Kyselyyn vastanneista 42 prosenttia kertoo lisänneensä kasvisten käyttöä taloudessaan viimeisen vuoden aikana. Lähes yhtä moni on sitä mieltä, että heidän taloudessaan ei edelleenkään syödä riittävästi kasviksia.

– Vaikuttaa siltä, että on meneillään aika vahva kasvisbuumi. Kasvisten käyttö on tulossa arkipäiväisemmäksi. Siinä missä aikaisemmin vegetarismi ja veganismi on ollut vähän pienemmän piirin juttu, nyt näyttää siltä, että kasvispainotteisesta syömisestä on tulossa enemmän koko kansan juttu, sanoo Apetit Ruoka Oy:n viestintäpäällikkö Mikko Merisaari.

Jos ennen kasviksia näkyi lautasella lähinnä lisukesalaatin roolissa, kasviksia käytetään nyt monipuolisemmin.

– Se ei ole sellainen pakollinen paha, mikä valitaan vaikka pihvin tai kalan lisukkeeksi, vaan kasvis voi olla se, mistä päiväruuan rakentaminen saattaa lähteä liikkeelle.

Maku vaikuttaa eniten kasvisten valintaan

96 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi maun vaikuttavan suuresti kasvisten käyttöön. Seuraavaksi eniten kasvisten käyttöön vaikuttivat terveellisyys, kotimaisuus ja kasvisten ulkonäkö.

– Ihmiset haluavat syömisellään parantaa omaa oloaan ja hyvinvointiaan, ja kasvisten käytön lisääminen tuppaa lisäämään yleistä hyvinvointia ja terveyttä. Tällainen terveysbuumi yhdistyy siihen, että halutaan saada hyvinvointia perushyvästä monipuolisesta ruokavaliosta mieluummin kuin purkista ja pillereistä.

Myös näkyvyys ja tarjonnan monipuolistuminen ovat vaikuttaneet kasvisten kysynnän kasvuun.

– Kasviksista puhutaan paljon enemmän kuin aikaisemmin, kaupat ovat tuoneet monipuolisia heviosastoja ja panostaneet siihen, että vihannesosastot ovat monipuolisia.

Reseptit ja ystävien suositukset vaikuttavat kasvisten valintaan enemmän kuin tarjoukset.

Noin puolet kyselyyn vastanneista ei juurikaan mieti kestävää kehitystä ja ympäristökysymyksiä kasviksia käyttäessään. Vastaajista 23 prosenttia ei mieti eettisiä kysymyksiä koskaan kasvisten käytön yhteydessä.

Kumppanin esimerkki lisää kasvisten käyttöä

66 prosenttia naisista oli sitä mieltä, että kasvisten käyttö on hauska ja iloinen asia, kun miehillä vastaava luku oli 46 prosenttia.

– Naiset tuntuvat saavan kasviksista enemmän iloa, ja uskon että he myös käyttävät kasviksia enemmän ja monipuolisemmin kuin miehet.

Kyselyyn vastanneista yli viidesosa sanoo, että kasvisten käyttö on muuttunut kumppanin myötä monipuolisemmaksi. Erityisesti miehet kertovat kumppanin vaikuttaneen kasvisten käytön monipuolistumiseen.

Lähes kolmasosa miehistä sanoi, että oma kasvisten käyttö on muuttunut kumppanin myötä monipuolisemmaksi, mutta naisten kohdalla luku oli 14 prosenttia.

– Vaikuttaa siltä, että kasvisten syönnin ilosanoma leviää enemmän naisilta miehille kuin toisinpäin.

Apetit Ruoka Oy:n teettämä valtakunnalliseen kyselytutkimukseen vastasi 1006 16–17-vuotiasta suomalaista. Vastaajista miehiä oli 50,4 prosenttia ja naisia 49,6 prosenttia.

Lähde: Apetit

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!