”Mullistavat kevytperunat” ilmestyivät K-kauppoihin – karppaajien ja keventäjien unelma?

shutterstock_273152132
Ruokakesko toi markkinoille kevytperunat. Shutterstock

Tarkkasilmäiset ovat saattaneet jo bongata K-kauppojen vihannesosastolla uudenlaisen perunapussin. Ruokakesko on nimittäin tuonut syksyllä markkinoille Pirkka kevytperunat. Mistä ihmeestä on kyse?

Ruokakesko on tuonut kauppoihin Pirkka-tuotemerkkinsä alle kevytperunat. Nämä light-potut sisältävät Ruokakeskon mukaan 30 prosenttia vähemmän hiilihydraatteja ja energiaa tavallisiin perunoihin verrattuna. Näin ollen ne ovatkin "keventäjien ja karppaajien uusi unelmatuote".

Uudenlainen viljelyprosessi tuottaa kevytperunan

Kevyemmät perunat on saatu aikaan pääasiassa perunan lajikevalinnalla. Oikeat lajikkeet, optimoitu viljely ja varastointi sekä perunan viljelyolosuhteet tuottavat kevytperunan.

– Jokaisesta perunaerästä on tutkittu perunan ravintoarvo, ulkoinen laatu ja keittolaatu. Keittolaadulla varmistetaan perunaerälle soveltuva käyttötarkoitus, kertoo Ruokakeskon perunoiden, juuresten ja vihannesten ostopäällikkö Liisa Eronen.

Ruokakeskon mukaan kevytperunat soveltuvat parhaiten salaatteihin, keitettäviksi, keittoihin ja pannulla paistettaviksi. Ne käyvät myös laatikkoruokiin ja röstiperunoiksi. Perunat voi kypsentää myös höyryssä. Tällöin kypsennysaika on 5–10 minuuttia pidempi kuin vedessä keitettäessä. Höyrykypsennyksessä perunat säilyttävät paremmin arvokkaat vitamiinit ja kivennäisaineet ja perunan rakenne säilyy sopivan kiinteänä.

Ruokakeskon hedelmien, vihannesten ja kukkien ostojohtaja Kenneth Forsman kertoo, että kyseessä ei ole yksinomaan lajikekysymys, vaan tärkeässä roolissa on uudenlainen viljelyprosessi. Tuote on itsessään suomalainen, mutta viljelyprosessiin liittyvä innovaatio on kehitetty ulkomailla.

– Kevytperunan viljelyssä tähdätään siihen, että perunan tärkkelyspitoisuus ei nouse liian korkeaksi. Tämä saadaan aikaan esimerkiksi lajikevalinnalla sekä viljely- ja lannoitustekniikalla. Kasvukauden loppuvaiheessa tuotteen tärkkelyspitoisuutta seurataan viikoittain ja kun haluttu tärkkelyspitoisuus on saavutettu, perunan kasvu lopetetaan viljelyteknisin keinoin. Noston jälkeen perunat analysoidaan ja vain tarpeeksi alhaisen energiapitoisuuden omaavat perunat kelpuutetaan, Forsman kertoo.

Tavallisia perunoita kalliimpia

Ruokakesko uskoo, että markkinoilla on tilaa tämänkaltaiselle  suomalaiselle kevyttuotteelle, joka poikkeaa selkeästi ominaisuuksiltaan markkinoilla olevista vaihtoehdoista. Forsmanin mukaan tuotteelle löytynee kysyntää esimerkiksi hiilihydraattitietoisten tai kevyttä ruokavaliota suosivien kuluttajien keskuudesta. Entäpä sitten kevytperunoiden hinta?

– Luonnollisesti tämän kaltaisen tuotteen tuotantokustannukset ovat viljelyprosessin monivaiheisuudesta johtuen korkeammat kuin tavallisessa perunassa. Tämän vuoksi myös vähittäismyyntihinta on tavallista perunaa korkeampi.

Ruokakeskolla ei odoteta, että kevytperunat syrjäyttäisivät suomalaisissa talouksissa tavalliset perunat.

– Mutta ehkä tämän tuotteen avulla on mahdollista saada perunan pariin uusia kuluttajia. Eli niitä käyttäjiä joiden päivittäiseen ruokavalioon peruna ei tällä hetkellä säännöllisesti kuulu.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja