Mainos

Muista tämä aina, kun ostat ja syöt perunaa – muuten menee pieleen: "Pilaa helposti koko ruokalajin"

Poikkeuksellisen koronakevään aikana uutisoitiin paljon kotimaisen perunan hyödyistä ja haasteista. Myös Maa- ja kotitalousnaiset muistuttivat, että pottu todellakin on pop. 

Videolla: Miten perunat keitetään oikein? Kari Aihinen opastaa!

Kerroimme aiemmin, miten korona vaikutti keväällä kotimaisen perunan kysyntään ja menekkiin. Kun ravintolat ja suurtaluskeittiöt joutuivat sulkemaana ovensa, kotimainen ylivuotinen peruna uhkasi jäädä varastoihin. Poikkeusajan myötä sen sijaan makaronin myynti kasvoi, osittain juuri kotimaisen potun kustannuksella. 

Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat, että peruna on mainio mukula: maukas, edullinen, ravitseva ja monipuolinen. Lisäksi kotimainen peruna on loistavaa lähiruokaa ja mikä parasta, varsin ekologinen valinta.

Aliarvostettu herkku

Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo, että potun arvotus ja kulutus on valitettavasti vuosien varrella laskenut Suomessa. Sitä syödään enää vain noin 50 kiloa henkeä kohti vuodessa. Suontausta kannustaa nostamaan arkisena pidetyn perunan takaisin lautasille.

– Perunan käyttö on vähentynyt selvästi, kun riisi, nuudelit ja pasta ovat vallanneet ruokavaliotamme. Ravitsemuksellisesti peruna kuitenkin päihittää ne muun muassa C-vitamiinin ja kivennäisaineiden osalta.

Suontausta sanoo, että perunan käytön lisääminen on myös helppo ilmastoteko. Kotimaisen tuoreen perunan, puolivalmisteiden ja pakasteiden kuljetusmatkat jäävät yleensä kohtuullisiksi. Suurin "ympäristötaakka" useimmiten aiheutuu perunan kypsennyksestä.

Muista aina: Lajikkeella on väliä!

Hyvä peruna on unohtumaton herkku sellaisenaan. Varsinkin kesän ensimmäiset perunat herkutellaan usein ihan vaan voilla ja tillillä aateloituna sekä kenties sillipalojen saattelemana.

– Peruna taipuu moneen, siitä syntyy suolaisia ja makeita herkkuja, myös leivonnaisia. Oikean perunan valintaan kannattaa paneutua, sillä väärä peruna pilaa helposti koko ruokalajin. Esimerkiksi uusista perunoista on turha tehdä muusia, niistä tulee helposti liisteriä, Suontausta neuvoo.

Parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivat perunat löydät seuraamalla pussien väritunnisteita ja irtoperunan ohjekylttejä.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja