Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Muista tämä aina, kun ostat ja syöt perunaa – muuten menee pieleen: "Pilaa helposti koko ruokalajin"

Shutterstock
Julkaistu 04.11.2020 17:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Poikkeuksellisen koronakevään aikana uutisoitiin paljon kotimaisen perunan hyödyistä ja haasteista. Myös Maa- ja kotitalousnaiset muistuttivat, että pottu todellakin on pop. 

Videolla: Miten perunat keitetään oikein? Kari Aihinen opastaa!

Kerroimme aiemmin, miten korona vaikutti keväällä kotimaisen perunan kysyntään ja menekkiin. Kun ravintolat ja suurtaluskeittiöt joutuivat sulkemaana ovensa, kotimainen ylivuotinen peruna uhkasi jäädä varastoihin. Poikkeusajan myötä sen sijaan makaronin myynti kasvoi, osittain juuri kotimaisen potun kustannuksella. 

Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat, että peruna on mainio mukula: maukas, edullinen, ravitseva ja monipuolinen. Lisäksi kotimainen peruna on loistavaa lähiruokaa ja mikä parasta, varsin ekologinen valinta.

Aliarvostettu herkku

Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo, että potun arvotus ja kulutus on valitettavasti vuosien varrella laskenut Suomessa. Sitä syödään enää vain noin 50 kiloa henkeä kohti vuodessa. Suontausta kannustaa nostamaan arkisena pidetyn perunan takaisin lautasille.

– Perunan käyttö on vähentynyt selvästi, kun riisi, nuudelit ja pasta ovat vallanneet ruokavaliotamme. Ravitsemuksellisesti peruna kuitenkin päihittää ne muun muassa C-vitamiinin ja kivennäisaineiden osalta.

Suontausta sanoo, että perunan käytön lisääminen on myös helppo ilmastoteko. Kotimaisen tuoreen perunan, puolivalmisteiden ja pakasteiden kuljetusmatkat jäävät yleensä kohtuullisiksi. Suurin "ympäristötaakka" useimmiten aiheutuu perunan kypsennyksestä.

Muista aina: Lajikkeella on väliä!

Hyvä peruna on unohtumaton herkku sellaisenaan. Varsinkin kesän ensimmäiset perunat herkutellaan usein ihan vaan voilla ja tillillä aateloituna sekä kenties sillipalojen saattelemana.

– Peruna taipuu moneen, siitä syntyy suolaisia ja makeita herkkuja, myös leivonnaisia. Oikean perunan valintaan kannattaa paneutua, sillä väärä peruna pilaa helposti koko ruokalajin. Esimerkiksi uusista perunoista on turha tehdä muusia, niistä tulee helposti liisteriä, Suontausta neuvoo.

Parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivat perunat löydät seuraamalla pussien väritunnisteita ja irtoperunan ohjekylttejä.

LUE MYÖS: Ruokatoimittaja testasi: Näin saat halvoista pakasteranskalaisista uskomattoman hyviä todella helposti

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.

Lisää aiheesta:

Näitä edullisia ruokatuotteita kannattaa nyt ostaa kaupasta: "Kun etsitään fiksuja vaihtoehtoja, nousevat ihan ykköskaartiin"Muista tämä aina, kun ostat ja käytät perunaa – muuten voi mennä koko ruoka pilalle: "Kannattaa paneutua"Söitkö sinäkin? Tässä on kevään suosituin arkiruoka Suomessa – hurjalla suosiolla yksi varjopuoliJoko olet kokeillut nerokasta kikkaa? Sannan niksi täydelliseen perunamuusiin: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?"Saako perunoita syödä joka päivä? Tutkimus paljastaa vastauksen: Tässä on terveellisin tapa syödä pottujaHalpaa, terveellistä ja rasvatonta: Suomalaisten vanha suosikkiruoka "tekee paluun" – syötkö sinä?
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:14
    Ruokakauppa

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 11:01
    Pasta

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 07:45
    Puuro

    Kaurapuuron joukkoon kannattaa nyt laittaa yksi ainesosa

  • Eilen17:33
    Leivonta

    Kakkuleipuri antoi asiakkaalle tilauksen ja pyysi anteeksi – pian selvisi syy

  • Eilen09:46
    Ruoanlaitto

    Älä pese paistinpannua heti käytön jälkeen