1:43

Muista tämä aina, kun ostat ja käytät perunaa – muuten voi mennä koko ruoka pilalle: "Kannattaa paneutua"

Poikkeuksellisen kevään aikana on uutisoitu paljon kotimaisen perunan hyödyistä ja haasteista. Nyt myös Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat, että pottu todellakin on pop. 

Kerroimme aiemmin, miten koronakevät on vaikuttanut kotimaisen perunan kysyntään ja menekkiin. Kun ravintolat ja suurtaluskeittiöt joutuivat sulkemaana ovensa, kotimainen ylivuotinen peruna uhkasi jäädä varastoihin. Poikkeusajan myötä sen sijaan makaronin myynti kasvoi, osittain juuri kotimaisen potun kustannuksella. 

Uuden perunasadon parhaimman sesongin alkaessa on viimeistään hyvä muistaa pottu ruokaostoksilla käydessä. Maa- ja kotitalousnaiset muistuttavat, että peruna on mainio mukula: maukas, edullinen, ravitseva ja monipuolinen. Lisäksi kotimainen peruna on loistavaa lähiruokaa ja mikä parasta, varsin ekologinen valinta.

Aliarvostettu herkku

Ruoka-, ravitsemus- ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksesta kertoo, että potun arvotus ja kulutus on valitettavasti vuosien varrella laskenut Suomessa. Sitä syödään enää vain noin 50 kiloa henkeä kohti vuodessa. Suontausta kannustaa nostamaan arkisena pidetyn perunan takaisin lautasille.

– Perunan käyttö on vähentynyt selvästi, kun riisi, nuudelit ja pasta ovat vallanneet ruokavaliotamme. Ravitsemuksellisesti peruna kuitenkin päihittää ne muun muassa C-vitamiinin ja kivennäisaineiden osalta.

Suontausta sanoo, että perunan käytön lisääminen on myös helppo ilmastoteko. Kotimaisen tuoreen perunan, puolivalmisteiden ja pakasteiden kuljetusmatkat jäävät yleensä kohtuullisiksi. Suurin "ympäristötaakka" useimmiten aiheutuu perunan kypsennyksestä.

Muista aina: Lajikkeella on väliä!

Hyvä peruna on unohtumaton herkku sellaisenaan. Varsinkin kesän ensimmäiset perunat herkutellaan usein ihan vaan voilla ja tillillä aateloituna sekä kenties sillipalojen saattelemana.

– Peruna taipuu moneen, siitä syntyy suolaisia ja makeita herkkuja, myös leivonnaisia. Oikean perunan valintaan kannattaa paneutua, sillä väärä peruna pilaa helposti koko ruokalajin. Esimerkiksi uusista perunoista on turha tehdä muusia, niistä tulee helposti liisteriä, Suontausta neuvoo.

Parhaiten kuhunkin käyttötarkoitukseen sopivat perunat löydät seuraamalla pussien väritunnisteita ja irtoperunan ohjekylttejä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja