Muistatko vielä makkarapihvit? Näin makkaratrendit ovat muuttuneet vuosien varrella
Suomalaisten makkarakulttuuri on saanut kehittyä jo yli sadan vuoden ajan.
Makkara saapui Suomeen 1800-luvulla saksalaisten makkarantekijöiden siirtyessä Suomeen Pietarin kautta. Tehdasmainen makkaranteko alkoi Suomessa 1862 Helsingissä. 1800-ja 1900-lukujen vaihteessa välineistö kehittyi ja käyttöön saatiin lihamyllyt. Makkara löysi paikkansa erityisesti Länsi-Suomesta.
Aluksi makkara oli kaupunkilaisten herkkua.
Jako A- ja B-luokan makkaroihin syntyi sodan aiheuttaman lihapulan ja säännöstelyn takia, kun makkaroihin alettiin lisätä enemmän maito- ja perunajauhoja.
60-luvulla Suomessa virisi makkarabuumi. 70-luvulla buumi kasvoi entisestään ja grillauskulttuuri syntyi.
80-luvulla A-luokan makkarat kasvattivat suosiotaan. 90-luvulla puolestaan koettiin maustettujen makkaroiden tulo. Erityisesti juustolla täytetyt makkarat nousivat suomalaisten keskuudessa suosioon.
Vuosituhannen vaihduttua maustettuihin makkaroihin alkoi tulla muitakin vaihtoehtoja juuston lisäksi. Grillaamisen suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja makkarapihvit nousivat yhdeksi ajan ilmiöksi.
2010-luvun aikana broileri ja liha ovat vallanneet tilaa grillistä, ja makkarasta on tullut enemmän oheisgrillattavaa. Mausteisten makkaroiden kasvu kuitenkin jatkuu. Uusimpia trendejä ovat käsityöläismakkarat sekä makkarat osana katuruokakulttuuria.
Lähde: HKScan
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut