Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Muistatko vielä makkarapihvit? Näin makkaratrendit ovat muuttuneet vuosien varrella

Tällä vuosikymmenellä makkara on saanut väistyä broilerin tieltä.
Tällä vuosikymmenellä makkara on saanut väistyä broilerin tieltä. Shutterstock
Julkaistu 01.05.2016 21:15

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Suomalaisten makkarakulttuuri on saanut kehittyä jo yli sadan vuoden ajan. 

Makkara saapui Suomeen 1800-luvulla saksalaisten makkarantekijöiden siirtyessä Suomeen Pietarin kautta. Tehdasmainen makkaranteko alkoi Suomessa 1862 Helsingissä. 1800-ja 1900-lukujen vaihteessa välineistö kehittyi ja käyttöön saatiin lihamyllyt. Makkara löysi paikkansa erityisesti Länsi-Suomesta.

Aluksi makkara oli kaupunkilaisten herkkua. 

Jako A- ja B-luokan makkaroihin syntyi sodan aiheuttaman lihapulan ja säännöstelyn takia, kun makkaroihin alettiin lisätä enemmän maito- ja perunajauhoja. 

60-luvulla Suomessa virisi makkarabuumi. 70-luvulla buumi kasvoi entisestään ja grillauskulttuuri syntyi.

80-luvulla A-luokan makkarat kasvattivat suosiotaan. 90-luvulla puolestaan koettiin maustettujen makkaroiden tulo. Erityisesti juustolla täytetyt makkarat nousivat suomalaisten keskuudessa suosioon. 

Vuosituhannen vaihduttua maustettuihin makkaroihin alkoi tulla muitakin vaihtoehtoja juuston lisäksi. Grillaamisen suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja makkarapihvit nousivat yhdeksi ajan ilmiöksi. 

2010-luvun aikana broileri ja liha ovat vallanneet tilaa grillistä, ja makkarasta on tullut enemmän oheisgrillattavaa. Mausteisten makkaroiden kasvu kuitenkin jatkuu. Uusimpia trendejä ovat käsityöläismakkarat sekä makkarat osana katuruokakulttuuria. 

Lähde: HKScan

Lisää aiheesta:

Prismassa tehtiin kaikkien aikojen myyntiennätys – nämä grillit viedään nyt käsistä: "Koko ajan kysytympiä"Syötkö itse? Yksi grilliruoka on nyt kovassa nosteessa Suomessa: "Kysyntä ja tarjonta räjähtää"Tiesitkö tätä grillimakkaroista? Yksi merkintä katosi makkarapaketeista Suomessa jo vuosia sitten – paljasti oleellisen tiedon sisällöstäYli 21 miljoonan kilon grillimakkaramania on nurkan takana – HK paljasti jo hoikistuneen Kabanossi-uutuuden Nyt maistuu kyrsä! Elämme aikoja, jolloin suomalaiset ahmivat aivan järjettömän määrän makkaraa – arvaatko kuinka paljon?Näin suomalaisten makkaramaku on muuttunut – yksi maku selvästi ylitse muiden
MakkaraGrillimakkaraUunimakkaraMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia