Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Näin suomalaisten makkaramaku on muuttunut – yksi maku selvästi ylitse muiden

Suomalaisille maistuu entistä lihaisammat makkarat.
Suomalaisille maistuu entistä lihaisammat makkarat.Lehtikuva
Julkaistu 08.05.2017 12:02
Toimittajan kuva

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Makkaravalikoima on vuosien varrella laajentunut suomalaisten makumieltymysten mukana entistä lihaisampaan ja mausteisempaan suuntaan.

Grillimakkaroiden ystävillä on varaa valita laajoista valikoimista oma suosikkinsa. Vaikka perinteisillä sileärakenteisilla grillimakkaroilla on vannoutunut kannattajakuntansa, yhä useampi suomalainen valitsee lihaisamman ja mausteisemman vaihtoehdon.

Toisin oli ennen, kertoo HK:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

– Ennen grillimakkaroiden lanseeraamista grillattiin lähinnä lenkkimakkaraa ja nakkeja.

Aluksi grillattiin jauhomakkaroita

Tasan 50 vuotta sitten markkinoille tuotiin HK Camping, joka oli nimenomaan grillattavaksi tarkoitettu makkara.

– Ennen vanhaan ne olivat niin sanottuja B-luokan makkaroita, joita jotkut sanovat jauhomakkaroiksikin.

Kymmenen vuotta myöhemmin Campingia seurasi Kabanossi, joka tarjosi kuluttajille lihaisamman vaihtoehdon.

Maustetuista makkaroista saatiin silti vielä haaveilla. Ensimmäinen makuvariantti oli juustomakkara, joka saatiin markkinoille vuonna 1996. Sen jälkeen kehitys on ollut nopeaa.

Makuvalikoima kasvoi nopeasti

Juustomakkaroiden rinnalle alkoi pian ilmestyä muitakin maustettuja makkaroita. Maustettujen grillimakkaroiden määrä on kasvanut hurjaa vauhtia ja niiden suosio kasvaa koko ajan.

Vaikka perinteinen Kabanossi Original on edelleen Kabanossi-sarjan myydyin yksittäinen tuote, makuvariantit yhteenlaskettuna ovat jo ohittaneet Originalin myynnin. Suosituin maku on klassinen Juusto Kabanossi.

– Nyt suuntaus on vielä lihaisampaan ja artesaanityyppiseen makkaraan ja jopa raakamakkaraan, Järvinen kertoo.

Myös Snellmanilla on kiinnitetty huomiota suomalaisten makkaramaun monipuolistumiseen.

– Erikoismakkaroita ja karkearakenteisempia suositaan nykyään enemmän. Lisäksi voimakkaammat maut ovat kasvussa, kertoo Snellmanin markkinointi- ja viestintäjohtaja Tommi Fors.

Vaikka Snellmanillakin perinteinen grillimakkara pitää edelleen pintansa, korkeampaa lihapitoisuutta sekä luonnollisempia ja laadukkaampia raaka-aineita arvostetaan entistä enemmän.

Juustomakkara maistuu edelleen

Atrian tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Kettula kertoo Atrian grillimakkaroiden suosion jakautuvan melko tasaväkisesti lihaisampien Wilhelmien sekä perinteisten sileärakenteisten grillimakkaroiden välille.

– Suomalaisessa grillissä kuumenevat rinta rinnan sekä lihaisat että perinteiset grillimakkarat, molemmilla makkaroilla on omat kannattajansa, Kettula sanoo.

Vaikka volyymillisesti kumpaakin makkaratyyppiä myydään yhtä paljon, lihaisampien ja maustettujen makkaroiden myynti on tasaisessa kasvussa myös Atrialla.

Lihaisissa grillimakkaroissa makuvariantit ovat jo ylittäneet perusmakujen myynnin. Wilhelmin makuvarianteista suosituin on vuodesta toiseen Wilhelm Juusto.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Syötkö sinäkin grillimakkaran näin? Suomalaisten ykköslisuke voi yllättääSyötkö itse? Yksi grilliruoka on nyt kovassa nosteessa Suomessa: "Kysyntä ja tarjonta räjähtää"Tiesitkö tätä grillimakkaroista? Yksi merkintä katosi makkarapaketeista Suomessa jo vuosia sitten – paljasti oleellisen tiedon sisällöstäYli 21 miljoonan kilon grillimakkaramania on nurkan takana – HK paljasti jo hoikistuneen Kabanossi-uutuuden Asiantuntija paljastaa tulevan kesän kuumimmat grillitrendit: Nämä tirisevät herkut viedään vielä käsistä!Muistatko vielä makkarapihvit? Näin makkaratrendit ovat muuttuneet vuosien varrella
MakkaraMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makkara
  • 9.10.07:52
    Kasvisruoka

    EU: Kasvismakkara ei saa enää olla makkara eikä kasvispihvi pihvi

  • 17.9.13:35
    Ruoka

    Suomen paras makkara on valittu – oletko maistanut?

  • 3.7.09:53
    Takaisinvedot

    Atrian grillimakkaraa vedetään myynnistä – voi aiheuttaa oireita

  • 25.6.17:28
    Ruoka

    Kuinka kauan avattu makkarapaketti säilyy?

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia