Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nyt maistuu kyrsä! Elämme aikoja, jolloin suomalaiset ahmivat aivan järjettömän määrän makkaraa – arvaatko kuinka paljon?

Grillimakkara on edelleen suomalaisten juhannussuosikki.
Grillimakkara on edelleen suomalaisten juhannussuosikki. Shutterstock
Julkaistu 21.06.2019 18:02

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Makkara on säilyttänyt paikkansa grillaajien suosikkituotteena vuodesta toiseen. Lihatiedotusyhdistys ry:n mukaan lähes kaikki grillaavat makkaraa.

Lihatiedotuksen mukaan makkara maistuu erityisesti grillikauden alussa ja kulutus huipentuu juhannukseen. Juhannusviikolla lihayrityksissä valmistetaan makkaraa kaksinkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna.

Lue myös: Tässä on Suomen paras grillimakkara 2019: "Kaksi oli ylitse muiden"

Nykyisenlainen makkarankulutus juontaa juurensa 1970-luvulle, jolloin grillauksesta alkoi tulla tärkeä osa vapaa-ajan ja mökkilomien viettoa. Alkukesällä ja erityisesti juhannuksena grillimakkaroiden kulutus on huipussaan.

Touko-kesäkuussa grillataan 6,4 miljoonaa kiloa makkaraa

Viime vuonna touko-kesäkuussa grilleissä kuumeni SELMA-seurantapalvelun keräämien tietojen mukaan noin 6,4 miljoonaa kiloa grillimakkaroita, noin kolmannes koko viime vuoden grillimakkaroista.

Makkara on säilyttänyt paikkansa grillaajien suosikkituotteena, vaikka grillattavien tuotteiden valikoima on viime vuosina kasvanut. Lähes kaikki grillaavat makkaraa.

– Alkuun grillimakkarat olivat mietoja, sian- ja naudanlihaa sisältäviä makkaroita, kertoo Lihatiedotuksesta.

Riitta Stirkkinen

Mausteena käytettiin pääsiassa suolaa ja pippuria. Vähitellen makkaroita alettiin maustaa vahvemmin ja lihapitoisuus kasvoi. Nyt grillimakkaroissa on lihaa jopa 90 prosenttia ja makuvalikoima laaja. 

Tämän kesän grillimakkaroiden uutuusmaut tulevat Meksikosta. Makkaroissa maistuvat muun muassa nachot, chili ja jalapeno. Uutta ovat myös kuorettomat grillimakkarat. Lihaisten raakamakkaroiden suosio kasvaa edelleen.

Suomalaiset lihayritykset toimittivat SELMA-seurantapalvelun keräämien tietojen mukaan ruokamakkaroita kauppoihin noin 51,4 miljoonaa kiloa vuonna 2018. Siitä grillimakkaroiden osuus oli noin 20,4 miljoonaa kiloa.

Lähde: Lihatiedotus

***

Näin paistat täydellisen makkaran:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Makkaran murskasuosio! Yhtä grillimakkaraa myydään nyt poikkeuksellisen paljonSyötkö sinäkin grillimakkaran näin? Suomalaisten ykköslisuke voi yllättääTeetkö makkaralle näin ennen grillaamista? Lihayhdistys muistuttaa: "Ei kannata laittaa…"Muualla Suomessa grillataan makkaraa, pääkaupunkiseudulla "salonkikelpoista" vierastarjottavaa – nämä ovat suomalaisten suosikit grilliinSyötkö itse? Yksi grilliruoka on nyt kovassa nosteessa Suomessa: "Kysyntä ja tarjonta räjähtää"Yli 21 miljoonan kilon grillimakkaramania on nurkan takana – HK paljasti jo hoikistuneen Kabanossi-uutuuden
RuokaJuhannusKesäMakkaraLihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 08:22
    Kahvi

    Kahvissa piilee yllättävä terveyspommi: "Moni ei hyödynnä"

  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle