Kuka keksi suklaan, miten se tuli Suomeen ja millaista suklaata suomalaiset nykyään syövät? Lue suklaafaktat!
Maanantaina 14.2. vietetään ystävänpäivää. Ystävyyttä ylistävän juhlapäivän viettoon liitetään usein olennaisena osana suklaa. Koostimme ystävänpäivän kunniaksi kaikille suklaanystäville mielenkiintoisia faktoja makeasta herkusta.
Kaakao oli lääkettä ja lemmenjuomaa
Suklaata nautittiin alun perin nestemäisessä muodossa, eräänlaisena kaakaojuomana. Asteekkinen karvaaseen kaakaopavuista valmistettuun xocoatl-juomaan sekoitettiin myös chiliä.
1500-luvulla kaakaopavut rantautuivat tiettävästi ensimmäisen kerran Euroopan mantereelle Espanjaan, jossa niistä ryhdyttiin valmistamaan sokerilla makeutettua juomaa. Kaakaojuoma saavutti myös suuren suosion lääkkeenä ja lemmenjuomana.
Van Houten patentoi kaakaopuristimen
Varsinaisten suklaatuotteiden kehitys vei kuitenkin aikaa parisataa vuotta. Kiinteää suklaata tehtiin Euroopassa ensimmäisenä Torinossa Italiassa 1700-luvun lopulla.
Vuonna 1828 alankomaalainen Casparus van Houten patentoi kaakaopuristimen, jolla saatiin pavuista rutistettua rasva eli kaakaovoi. Jäljelle jääneestä kaakaojauheesta valmistettiin muun muassa tummaa suklaata. Van Houtenin perhe tunnetaan kaakaojauheestaan, jota valmistetaan vielä tänäkin päivänä.
Maitosuklaa kehiteltiin puolestaan vuonna 1875, kun sveitsiläinen keksi lisätä kaakaojauheen joukkoon maitotiivistettä. Se pehmensi tumman suklaan makua ja vaalensi väriä.

